Moni Stănilă, Al 4-lea, Editura Polirom, 2024, ediția a II‑a revăzută

Lansare de carte & sesiune de autografe

Joi, 22 februarie, ora 18.00, Cărturești la Muzeu (Str. 31 August 1989, Nr. 121 A, Chișinău)

Alături de autoare, vor vobi: Lucia Țurcanu, Ion Buzu

Moderator: Alexandru Vakulovski

Partener al evenimentului: Cenaclul Republica

„Mi-a plăcut tare romanul lui Moni Stănilă, Al 4-lea, o poveste despre tot ce contează, fără pretențiile r(h)omanului, fără o singură notă falsă, o novelita care i-ar fi plăcut mult și lui Roberto Bolaño, atât de mult, că i-ar fi zis: !Moni, hija,enhorabuena!” (Simona Sora)

Al 4-lea este o carte despre încredere și ezitare, despre (auto)exilare și eliberare, despre compasiune și pasiune, despre necunoaștere și inițiere. Un roman care are percutanța poeziei și elocvența unei omilii. O pledoarie pentru uman.” (Lucia Țurcanu)

„Scris dintr-o răsuflare, însuşi ritmul naraţiunii confundându-se cu respiraţia eroinei, când accelerată până la sufocare, când de un calm înspăimântător, romanul începe ca un thriller – el şi ea, „fugari, stabiliţi ilegal într-o ţară în care un european nu ar veni nici pe salariu”, după ce c-au trecut fraudulos frontiera înot, mai să se înece, iar acum tocmai el, salvatorul ei, e dat „suspect de trafic de persoane” – şi sfârşeşte ca o carte de iniţiere: „Am din nou senzaţia că eu am coborât şi el a rămas pe munte. Că nu mai înţeleg cine e cine. Eu şi dublura, el şi dublura”. Între timp – un timp mai degrabă mitic decât calendaristic, de la căderea zăpezilor la ruperea apelor, fără a uita de Naşterea Domnului, sărbătorită într-o căsuţă din creierii munţilor – cei doi sunt găzduiţi de al treilea, bătrânul, care nici măcar nu vorbeşte limba fetei (de fapt, ea pe al lui!), şi astfel ecuaţia e completă: „deci, fiind trei, putem spera nu doar la al patrulea, ci şi la nenumăraţi alţii”. (…) Cât despre scriitura propriu-zisă, aş numi-o „a rozariului” – cum ai strecura printre degete „nodurile primei noastre legături serioase şiadevărate”, frazele dând senzaţia că „atârnăm între două luni. Aia de acolo şi asta de aici”. O carte ca o rugăciune a inimii!” (Emilian Galaicu-Păun)

Moni STĂNILĂ s-a născut în Tomești, județul Timiș, în 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timișoara și Sibiu. Din 2010 trăiește la Chișinău și conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale. A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009), Sagarmatha (Tracus Arte, 2012), Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni (Charmides, 2017), Ale noastre dintru ale noastre (Casa de Editură Max Blecher, 2020) și Ofsaid (Nemira, 2022). La Editura Polirom a mai publicat o carte pentru copii, Războiul solomonarilor (2018), romanul biografic Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (2019) și romanul Țipă cât poți (2020). O parte dintre poemele sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ș.a.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura