Miercuri, în Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Lea Rasovszky și Adrian Preda vă vor aștepta între orele 19 și 21 la o dublă lansare de carte – „Dig the Inbetween”, cartea Leei Rasovszky și albumul WEYD, de Adrian Preda (https://www.facebook.com/events/455992161415682/).

Dig the Inbetween_WEYD Brașov

Vineri, între orele 18 și 19, artiștii se vor reuni la Cluj, în Fabrica de Pensule, Strada Henri Barbusse 59-61, pentru a întîlni cititori și iubitori de artă din Cluj (https://www.facebook.com/events/1830284793898703/).

Dig the Inbetween_WEYD Cluj

Dig the Inbetween, cartea Leei Rasovszky, este o incursiune printre capetele hipnotice ale personajelor care revin constant în universul vizual al artistei. Cartea este o expoziție pe hârtie, curatoriată de Diana Marincu și concepută grafic de Larisa Sitar.
De cealaltă parte, lucrările lui Adrian Preda incluse în albumul WEYD- sunt dispuse secvențial de artist și, alături de descrierea Valentinei Iancu, formează o monografie care marchează fiecare etapă a parcursului său artistic.

Volumele publicate anul trecut la editura Vellant cu sprijinul AFCN reunesc lucrări recente, prezentate (sau nu) în diferite expoziții din ultimii ani.

Bucureșteni, absolvenți ai UNARTE, Lea Rasovszky și Adrian Preda s-au intersectat de nenumărate ori în proiecte artistice (cercetări, rezidențe, expoziții), aflându-se deseori în aceleași cercuri creative. Amândoi abordează același stil dinamic de alternanță în colaborările expoziționale cu galerii sau spații alternative, fiind nume foarte prezente pe scena contemporană românească. În anii trecuți au făcut parte din nucleul unui grup de lucru pluridisciplinar, bazat pe schimbul conceptual și vizual, pe care cei doi îl considera definitoriu pentru generația și pentru viziunea lor.

Lea Rasovszky (n. 1986) trăiește și lucrează în București. În 2008 a absolvit Universitatea Națională de Artă, Departamentul Fotografie și Video, iar în 2010 a obținut diploma de Master, în cadrul aceleiași universități. Proiectele ei pun în lumină stereotipurile și valorile societății față de care artista are o atitudine critică. Expoziții personale (selecție): Out of Love. Moral Facts III, Garajul Ciclop, București (2015); From Stars to Steroids: Two Short Stories About an Almost Metaphoric Bestiary, Anca Poterașu Gallery, București (2014); Inner Whimp, Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca (2014); The Savages, Atelier 35, București (2012); Sorrow, Heartache, Recovery & Shit, ALERTStudio, București (2011), Wallpaper Drawings, 29 Gallery, București (2009). Expoziții de grup: Building Modern Bodies, Kunsthalle Zurich, Zurich (2015), Inventing the Truth. On Fiction and Reality, The New Gallery of the Romanian Institute for Culture and Research in Humanities in Venice, part of the 56th edition of the Venice Art Biennial (2015), PASAJ, The National Museum of Contemporary Art – Anexa, Bucharest (2014), The Biennial of Young Artists, 5th edition, Overlapping Biennial, Bucharest (2012), Preview Berlin – the Emerging Arts Fair, 11th edition, Berlin, DE (2012)

Adrian Preda (n. 1985) trăiește și lucrează la București. În 2008 a absolvit Universitatea de Arte București, secția Grafică și în 2010 masteratul acestui deprtament. O preocupare centrală o constituie relația dintre om (și, prin extensie, obiectele create de acesta pentru a servi propriilor nevoi) și celelalte specii ale regnului animal, relație care este definitorie pentru dezvoltarea animalului uman, de la făurirea uneltelor și armelor de vânătoare până la manifestările spirituale și artistice. De asemenea, artistul explorează natura și cosmosul în sens mai larg, fiind interesat de tipare de creștere oriunde pot fi identificate. Aceste interese s-au materializat în expoziții personale și de grup, atât în România cât și în alte țări, laolaltă cu multiple participări la tabere de creație.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura