Facultatea de Comunicare și relații publice și Editura Tritonic invită publicul la prezentarea volumului Cum îi mai supraveghem pe cei care ne supraveghează. O cercetare etnografică a supravegherii mediate tehnologic, de dr. Vlad Niculescu Dincă, cercetător și profesor la Haga, în Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale al Universității Leiden din Olanda. Evenimentul are loc pe data de 28 mai, la sediul SNSPA, Sala multifuncțională de la parter, începând cu ora 18:00. Invitați: Alina Bârgăoanu, Flavia Durach, Vlad Niculescu Dincă și Bogdan Hrib.

Vlad Niculescu-Dincă

Volumul își propune să contribuie la o dezbatere mai amplă cu privire la fenomenul supravegherii, punând accent pe implicațiile filosofice, etice, politice și sociale ale supravegherii mediate tehnologic în organizațiile de securitate. În primul rând, volumul aduce publicului de limbă română ultimele concepte din domeniul filosofiei tehnologiei, a studiilor de supraveghere și a studiilor de poliție, fiecare dintre aceste domenii trecând prin schimbări semnificative în ultimele decade. În al doilea rând, volumul este ancorat empiric în cercetări etnografice în mai multe forțe de poliție din România, Olanda și Marea Britanie.

Astfel, volumul oferă publicului românesc un acces unic la camerele de control precum și la percepțiile, deciziile și acțiunile practicienilor. În acest mod, volumul supune dezbaterii o serie de practici de securitate și în același timp contribuie la demitizarea unor percepții publice legate de fenomenul supravegherii. În al treilea rând, volumul sintetizează argumentele și observațiile etnografice și le subliniază relevanța pentru dezbaterile actuale legate de guvernarea tehnologiilor de inteligență artificială, a orașelor inteligente și a securității viitorului.

Vlad Niculescu Dincă este cercetător și profesor la Haga, în Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale al Universității Leiden din Olanda. În acest context, lucrează în cadrul unei echipe multidisciplinare de studii polițienești cu scopul de a contracara fragmentarea domeniului și de a crea profunzime științifică. Și-a dat doctoratul la Universitatea din Maastricht cu o cercetare de filosofia tehnologiei și supravegherii, bazate pe studii etnografice în diferite organizații de poliție europene. Pentru o lucrare derivată din această cercetare a fost distins cu premiul Early Career Award de către Societatea pentru Filosofie și Tehnologie, organizație internațională care promovează reflecția filosofică față de tehnologie.

Pentru realizările sale academice, precum și pentru activitățile extra-curriculare mai ample legate de înființare și conducere a Școlii Românești din Eindhoven, a fost inclus de Președinția României în Ordinul “Meritul pentru Educație” în grad de Cavaler.  

***

Editura Tritonic, fondată în 1993 sub numele Tritonic Media, a reprezentat o prezență semnificativă pe piața editorială românească de aproape trei decenii. În 2011, Tritonic Books a preluat brandul, consolidându-și reputația și diversificându-și portofoliul de publicații.

Structura editorială a Tritonic Books este bine definită, acoperind două mari direcții:

Cartea academică: Această direcție reprezintă o platformă vitală pentru diseminarea cunoașterii și cercetării în diferite domenii. Cu aproximativ 100 de titluri noi anual, Tritonic Books a dezvoltat colecții esențiale precum Comunicare Media, Sociologie, Asistență Socială, Antropologie, Istorie, Management și Marketing, Studii Europene, Politici Publice, Psihologie și multe altele.

Cartea de ficțiune: Tritonic Books oferă cititorilor o gamă variată de opțiuni în domeniul ficțiunii, structurată în patru colecții distincte: Mystery & Thriller, SF & Fantasy, Cașmir (romane de dragoste) și LIT (colecția de literatură). Prin aceste colecții, editura aduce în fața cititorilor români atât opere clasice, cât și lucrări contemporane, reflectând diversitatea genurilor și gusturilor literare.

Distribuția cărților se realizează atât prin intermediul unei librării virtuale proprii, cât și prin parteneriate solide cu cele mai importante platforme online și librării fizice din întreaga țară. De la Libris.ro, Elefant.ro și Librarium (Cartepedia) la Cărturești și o serie de librării independente, Tritonic Books asigură accesibilitatea și disponibilitatea cărților sale în întreaga țară.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura