„Mai întâi, trebuie recuperată inteligența mâinilor, apoi, educația și formarea profesională”, consideră Adrian Majuru

În această seară, Teatrelli sărbătorește 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, de la ora 18:30, cu o dezbatere specială, avându-i ca invitați pe Constantin Bălăceanu-Stolnici și pe Adrian Majuru. Locurile pentru evenimentul cu intrare liberă prin rezervare sunt deja epuizate.

În cadrul dezbaterii, Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru vor aprofunda relația dintre trecutul și prezentul României pentru a putea identifica și aplica soluții pentru situațiile disfuncționale pe care le trăim.

Secolul al XIX-lea a scos România din zona gri și primejdioasă a Europei, spațiu al confruntărilor militare dintre imperii, și a plasat-o, către finalul său, în rândul națiunilor independente și consolidate instituțional. Secolul al XIX-lea a reprezentat cea mai spectaculoasă proiecție statală, de la despotismul feudal al domnitorilor fanarioți la monarhul constituțional, adept al evoluționismului, conform căror principii, pentru construirea unei națiuni moderne, dincolo de legi, se află răbdarea și perseverența de a clădi cu ajutorul generațiilor tinere conceptul de stat modern, total diferit de acela al generațiilor trecute.  Aceasta a fost România anului 1899 pe care regele Carol I a lăsat-o moștenire următoarei generații. Ce soluții avem astăzi sunt pentru reconfigurarea hărții viitorului? Profesionalizarea. Investiția constantă în factorul uman. Mai întâi, trebuie recuperată «inteligența mâinilor», pri­ce­perile, aptitudinile, sau, cum mai sunt azi numite, «skills». Apoi, educația și formarea profesională”, a declarat pentru presă Adrian Majuru.

Dezbaterea va fi urmată, de la ora 19.30, de un concert al ansamblului Imago Mundi. Concertul  ilustrează unul dintre efectele Unirii Principatelor Române: libertatea de a trece – muzical și vizual – de la un peisaj românesc la altul, sub aceeași identitate culturală. Va fi prezentat un repertoriu special: compoziții și aranjamente contemporane, inspirate din muzica tradițională a Munteniei, Olteniei și Moldovei – o selecție din proiectele recente ale ansamblului: „Isvor. George Enescu”, „Isvor. Constantin Brâncuși” și „100”, iar comentarii vizuale vor fi făcute prin proiecții video originale mixate în timp real. Ansamblul Imago Mundi este format din: Oana Ivașcu – oboi, Daniel Ivașcu – percuție, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – cobză, chitară, Raluca Stratulat – vioară, Adrian Buciu – flaute, Andreea Țimiraș – violoncel, Cristian Stănoiu – proiecții video live.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Constantin Bălăceanu-Stolnici este unul dintre cei mai cunoscuţi medici neurologi, pionier în neurocibernetică. Este membru de onoare al Academiei Române. A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Este descendent al Bălăcenilor, familie căreia aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Impreiu Romano-German și i-a concesionat stema.

Constantin Balaceanu-Stolnici – Credit foto: Andrei Petcu

Adrian Majuru este Manager al Muzeului Municipiului București începând cu luna aprilie 2014, și profesor asociat al Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București. A finalizat cursuri postdoctorale prin programul POSDRU în antropologie (2011-2013) organizate de Academia Română. A fost consultant pe zona de antropologie-sociologie în cadrul stabilirii Strategiei Naționale în domeniul cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării pentru 2014-2020, Panelul socio-economic, București, iulie-august 2013. A publicat peste 20 de lucrări de specialitate.

Imago Mundi a fost fondat în anul 2001 de Oana și Daniel Ivașcu, cu o bogată experiență acumulată de-a lungul celor peste 17 ani de existență, ansamblul a fost primit cu entuziasm la Viena, Istanbul, Estoril, București, Berlin, Riga, Londra, New York, Belgrad, Budapesta sau Tunis. Ansamblul atrage deopotrivă publicul interesat de muzica veche, cât şi pe ascultătorii de muzică clasică, jazz sau rock. Imago Mundi se adresează unui public dinamic, care caută alternative la muzica de consum; perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie; este perspectiva omului influenţat de experienţa urbană, care ascultă jazz, rock, muzică clasică sau electronică deopotrivă, dar pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ce simte şi nu de ce „se poartă”.

Imago Mundi

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.

www.creart.ro/teatrelli/

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura