UPDATE

Câștigă cu exemplar din „Scurtă istorie a samurailor” de Jonathan Clements următorii:

  • Iuliana Blăjan;
  • Alina Somesan;
  • STANCIU FLORIN.

Fiecare câștigător primește un email cu niște felicitări 🙂 La acest mail, rugăm răspuns cât mai rapid, pentru a ști unde trimitem premiul.

Mulțumim pentru participare și vă așteptăm și la următoarele concursuri!

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

„Scurtă istorie a samurailor” de Jonathan Clements, în traducerea Iulianei Dumitru, este cea mai nouă apariţie din colecţia „Hexagon. Istorie” a Editurii Polirom. Cartea este accesibilă şi în format digital, însă aici puteţi câştiga unul dintre cele trei exemplare pe care le punem „la bătaie”.

 

Ce trebuie să faceţi?

Să spuneţi într-un comentariu la acest articol ce anume din istoria samurailor vă atrage şi vă determină să căutaţi mai multe informaţii despre acest subiect.

Comentariul vostru trebuie să fie aprobat în perioada 13 – 20 mai 2016 / ora 20. Câştigătorii vor fi aleşi prin tragere la sorţi.

Succes!

 

DESPRE CARTE

O prezenţă constantă în cărţi şi în filme, în benzi desenate sau jocuri pentru calculator, samuraii sînt purtătorii tradiţiei războinice japoneze. Iniţial simpli apărători ai hotarelor, ei au dobîndit tot mai multă putere după ce au intrat în slujba nobililor feudali şi a curţii imperiale, ajungînd să influenţeze decisiv istoria niponă timp de o jumătate de mileniu. Jonathan Clements, specialist în istoria Japoniei şi a Chinei, face o incursiune în istoria acestei elite războinice în care descrie constituirea clanurilor de samurai, armele şi obiceiurile acestora, semnificaţia codului Bushido, luptele care au dezbinat Japonia în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, declinul şi, ulterior, dispariţia castei samurailor la începutul revoluţiei industriale. Epilogul acestei istorii presărate cu legende şi portrete ale unor samurai celebri arată cum îi vede epoca modernă pe aceşti luptători, veritabil simbol al sufletului japonez.

Din cuprins:

Primii samurai: clanurile Taira şi Minamoto • Vîntul divin: shogunatul Kamakura şi armada mongolă • Doi sori pe cer: Restauraţia Kenmu şi shogunatul Ashikaga • Occidentul Îndepărtat: contactele cu europenii şi cruciada din Coreea • Amurgul samurailor: declinul clanului Tokugawa • Întoarcerea trecutului: samuraii ca simbol

 

DESPRE SCRIITOR

Jonathan Clements este autorul multor cărţi despre istoria Asiei de Est, inclusiv al biografiei împărătesei Wu, a amiralului Tōgō, a prinţului Saionji şi a lui Coxinga, „regele-pirat” născut în Japonia. De asemenea, a tradus o apreciată culegere de versuri, The Moon in the Pines (Zen Haiku).

Share.

About Author

11 comentarii

  1. Iuliana Blăjan on

    Întotdeauna mi-au plăcut cărțile cu samurai deoarece codul “războinicului” (Bushido) impunea onoare, respect față de cuvântul dat, spirit de sacrificiu și dispreț total față de moarte. Din păcate, în societatea actuală onoarea și cuvântul dat nu mai înseamnă mare lucru pentru mulți dintre semenii noștri…Acesta e un motiv excelent de a mă cufunda în lectura unor cărți cu samurai 🙂

  2. Cristina Buburuzanu on

    Imi amintesc ca citeam cu placere cu ani in urma cartile lui James Clavell sau Musashi al lui Yoshikawa, ar fi o schimbare binevenita sa trec de la fictiune la o istorie a samurailor. Daca ar avea toti oamenii onoarea si demnitatea samurailor, am trai intr-o lume mult mai frumoasa…

  3. Cristina A on

    Singurele lucruri pe care le stiu si le-am citit pana acum despre samurai, sunt cele din cartea lui Yukio Mishima, ” Codul samuraiului”, dar interesant mi se pare faptul ca au fost si femei samurai, si poate o istorie a samurailor cuprinde si acest aspect.

  4. Dragan Andreea-Cristina on

    Pe mine intotdeauna m-au atras costumele lor. 😀 Par grele, ceea ce inseamna ca le-ar incetini miscarile, dar n-am vazut pana acum niciun samurai incet. Cand eram mica, ma uitam la anime-uri cu samurai si-mi placeai foarte mult si ma intreb de ce nu mai exista si in acest moment, avand in vedere ca au existat de-a lungul mai multor secole. Multumim pentru concurs!

  5. Simona Stavăr on

    Sunt extrem de curioasa in ceea ce priveste tot ce inseamna viata lor, care erau etapele prin care treceau pentru a ajunge la statutul de samurai si ce implicatii existau. Sunt fascinata de intreaga istorie a Asiei si cred ca ar fi foarte interesant sa aflu mai multe si despre acest subiect.

  6. Alina Somesan on

    Curiozitatea mea se indreapta spre inceputurile acestei clase razboinice, dar si spre ronini, samuraii ramasi fara stapan, aspecte care sper ca se regasesc in cuprinsul cartii.

  7. Iuliana_ciuby on

    Imi doresc sa aflu, cum a luat sfarsit perioada samurailor si cat mai multe detalii despre codul lor.

  8. Aurica RAICAN on

    Mi-as dori sa aflu mai multe despre cum au aparut samuraii.

  9. Mihai Tanasie on

    M-ar interesa sa stiu istoria Samurailor, din curiozitate.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura