Când este perioada examenelor naționale, fie că vorbim despre Evaluarea Națională, Bacalaureat sau mai știu eu ce alt examen, mass-media este „blocată” cu tot felul de știri legate de performanțele elevilor, statistici cu notele de 10 sau, din contra, cele de 2 etc. După valul de „atenție” se așterne liniștea, copiii fiind lăsați în pace până la următorul examen. Nimic nou din acest punct de vedere nici anul acesta. Tiparul a fost respectat cu sfințenie și anul acesta: vânare de copii la ieșirea din sălile de examen, aceleași întrebări de genul „Cât de greu ți s-a părut?” ș.a.m.d. Dar… surpriză, cineva mi-a dat să citesc și o altfel de știre legată de acest subiect. Titlul articolului dintr-un ziar local din Onești,  «300 de elevi din Onești au semnat pentru organizarea unui concert de muzică simfonică live, în aer liber», mi-a stârnit interesul. Cum? Au cerut concert de muzică? Stai, muzică simfonică?

Dacă ai răbdare să mergi pe firul logic al poveștii în spate, găsești și amănunte mai interesante decât un titlu ales destul de neinspirat (îmi asum afirmația). Dacă niște elevi vor concert în aer liber nu e nimic ieșit în comun, vârsta își cere tributul. Dar dacă tot ei doresc un concert de muzică simfonică (fie el și în aer liber) e cu totul altceva. Asta denotă ceva cultură generală, interes pentru propria dezvoltare personală, existența unui orizont cultural un pic mai generos decât te-ai fi așteptat etc. Și intuiția îmi mai spunea ceva: se prea poate să mai fi fost un precedent. Și da, nu m-am înșelat. Pentru că a mai fost un astfel de concert, acum 5 ani, susținut de  Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, iar la pupitru dirijoral a fost Cristian Lupeș.

Da, Cristian Lupeș e de-al locului. Și, da, nu e la primul concert de acest gen. E îmbucurător să afli că tinerele generații știu câte ceva despre personalitățile orașului, oameni care s-au născut acolo și au ajuns să facă perfomanță oriunde în lumea cea mare. Entuziasmul lor cucerește până la contaminare și n-are cum să nu te bucure faptul că vor „repetiție” pentru un eveniment care a avut loc când ei erau poate prea mici ca să guste cu adevărat frumusețea și calitatea unor muzici bune. Știu cum dirijează Cristian Lupeș, îi cunosc bine potențialul creativ și știu ce poate face când are o orchestră bună pe mână. Ultima oară, la Sala Radio a ridicat spectatorii în picioare, unii dintre aceștia foarte pretențioși și cârcotași.

Am găsit ceva fotografii de la concertul din 2013. Un Cristian Lupeș incredibil de tânăr pentru ce avea el de făcut acolo, o orchestră dinamică, o atmosferă electrizantă. Dacă mâine s-ar organiza concertul la Onești aș merge acolo fie și doar pentru că știu că voi auzi o muzică de cea mai bună calitate. Și, cine știe, poate că nu e chiar imposibil să se întâmple asta. Anul acesta se pare că performanța vine la pachet și cu (cel puțin) un act cultural. Sper să nu ne oprim la stadiul de dorință. Și mai sper ca astfel de concerte să devină o constantă pentru viața culturală a unui oraș, nu neapărat Onești.

Credit foto: Ilina Schileru

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura