Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Malmkrog”, producția de epocă premiată la Berlinală a regizorului român Cristi Puiu va avea marea premieră în cinematografele din țară pe 6 noiembrie. Evenimentul este precedat de o serie de proiecții speciale în avanpremieră, prima din această serie fiind cea din cadrul maratonului cinematografic „Les  Films de Cannes à Bucarest” (23 octombrie – 1 noiembrie).

Iubitorii de cinema pot vedea în sfârșit „Malmkrog”, cea mai recentă peliculă semnată de regizorul Cristi Puiu. Filmul are premiera națională pe 6 noiembrie, urmând a fi proiectat în cinematografele din România. Seria proiecțiilor se deschide pentru început cu o vizionare specială dedicată publicul din București în cadrul unuia dintre cele mai bine cotate evenimente cinefile ale anului: „Les  Films de Cannes à Bucarest”. Proiecția „Malmkrog” este programată pentru 31 octombrie la Cinema Elvire Popesco din Capitală.

Cel mai recent și ambițios proiect al regizorului român Cristi Puiu, „Malmkrog” este prezentat pentru prima dată publicului larg în cinematografele românești din toată țara după un parcurs internațional remarcabil: filmul a obținut Premiul pentru cel mai bun Regizor în cadrul secțiunii Encounters a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin; a avut premiera pe marile ecrane din Franța cu o receptare critică favorabilă; a avut parte de proiecții la Belgrad și la Sarajevo, iar în septembrie a fost inclus în selecția oficială a ediției New York Film Festival. De asemenea, „Malmkrog” a fost proiectat la Moscova chiar la începutul lunii octombrie. În România, filmul a putut fi văzut până în prezent exclusiv în cadrul unor proiecții speciale la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca și la Festivalul Independent de Film Anonimul desfășurat în Delta Dunării, precum, la Central European Film Festival Timișoara, Este Film Festival Sibiu și la Noaptea albă a filmului Românesc din București.

Presa străină a  descris filmul semnat de Cristi Puiu drept „o capodoperă plină de intensitate”, „un film unic și curajos” .

Malmkrog este o reflecție despre lupta dintre bine și rău”, declara regizorul într-un interviu pentru cotidianul francez L’Humanité.

Filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) și beneficiind de un scenariu  semnat de Cristi Puiu, o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov,Malmkrog” este un film de epocă în care acțiunea se desfășoară în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.  Din distribuție fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot, István Téglás, Judith State, Simona Ghiță și Sorin Dobrin.

„Malmkrog” este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Trailer-ul românesc al filmului este disponibil la acest link.

Pagina de Facebookwww.facebook.com/malmkrogbycristipuiu

Filmul a fost  realizat cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Societatea Română de Televiziune, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Republic of Serbia – Ministry of Culture and Information, Film Center Serbia, Canton Sarajevo – Ministry of Culture and Sports și North Macedonia Film Agency.

Cristi Puiu a regizat Marfa și banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura