Cea de-a treia ediție a Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES își deschide porțile în mod tradițional, cu concertul mentorilor cursurilor de măiestrie, Cvartetul Arcadia. Anul acesta concertul va fi găzduit de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și va avea loc în data de 8 august de la ora 18.

Laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), și International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Cvartetul Arcadia, alcătuit din Ana Török, Răsvan Dumitru, Traian Boală și Zsolt Török, a devenit în scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generației sale, ambasadori demni ai imaginii României în lume.

Dorința membrilor Cvartetului Arcadia de a promova muzica clasică la cel mai înalt nivel, îmbinată cu dorința de a împărtăși experiențele lor cu generațiile viitoare de muzicieni, a dat naștere atelierului de muzică de cameră Arcadia Chamber Music Classes, o serie de cursuri de măiestrie cu frecvență anuală, dedicate formațiilor camerale cu coarde, oferind tinerilor interpreți îndrumare și sprijin profesional.

Programul concertului cuprinde Cvartetul de coarde nr. 6, Sz. 114, BB 119 de Béla Bartók și Cvartetul de coarde op. 59, nr. 1 de Ludwig van Beethoven.

Muzicologul Tatiana Oltean ne povestește despre fiecare lucrare:

Cvartetul de coarde nr. 6, Sz. 114, BB 119 de Béla Bartók, ilustrează stilul târziu al compozitorului, marcat de emigrarea în Statele Unite ale Americii, de sănătatea sa precară din ultimii ani, de sărăcie, dar mai ales de boala și pierderea mamei sale. Poate și din aceste motive, acest cvartet este impregnat de elementul funebru. Notația cvartetelor sale amintește de rigoarea și orientarea acerbă spre detaliu pe care o vedem în culegerile sale folclorice.  

Deși fiecare dintre cele șase cvartete publicate ale lui Bartók este puternic individualizat, corpusul acestora constituie, încă și azi, o adevărată punte a suspinelor pentru cele mai reputate ansambluri de cvartet de coarde, Cvartetul Arcadia realizând pe suport CD integrala cvartetelor de Béla Bartók la Casa de discuri Chandos în anul 2017. 

Scris în 1807 și publicat un an mai târziu, Cvartetul de coarde op. 59, nr. 1 de Ludwig van Beethoven este primul din celebrul opus Razumovski, fiind dedicat prințului Razumovski, ambasador al Rusiei la Viena în acel timp, motiv pentru care compozitorul prelucrează în ultima parte o melodie tradițională rusă. 

Avântul compozitorului în genul de cvartet începând cu acest opus coincide cu apariția primelor ansambluri de cvartet de coarde profesioniste, dintre care Cvartetul Schuppanzigh, care a făcut senzație la Viena și în spațiul cultural european încă din anii precedenți compunerii lucrării și au continuat să fie principalii interpreți ai primelor audiții ale cvartetelor beethoveniene.”

Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES  se va desfășura în perioada 8-16 august și va cuprinde cursuri de măiestrie și concerte de muzică de cameră.

Proiectul este organizat de Asociația Arcadia Quartet. Proiect finanțat în cadrul evenimentului Transylvanian DonorSphere și sprijinit de Niște Oameni. Partenerii acestui eveniment sunt Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Radio Cluj, având ca sponsori Secpral și TPA Group, și parteneri media Radio România Muzical, TVR Cluj, Kolozsvári Rádió, Radio Renașterea, Szabadság, Bookhub.ro, Zile și Nopți Cluj-Napoca, Info Trafic, I Like Cluj, cluj4ever, cluj.media.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura