ei nu se tem

leagănă-ți primejdie șoldurile

și treci pe partea cealaltă

unde nu s-au născut încă oameni

nenăscuții n-au învățat să se teamă

Un volum paradoxal de… bun. O știam pe Luminița Potîrniche, nu sunt la primul volum scris de ea, mă așteptam la o carte densă în emoții, reverii și imagini solitare, dar care converg toate într-un singur punct, numai că așteptările mi-au fost depășite cu mult. Pentru cei născuți (sau/și crescuți) la mal de Dunăre, apa nu doar că are ceva magic în ea, dar înainte de orice are putere. Puterea acesteia este mai prezentă în viețile celor care locuiesc malurile fluviului decât am crede. Pe vremuri inundațiile erau ceva obișnuit, se întâmplau cel puțin o dată pe an, iar numărul persoanelor înecate deloc de ignorat. Copii sau adulți, buni înotători sau amatori, au căzut pradă mirajului apei cea deloc limpede, mâloasă și adesea chiar urât mirositoare. Cu toate acestea, malurile Dunării n-au fost niciodată pustii, nici măcar în miez de iarnă, curgerea apei fascinează și duce cu ea gândurile oamenilor, așază în matca lor emoțiile și întâmplările de zi cu zi. Despre toate acestea „povestește” Luminița Potîrniche în Apa nu avea nicio ușă, cel mai bun volum al autoarei de până acum, categoric.

delirul înecatului

o vară de secetă

noi cu linguri la brâu căutând

mese lungi tăcute

cu blide pline de broaște

cheile închid guri pământiii

mătase ancore căluți de mare

surugii care scapă controlul

și alte o mie de fire de nimic

nisip nisip

alge fără vină duzine de pești

perpeliți când pe-un mal când pe-un val

lungi bancuri de oameni căutând ba o undiță ba o idee

foamea setea deziluzia sunt grele

atârnă ca o lume

pe un fund de ceaun

fac din metale inele de pus la piciorul păsărilor noastre

care vestesc uscatul

unde începe iarba să se supere

că îi nechează un înger

pe întunecate

Un volum care nu se lasă citit ușor, tocmai pentru că  metafora prinde în miezul ei multă, foarte multă emoție. Oamenii, locurile și poveștile lor capătă forme concrete, se expun și se descompun rând pe rând, după voia poetei. Uneori, dau năvală peste cititor o mulțime de detalii, care se succed în formele poetice lipsite de orice punctuație, ceea ce lasă deplină libertate cititorului, dar în aceeași măsură îl și poate încurca. Multe versuri și poezii le-am recitit tocmai din această cauză, pentru că nu prindeam de la prima lectură ritmul, deși simțeam că sensul îl aveam deja. Direcția în care te poartă poeziile sunt asemănătoare curgerii apei fluviului: una singură, căreia nu i te poți împotrivi nicidecum.

bilete de voie

scrie o carte

ca să poți ieși

dintr-o fundătură

a vieții

funcționează

la fel ca iertarea

te ajută să închizi

o ușă

apoi scrie câte un poem

ca un fel de bilet de voie

celor pe care ai vrea

să-i mai vezi din când în când

chiar și visele

au fost cândva poezie

dar a adormit cineva

înainte de a le scrie

Motivul apei este omniprezent, mai puțin cel al ușii; dar chiar și așa, ușa există, e când obstacol în calea uitării, când poartă care se cere închisă, când prag de trecere între lumi, când vamă. Prin toate formele ei cititorul trece călăuzit de… apă, de firul apei. Oamenii cresc, se îmbracă în straturi de amintiri, devin uneori diformi, alteori se micșorează până la pierderea totală a identității. Fluiditatea împrumutată de la apă nu-i ajută pe oameni să comunice, nici să supraviețuiască, dar îi ajută să (se) descopere. Și despre aceste descoperiri este vorba în Apa nu avea nicio ușă.

vară

aranjamente cu pisici

ikebana cu trandafiri uscați

prăjitură cu vișine acre

și zăpadă pudră

tuturor ne e frig sau ni se pare

soarele-și trage o blană pe el

flacăra se stinge în cuptor

îl încălzește pisica

în dormitor o vișină putredă

se întoarce pe partea ei dulce

sâmbăta toții spinii

se îmbracă în mănuși roz catifelate

m-aș duce în altă parte

să îmi trăiesc angoasa

dar nu mă lăsa vara aceasta turbată

să mușc

Un volum născut din dragoste de oameni, de aici și absența iubirii romantice (nu e chiar total absentă, dar și când există capătă forme stilizate); în schimb găsim risipite în mai toate poemele dovezile respectului și iubirii față de oamenii care i-au influențat poetei destinul. Membrii familiei, vecini, colegi, toți alcătuiesc un puzzle ușor diform, unul din care poeta nu lipsește, dar își schimbă în permanență locul.  E când aici, aproape de cititor, când în depărtare, umăr la umăr cu cel despre care povestește. Efectul de undă despre care vorbeam mai sus, lui i se datorează prezența oamenilor și poveștilor lor în fiecare poem în parte.

încă zece ani

în gât mi se urcă strada

nu pot s-o înghit

am piatră cubică în nări

care de lemne îmi urcă-n auz

trase de cai

trase de boi

cărăușii mai biciuiesc o dată

aerul în care locuisem

laolaltă cu vremea

strig dar poarta n-aude

e verde surzenia ei

toți ne prefacem că încă trăim

la numărul 30

mă opresc și respir

încă zece ani

Am căutat Apa nu avea nicio ușă pe site-urile dedicate vânzării de carte. Deși n-are nici măcar trei luni de la apariție, nu e de găsit nici măcar pe site-ul editurii. Încerc să găsesc un răspuns la situația asta cel puțin bizară, în condițiile în care nu vorbim nici despre o debutantă, nici despre cel mai prost volum de poezie apărut în ultimul an în România. Dar încep să înțeleg, din ce în ce mai mult, cifrele din Barometrul cultural. Îmi pare rău că nu pot să dau nicio referință cu privire la locul de unde ați putea achiziționa acest volum. Singura soluție rămâne, cred, să o căutați pe Luminița Potîrniche (are cont și pe Facebook) și să o întrebați direct despre volum.

apa aceasta e uitare

picură apă de pe robele sfinților

strada e ca o biserică udă

în strane de penumbră în zadar se adună

lumea care nu s-a rugat în celelalte zile uscate

cetatea pe ape alunecă spre apus

fără a zări vreo arcă

fără a aștepta vreun răspuns

nici noe nu știe cum arară un măslin

sau un porumbel alb

apa aceasta e uitare

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura