Universul și aspirațiile copiilor din satul Gălbinași au fost inspirația pentru o carte (+10 ani) scrisă de Iulia Iordan, pe parcursul a mai multe vizite și corespondențe pe parcursul anului 2023. Nuvela ilustrată Băiatul care nu voia nimic, semnată de scriitoarea Iulia Iordan, în colaborare cu 16 adolescenți din satul Gălbinași a fost publicată și lansată de curând de asociația Cu Alte Cuvinte.

Băiatul care nu voia nimic este ilustrată de Jozsef Vass și este o poveste despre transformare, despre cum un zâmbet, o vorbă bună pot vindeca o inimă rănită, dându-i curaj să o ia de la capăt. Este o poveste despre cât de important este să simți că nu ești singur, ca aparții cuiva, unei comunități.

Nuvela are patru finaluri diferite, semnate de adolescenții implicați în scrierea cărții, toți elevi în Școala Gimnazială nr. 1 din Gălbinași. Povestea este acum disponibilă și în format digital, invitând și alți copii și adolescenți să devină la rândul lor coautori.

1800 de exemplare ale cărții tipărite au ajuns în școli și biblioteci din România, 1100 fiind accesibile elevilor de gimnaziu din județele Olt, Galați, Bihor, Călărași, Mureș, Ialomița și Tulcea, iar alte 700 de exemplare au ajuns în biblioteci din județele Dâmbovița, Brașov, Prahova, Cluj, Argeș, Vâlcea, Sălaj, Giurgiu, Teleorman și Neamț. Distribuția cărților donate a fost posibilă cu ajutorul Fundației Roma Education Fund și a rețelei EduCab.

Cartea se adresează copiilor mai mari de 10 ani și poate fi citită integral pe pagina proiectului Pași de povestași a asociației Cu Alte Cuvinte. Proiectul Pași de povestași a fost umbrela sub care cartea a fost scrisă, cuprinzând opt ateliere de scriere creativă pentru adolescentele și adolescenții implicați și o analiză critică a proiectului, realizată de cercetătorul în educație Mihai Iacob. Proiectul s-a derulat în perioada ianuarie-octombrie 2023 și a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Prin proiectul „Pași de povestași”, ne-am propus să creăm un volum literar colaborativ, cu intenția de a-i expune la cultura scrisă contemporană pe un grup de elevi dintr-o comunitate dezavantajată economic și izolată cultural, a declarat Cristina Pîrvu, coordonatoarea proiectului (asociația Cu Alte Cuvinte)

Povestea are și ea o poveste. Rolul meu în proiect este să spun cum s-a scris această poveste, dar și să fac niște sugestii despre cum s-ar putea scrie altele. Asumpția de la care pornesc este că la scrierea ei au contribuit atât actori umani, cât și non-umani (ex. sala în care s-au ținut activitățile, obiectele folosite ca inspirație, centrala termică a școlii, aplicația către finanțator, aparatele de video-loterie de la magazinele din sat, trenul care leagă Oltenița de București). Rezultatul va fi o analiză a ceea ce-i animă pe participanții la proiect atunci când își spun poveștile și a vehiculelor pe care ei le folosesc pentru a le materializa” a declarat Mihai Iacob, autorul analizei critice a proiectului intitulată Voci în căutarea unui corp.

Despre Asociația Cu Alte Cuvinte

Din 2016, Asociația Cu Alte Cuvinte contribuie la educația pentru diversitate, facilitând crearea de cărți ilustrate spun povești ale lumii în care trăim, cu o atenție specială pe reprezentarea celor a căror voce este rar auzită.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura