Din fericire, vorbe precum: „Facă-se voia lui Dumnezeu!” sau „Slavă lui Dumnezeu!” stăruie pe buzele românului încă din moşi-strămoşi. De ce? Pentru că este conştient că voia lui Dumnezeu este adevărul şi viaţa. Este, de fapt, singura cale care duce la viaţă. La aceea veşnică, din sânul Raiului. Căci viaţa trupească este, cu certitudine, trecătoare. Ţăranul nostru – iar cei care au copilărit în satele tradiţionale româneşti încă păstrează în memorie acest lucru – avea un comportament ce poate părea ciudat la prima vedere, dar de o esenţă neapărat de asimilat: pentru toate Îi mulţumea lui Dumnezeu şi nimic nu începea fără a-şi face cruce şi a-I cere ajutorul. Şi Îi mulţumea atât pentru bucurii cât şi pentru necazuri. Ştia el că toate îi sunt necesare şi îngăduite de Creatorul lui. Şi de aici pornea pacea şi aşezarea sa sufletească. De la faptul că ştia să mulţumească pentru necazul primit spre şlefuirea lui, asemenea lui Iov, aşa cum ne este reamintit în cartea „Iliotropion”.

Încercat fiind, Iov, după ce i-au fost prăpădiţi toţi fii şi averile, grav bolnav şi cu rănile năpădite de viermi, îi certa pe aceştia când cădeau de pe trupul său, punându-i înapoi:

„Pentru ce fugi? Tu ai fost trimis să mănânci trupul meu, împlineşte-ţi datoria şi mănâncă-mi trupul. Căci nu altul, ci doar Unul şi Acelaşi Dumnezeu, Cel ce mi-a dăruit atâtea mii de oi, măgari şi alte dobitoace, tot El cu milostivire a trimis şi aceşti viermi, care să mă mănânce; şi unele şi ceilalţi au fost trimişi de Dreapta milostivă a lui Dumnezeu, de aceea trebuie primiţi la fel, cu inimă mulţumitoare.”

Cutremurătoare credinţă! Cine nu îşi doreşte, oare, să cunoască o asemenea pace sufletească? Ca un ghid, pas cu pas, spre această punere de acord dintre voia omului şi voia lui Dumnezeu, ne stă la-ndemână volumul „Iliotropion”, scris de nimeni altul decât Sfântul Ioan Maximovici, mitropolit de Tobolsk şi Siberia.

„Iliotropion” înseamnă floarea-soarelui. O floare simbol, care se îndreaptă permanent către soare, în fiecare moment al zilei şi nu doar în zilele însorite, ci şi în cele înnorate. Asemeni acestei flori suntem îndemnaţi şi noi să urmăm voia lui Dumnezeu ceas de ceas, nu doar în zilele senine ale vieţii, ci şi în cele grele, căci îngăduite sunt acestea pentru şlefuirea noastră. În plus, păstrând certitudinea că absolut tot ceea ce ne este dat să trăim, după puterile noastre de a le purta ne este dăruit. Această carte, pe care o recomand cu cea mai mare largheţe sufletească pentru modul în care explică şi structurează ideile şi pentru cum odihneşte în speranţă cititorul, ne învaţă astfel:

„Înţelept va proceda cel ce va repeta în gând şi ziua şi noaptea: „Facă-se nu voia mea, ci voia Ta, o preaiubitul meu Iisuse!”.

Este folositor a repeta şi mai sârguincios această rugăciune îndeosebi atunci când ne aflăm în mare nenorocire, împresuraţi din toate părţile de tot felul de atacuri. Pentru că de cele mai multe ori, voia noastră se dovedeşte a ne fi potrivnică. Iar dacă ne întrebăm ce anume ne îndepărtează de lucrul faptelor bune şi de la vederea folosului din toate cele îngăduite de Dumnezeu, iată răspunsul:

„a) obiceiurile rele, b) lipsa îndelung-răbdării şi c) nestatornicia dorinţelor voii noastre”.

Cartea Sfântului Ioan Maximovici este un „medicament” pentru toţi cei care nu doar au nevoie de el, ci îl şi caută cu osârdie. Iar „medicul” este dintre aceia care îl oferă abia după ce s-a vindecat pe el însuşi, folosindu-l.

Editura: Egumeniţa;
Anul apariţiei: 2012;
Traducere: Cristea Florentina;
Nr. pagini: 372;
ISBN: 9786065501041.

Share.

About Author

7 comentarii

  1. Alexandru Tudoran on

    Buna ziua,
    Poza din header apartine unui Sfant mai recent, Episcop de Shanghai si San Francisco.
    Mitropolitul de Tobolsk cred ca are doar icoane, fiind din secolul 18-19, daca nu ma insel. Dar ce stiu sigur este ca poza nu apartine autorului Iliotropionului, ci nepotului acestuia.
    Multumim pentru articol si minunat este Domnul intru Sfintii Sai!
    Doamne ajuta!

  2. Alexandru Tudoran on

    Da, ce-i drept, puteam sa fiu mai exact daca tot ma apus sa atrag atentia.
    M-am uitat in fuga pe site-urile din Romania si cred ca este o confuzie in mai multe locuri.
    Sa va postesc.
    La catedrala din Sfantu Gheorghe, Jud. Covasna, a fost adusa o particica din moastele celui mai mare Sfant al secolului XX (asa zic multi), Episcopul de Shanghai si San Francisco, misionar in China si in multe tari din Europa, dar cu ultimii ani petrecuti in SUA unde este si inmormantat in catedrala la a carui finalizare a contribuit.

    Citind mai multe informatii, dar din carti, ce-i drept, am retinut detaliul biografic cum ca familia din care se trage acesta a mai dat lumii un Sfant, audorul Iliotropionului, insa acesta este mai putin cunoscut in lume, fiind slavit mai mult de catre rusi sau ucraineni.

    Intre timp am fost si pe la Cernica si cautam scrieri ale Sfantului Ioan Maximovici (nu stiam nici eu ca sunt doi). Am intrebat calugarul de acolo si mi-a aratat Iliotropion dar mi-a atras atentia ca este vorba de alt Sfant, posibil, decat cel pe care il caut eu, fiind doi Sfinti cu acest nume.

    Informatia apare si aici http://www.parohia-sf-ioan-iacob-hozevitul.ro/sfinti-din-secolul-xx/13-viata-si-minunile-sfantului-ioan-maximovici-arhiepiscopul-de-shanghai-bruxelles-si-san-francisco-4-iulie-1896-2-iulie-1966 , la inceputul articolului.

    Va rog sa stergeti aceste mesaje referitoare la corectarea informatiei de pe site, nu cred ca e nevoie sa ramana aici detaliul referitor la o mica confuzie, cine stie, poate randuita chiar de catre Dumnezeu.

    Sanatate!

  3. Greseala nu e chiar asa mare dar am zis sa o semnalez daca tot am vazut-o.
    „Sfântul Ioan Maximovici (1896 -1966) este considerat de către creștinii ortodocși de pretutindeni, ca fiind cel mai mare sfânt al secolului XX.” – ziceti dvs, dar in prefata cartii Iliotropin scrie : „ In anul 1678, cand Turcia ameninta cu navalirea asupra Rusiei, ieromonahul Ioan Maximovici a fost trimis ca sol…”.
    Cartea Iliotropin este scrisa in 1714.

    Dupa duh aveti dreptate dumneavoastra, banuiesc(sper ca nu am scris ceva gresit). Adica, Rusia si acum e amenintata de Turcia si scrie altundeva, am vazut, ca duhul Sfantului Ioan Maximovici Mitropolitul s-a pogorat asupra Sfantului Ioan Maximovici Episcopul de Shanghai si San Francisco. Deci posibil ca, dupa duh, e buna poza dar ca icoana si trup si istoric mundan vorbind, eu zic sa schimbati poza.
    Multumesc.

    • Cornelia Mihăilă on

      Mulţumim pentru interesul acordat acestor modeste prezentări de carte şi pentru că nu ne treceţi cu vederea greşelile! Contăm şi pe viitor pe vigilenţa dumneavoastră, benefică pentru noi şi pentru cititori, şi, neapărat, pe aceeaşi răbdare şi sfătuire pe care ni le-aţi arătat. Fie voia lui Dumnezeu în toate!

      • Tudoran Alexandru on

        Multumesc. Am citit recenziile dumneavoastra, se vede ca aveti ca principiu sa puneti inima si suflet in ceea ce faceti. Vad asta si din raspunsul pe care mi l-ati dat. Doar ca noi suntem ortodocsi, suntem chemati la mai mult de atat. Noi il luam pe Hristos in noi, va rog sa va propuneti sa Il lasati sa lucreze prin dumneavoastra si sa scrie El.
        O sa ma rog sa va indeplineasca cererea daca I-o veti inainta!

  4. Dragii mei
    Sf .John Maximovici 1651-1715 Mitropolit al Tobolsk si toata Siberia ruda cu
    Sf.John Maximovici de Shanghai si San Francisco 1896-1966.Sf John Maximovici de Shanghai si San Francisco a fost numit John ((Ioan) dupa ruda lui.
    Relativ la Floarea soarelui .Este explicatia Sf John de Tobolk cum :La fel cum Floarea Soarelui se intoarce dupa soare , la fel si noi sa ne intoarcem dupa bunul dumnezeu. Sa nu il scapam din privirea si inima noastra.Chiar si cind cerul este inourat ,floarea soarelui tot dupa soare se intoarce.
    Nu corectez pe nimeni , numai ca pacatoasa cum sint am fericirea sa stau la 50 mile de San Francisco si sa il vizitez pe Sf. John din San Francisco .Numai ce am terminat de citit cartea Sf John de Tobolsk publicata de Printshop of Saint Job of Pochaev. http://www.holytrinitypublications.com

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura