Se pare ca Anansi Contemporan vine să ne bucure cu autori și titluri bune. Astfel, cel de-al cincilea roman al lui Paul Auster,  Palatul lunii, apare în a doua ediție, tot în traducerea Michaelei Niculescu, dar revizuită, la Editura Pandora M. În unul dintre interviurile sale, Auster spune despre acest roman că a pornit de la imaginea unui protagonist și nu de la o idee așa cum se întâmplă de cele mai multe ori; unii critici îl încadrează în categoria autobiografiilor ficționale. Din primele pagini această scriitură mi-a amintit de magia construcțiilor lui Murakami; și în cazul lui Paul Auster nimic nu este întâmplător: „vezi tu, totul se rezolvă până la urmă, totul se leagă. Nouă cercuri, nouă planete. Nouă lovituri de baseball.(…)”; dar și de Indignarea lui Philip Roth: viața ca o serie de șanse negate, ca destin ce alunecă spre dezmembrare. Palatul lunii este istoria lui Marco Stanley Fogg, creație a anilor ’60, cel care rămâne orfan de mamă, de unchi, de bunic și de tată. Se înstrăinează și de iubită, iar toate acestea în puțin peste 300 de pagini, astfel încât, cercul pierderilor să devină complet. Deși poate par ironică, nu sunt, Paul Auster creează destine și conjuncturi la limita imaginației, viețile protagoniștilor pe cât sunt de pline, pe atât par golite de sens, iar felul de relatare fragmentată îl încadrează perfect în cultura postmodernistă. Este curios faptul că fără intenție am citit concomitent cu Palatul lunii, Manuscrisul lui Zograf de Val Butnaru apărută la Editura Prut. Un roman pe care tot postmodernist îl văd. Deși cărțile nu au legătură una cu alta se intersectează într-o idee: numele ne sunt predestinate și ne definesc traseul.

Revenind la Palatul lunii, o lucrare despre șanse pierdute în căutarea identității, o poveste a unor destine neîmplinite și a lucrurilor neterminate care acoperă trei generații. Patternuri familiale ridicate la rang de laitmotiv poetic. Titlul simbolic cu conotații romantice ne duce cu gândul la ritmicitatea vieții, Luna fiind concomitent simbolul nașterii, devenirii și morții. Acest fapt mă face să gândesc personajele lui Paul Auster –  Barber, M.S. Fogg și Effin – în cheia transformării, ca un tot unitar, unde M. S. este singurul capabil să rupă vraja repetiției. Postmodernismul poartă în sine ecouri existențialiste și Palatul lunii mi-a părut a fi foarte intens la acest capitol. J.P. Sartre spunea că literatura poate schimba individul prin dezvăluirea unui comportament. La baza acestei metamorfoze stă procesul de auto-recunoaștere care pune baza reformării. Tot aici avem ideea de ființă ca proiect. Pe tot parcursul romanului M. S. nu face decât să se destituie ca ființă. Componenta nihilistă este ridicată la rang estetic în maniera maximalismului adolescentin:

„Cu toată febrilitatea și idealismul unui tânăr care meritase și citise prea mult, am decis că lucrul cel mai nimerit era să nu fac nimic: acțiunea  pe care urma să o întreprind consta în refuzul militant de a acționa în cel mai mărunt sens. Puneam totul în slujba unui nihilism ridicat la rangul de crez estetic. Aveam să îmi transform viața într-o operă de artă, sacrificându-mă unor paradoxuri atât de rafinate, încât fiecare răsuflare avea să mă învețe să-mi savurez propria condamnare. Semnele trimiteau către o eclipsă totală, și oricât aș fi bâjbâit după o altă interpretare, imaginea acelei bezne depline m-a ademenit încetul cu încetul, m-a sedus prin simplitatea ei.”

Deși la prima vedere nu este un roman cu conotații politice, totuși ele se pot întrevedea. Pictura Moonlight de Blakelock devine la Paul Auster un manifest al lumii pierdute.

„Ochiul lui Blakelock, poate. Un cerc gol suspendat în tării, privind către lucrurile de mult apuse.

Toate personajele lui Auster sunt inedite: figura unchiului Victor, om care nu se putea concentra la nimic până la capăt de teamă să nu omită alte lucruri de pe lumea aceasta, personaj asemănător bibliotecii sale cu 1492 de cărți adunate aleator, fără nici o noimă. Victor, nu pretindea că este altceva decât era. Effing, la polul opus, bătrânul extravagant cu o bibliotecă bine aranjată și lecturi pe categorii, care era cu totul altceva decât pretindea. Și Barber undeva la mijloc.

Există un moment pe care nu îl apreciez la romanele prea bogate în evenimente – eu îl numesc grad de aderență. Lectura devine „lipicioasă” și e greu să o lași din mâini până nu o duci la final. Cititorul riscă să piardă esența înglodat în prea multă acțiune și în dorința sa de a ajunge la deznodământ. Palatul lunii este intens până la ultima filă, în același timp păstrând cauzalitatea. Dacă e să revin la ideea anterior expusă de nume predestinate, Marco ajunge în sfârșit să își merite numele prin intermediul unui marș comemorativ al tuturor pierderilor personale. Astfel, cartea devine călătoria inițiatică a unui alt fel de Forrest, unul conștient de sine. Ajunsă aici dați-mi voie să citez din Bruckner:

«Viața se scrie cu litere mici, dar este o literă prelungă: trecerea prin ea e uneori periculoasă, dar magnifică. Pierre Bayle, gânditor francez al toleranței, înainte de Voltaire, revendica „drepturile conștiinței rătăcitoare”, dreptul de a ne înşela, de a ne întoarce pe urmele propriilor pași, fără a fi obligați să îmbrățișăm un anume adevăr sau o anume religie.»

Palatul lunii de Paul Auster

Traducerea: Michaela Niculescu

Editura: Pandora M

Colecția: Anansi. Contemporan

Anul apariției: 2020

Nr. de pagini: 384

ISBN: 978-606-9783-27-6

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura