Concertul Extraordinar de Anul Nou 2022 – Călătorie muzicală în Viena din La Belle Epoque, organizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Opera Națională Română nu face altceva decât să reconfirme faptul că avem nevoie de tradiții. Oricât de multe schimbări sociale am promova, oricât de mulți sunt adepții noului și schimbării, tradiția își va avea încă multă vreme rolul ei, căci, nu-i așa, fără fundament solid nu rezistă nicio construcție. În toată lumea (civilizată, ar spune unii, dar eu mă feresc să fac o asemenea limitare, din rațiuni ce nu se cer aici dezvoltate) trecerea dintre ani este însoțită și de muzică, astfel încât concertele de Anul Nou sunt prezente în mai toate programele teatrelor de operă sau ale filarmonicilor. Să nu uităm că cel mai urmărit Concert de Anul Nou rămâne cel de la Viena, un eveniment remarcabil din toate punctele de vedere, deși originea lui nu este ferită deloc de contestații, dar despre acest aspect au vorbit mulți alții înaintea mea.

Cu sau fără public în sală, în ultimii ani aceste concerte s-au ținut, fie în forme mult modificate, cu efectivele orchestrelor mult diminuate și cu soliștii vocali puși în situația de a cânta la distanțe considerabile unii de ceilalți; uneori s-a apelat la înregistrări mai vechi, difuzate pe canalele media ale instituțiilor culturale, tot din rațiuni de siguranță medicală. De ce sunt importante aceste concerte? Pentru că prezintă soliștii și membrii orchestrei publicului meloman sau doar amator de muzică bună; de regulă, concertele sunt preîntâmpinate cu întâlniri directe între artiști și public sau, cel mai des, sunt urmate de sesiuni de autografe, discuții neprotocolare la un pahar de șampanie etc. În felul acesta se creează legături reale între public și soliști, legături de care artiștii au mare nevoie; emoția circulă și contribuie și ea în cel mai pozitiv mod la o mai bună cunoaștere. Programele concertelor nu diferă foarte mult, ele conțin multe valsuri, polci și arii celebre din opere sau operete. Sunt bucăți muzicale care nu presupun neapărat tehnici vocale de top sau voci foarte speciale, ceea ce contează e bucuria momentului. Succesul la public este asigurat de felul cum sunt combinate aceste bucăți muzicale și de cât de dispuși sunt artiștii să comunice cu sala.

Renata Vari, Alfredo Pascu și Mădălina Barbu

Tiberiu Soare, un mai vechi colaborator al Fundației Calea Victoriei s-a aflat la pupitrul celui de-al optulea Concert de Anul Nou organizat de aceasta. Un Concert care în 2022 a avut loc la Opera Națională Română, o schimbare binevenită, căci în felul acesta prestigiul evenimentului a crescut și a obținut, de ce nu, aura de care avea nevoie. Concertele de Anul Nou la Operă trebuie să aibă loc, în primul rând! În pauza evenimentului mă tot gândeam cât de puțin prietenoasă cu un astfel de eveniment este noua sală a Operetei bucureștene, un loc care seamănă foarte mult cu un hub cultural, dar care a îndepărtat aproape definitiv publicul meloman de spectacolele acestei instituții (trecem cu vederea problemele de acustică, nu la acestea mă refer). Rochii de seară în culorii vii, ținute atent construite, doamne și domni eleganți în gesturi, tineri gata de o experiență inedită (îi recunoști din prima!), oameni veniți să-și întâlnească prietenii și să facă schimb de urări, paiete, pantofi cu tocuri înalte și papioane, bradul din holul mare împodobit cu mare artă, priviri curioase, zâmbete largi, într-o singură sintagmă atmosferă de sărbătoare. Cei trei soliști ai serii au fost și ei în formă, fiecare intrare în scenă fiind însoțită de voie bună și aplauze. Soprana Mădălina Barbu, soprana Renata Variși tenorul Alfredo Pascu au intrat, rând pe rând, în scenă și au comunicat cu publicul, înainte de orice cred că asta este foarte important pentru reușita unui concert de Anul Nou. Alternanța pieselor vocale cu cele orchestrale a fost bine gândită de Tiberiu Soare, astfel încât punctul forte al programului, Valsul patinatorilor de Émile Waldteufel, regăsit în a doua parte a serii, a stârnit aplauzele entuziaste ale publicului. Da, nu e o compozitor vienez, așa cum bine a spus și dirijorul în discursul de debut, dar piesa aduce în atenția melomanilor exact atmosfera de la curtea imperială, patinatorii defilând sub ochii admiratorilor, strigătele de bucurie ale acestora se întretaie cu clinchetele paharelor și sunetele de clopoței. A contrabalansat perfect cu valsurile și polcile lui Strauss. Foarte frumoasă și încheierea primei părți, cu celebrul Dans ungar al lui Brahms. Din reacțiile fiicei mele am dedus că au prins foarte bine la public și ariile din Liliacul, Giuditta, Silvia sau Văduva veselă, semn că muzica bună rupe barierele timpului.

Tiberiu Soare

Sandra Ecobescu, președinta Fundației Calea Victoriei, spunea în deschiderea serii că au fost (puțin) inconștienți când și-au propus să organizeze concertul. A meritat, căci bucuria spectatorilor a reflectat întrutotul efortul organizatorilor. Nimeni nu s-a grăbit să plece spre casă, au fost foarte mulți care au rămas pentru autografele soliștilor și ale lui Tiberiu Soare, după cum au fost și cei care au mai rămas la un schimb de vorbe pe canapelele din foaier. O atmosferă de normalitate după care tânjeam și pe care o vreau cât mai mult perpetuată. Refuz să cred că vom cădea cu totul victimele unei crize de moment peste care unii se încăpățânează să nu treacă. Să sperăm că nu va trece mult timp până când un nou concert ne va reuni într-un foaier, fie el al Operei Naționale sau al Ateneului Român sau, de ce nu, al Sălii Radio.

*

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale și interactive. De peste 14 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați.

Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori. Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate).

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura