Mai sunt zece zile până când începe Festivalul Internaţional de Teatru „Tragos” (1 – 12 octombrie). Despre ediţia a XV-a am stat de vorbă cu directorul artistic al Teatrului „Jean Bart”, Cristian Naum. Aici e în stânga fotografiei, alături de bunul său prieten şi coleg, Ionuţ – Paul Ştefan, la fel de actor, manager al Centrului Cultural „Jean Bart”.

21868251_1288554437938774_1748256048_o

Festivalul de Teatru „Tragos” a început în 1993, organizatori fiind Centrul de Conservare a Tradiţiei Populare şi Inspectoratul pentru Cultură Tulcea. Conceput ca festival – concurs, adresându-se formaţiilor de teatru neprofesioniste din ţară, „Tragos” s-a desfăşurat pe două secţiuni: spectacole într-un act și mai multe acte, respectiv recitaluri dramatice individuale. Mult mai multe găsiţi aici

Petru Țincoca: Te rog să oferi publicului câteva consideraţii generale privitoare la „Tragos” 2017.

Cristian Naum: Festivalul din acest an se întinde pe o perioadă de 12 zile, cu nu mai puţin de 24 de evenimente teatrale care vor avea loc în Piaţa Civică şi în cele două săli ale teatrului. Este un mozaic teatral, având toate formele de teatru: pentru copii, stradal, underground, studio etc. Caracteristic pentru această ediţie este multitudinea de spectacole realizate de regizori importanţi: sunt cele pregătite de Radu Afrim, Alexandru Hausvater şi Felix Alexa. Sunt şi regizori mai tineri, dar la fel de talentaţi şi cu o cotă la fel de mare, ca Vlad Cristache, Horia Suru, Adi Iclenzan.

21691359_1288553837938834_2070805258_n

P:Ț.: Consistenţa festivalului este reflectată şi de diversitatea trupelor participante.

C.N.: Da, trupele sunt diferite şi mai din toată ţara. Sunt câteva teatre consacrate, foarte vechi, cum e „Fani Tardini” din Galaţi, după cum e şi un teatru foarte tânăr, dar cu proiecte interesante (seamănă, cumva, Teatrului „Jean Bart”), Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava, care are doar vreo doi ani de existenţă.

Cu spectacolul lor, „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, vom încheia festivalul. S-ar putea să vină chiar regizorul, Alexander Hausvater, să-şi lanseze cartea; chiar dacă domnia sa nu poate ajunge, editorul va fi în prezent cu cartea autobiografică „Ce dacă”.

Vine Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Vine şi Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj: e o chestiune de onoare să aducem şi trupe de amatori, iar ei sunt cei mai îndreptăţiţi să vină, fiindcă au pus, alături de Nelu Serghei, bazele acestui festival şi au fost invitaţi încă de când la Tulcea era festival pentru amatori. Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ vine cu un spectacol foarte interesant, „Wolfgang”, în regia lui Radu Afrim, teatru de avangardă, mai ales pentru publicul tulcean, care nu-i obişnuit cu aşa ceva, dar care la nivel naţional se bucură de un uriaş succes.

P.Ț.: Teatre consacrate. Dar actori consacraţi?

C.N.: Florin Piersic jr., în prima zi, duminică, 1 octombrie, în „O mie de motive”, one man show; Revista „Yorick” l-a inclus în lista celor mai bune 10 spectacole care se pot vedea în Bucureşti. Va juca şi Răzvan Vasilescu, o veche cunoştinţă de-a noastră, care a fost şi acum doi ani cu „Profu’”; acest actor uriaş vine cu „Era OK şi la 60!”, tot cu one man show. E şi Marius Bodochi, de la Teatrul de Stat Constanţa, care joacă în „Ursul”, de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Felix Alexa.

21886612_1288554427938775_107800839_o

P.Ț. Teatrul „Jean Bart” se prezintă cu „Demonstraţia”. De ce tocmai această piesă?

C.N.: A fost puţin nedreptăţită această piesă despre care noi credem că este foarte bună: spectacolul n-a fost văzut de suficient de multă lume, pe de o parte, iar criticii care vin anul acesta nu l-au văzut anul trecut.

P.Ț.: Ce critici s-au anunţat?

C.N.: Domnul Doru Mareş, prietenul teatrului nostru, Claudiu Groza, Gabriela Lupu, Oana Cristea Grigorescu, Andreia Bârsan.

P.Ț.: Chiar şi la o citire rapidă a afişului, pare cea mai densă şi variată ediţie. Care vă sunt aşteptările?

C.N.: Sunt curios, dar am mare încredere că sălile vor fi pline. Festivalul nu-l facem pentru noi, ci pentru public. Iar festivalul a tot crescut pentru că, în anii anteriori, sălile au fost pline, deşi au fost mai puţine spectacole: acum doi ani, au fost şapte, anul trecut au fost vreo unsprezece, acum sunt douăzeci şi patru, incluzându-le pe cele în aer liber.

Pariul e acesta: că sălile se vor umple, că Tulcea are nevoie se un asemenea eveniment. Dacă sălile vor fi pline, e clar că anul viitor trebuie mai mult decât atât.

Caracterul internaţional e dat de Teatrul Academic Muzical – Dramatic „V. Vasilko”, din Odesa; directorul artistic al teatrului, Igor Ravitsky, Artist al poporului ucrainean, a regizat în 2012 la Teatrul „Jean Bart” piesa „Geometria iubirii”. Teatrul din Odesa va participa cu „Ultima zi de vară” (Alexander Vampilov), jucată în ucraineană (cu subtitrare). Vom invita special pe reprezentanţii Uniunii Ucrainenilor din Tulcea.

P.Ț.: Care sunt costurile biletelor?

C.N.: Sunt bilete de 13, 18 şi, respectiv, 25 de lei. La spectacolul de copii, „Dansul dragonilor”, intrarea este liberă. Pentru pensionari, elevi şi studenţi, preţurile sunt de 10, 13 şi, respectiv, 18 lei.

De asemenea, am introdus şi abonament pentru toată durata festivalului: 200 de lei; dacă socotim că un spectator, dacă ar plăti bilet la toate spectacolele, ar scoate din buzunar 290 de lei, reducerea este semnificativă. Biletele se găsesc deja la agenţia Teatrului „Jean Bart”.

Suntem pregătiţi pentru un eveniment de o asemenea anvergură, spectatorii tulceni vor participa în număr mare la toate evenimentele teatrale. S-a confirmat şi anul trecut, chiar şi spectacolele cu care am deschis stagiunea 2017 – 2018 s-au jucat cu casa închisă.

P.Ț.: Organizatori, finanţatori, buget?

C.N.: Organizator este Centrul Cultural „Jean Bart”, prin Teatrul „Jean Bart”, finanţatori – Consiliul Judeţean Tulcea & Primăria Municipiului Tulcea.

Bugetul festivalului este 150.000 de lei, cu aprox. 30.000 mai mare decât anul trecut. Dar banii nu se regăsesc atât în cantitate (numărul crescut de spectacole), cât în calitatea actului teatral.

Spectacolele „Dorian” şi „Carina pe drumul spre casă” au câştigat proiecte la Primăria Tulcea, trupele erau obligate să joace aici, le-am integrat în festival. Sperăm într-o colaborare cu conducătorul Asociaţiei Culturale [ctrl+n], Oana Răsuceanu!

Le mulţumesc lui Nelu Serghei, directorul onorific al festivalului, şi selecţionerului Doru Mareş!

Share.

About Author

Avatar photo

Am încercat odată să definesc scriitorul. El este sortitul, scriam, în care harul se altoiește rodnic, în livada bunului simț, pe tulpina robustă a voinței. Cuvintele vin blânde să-i mănânce din palmă, iar el le hrăneşte cu spirit. Preţuim scriitorii citindu-le cărţile. Cronica e mărturia că le-am metabolizat cărţile şi, totodată, mulţumirea că-mi dăruiesc ipostaze dezirabile.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura