Teatrul Masca a deschis sâmbătă, 20 mai 2023, de la 17.30 și 18.40, festivalul BUZĂU IUBEȘTE TEATRUL cu spectacolul Români la porțile lumii, o incursiune în alt secol – personalitățile au îmbrăcat haina, rafinat lucrată de scenografa Anca Albani, unor personaje aduse în prim-plan de viziunea regizorală a lui Mihai Mălaimare. Nouă asemenea figuri din istoria noastră culturală pot fi descoperite în acest spectacol al eleganței ideilor, nu doar al costumelor:

Români la Porțile Lumii, este un spectacol care le va oferi spectatorilor șansa de a cunoaște secretele care i-au motivat și inspirat pe: Smaranda Gheorghiu, Ștefania Mărăcineanu, Elena Văcărescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Elena Caragiani-Stoienescu, Martha Bibescu, Grigore Antipa, Victor Babeș, Anghel Saligny, Lucia Sturdza Bulandra, Haricleea Darclee, Elvira Popescu, Smaranda Brăiescu, Alice Cocea, Maria Virginia Andreescu Haret, Carol Davilla, Theodor Pallady și Tony Bulandra.

Spectacolul este realizat în două părți prima este dedicată bronzului, material puternic, inflexibil, mândru, a doua parte este dedicată porțelanului, material de o rară frumusețe, dar extrem de fragil. Costumele, splendide, realizate de Anca Albani, plasează personajele noastre, indiferent de condiția lor socială, într-o adevărată gală, pășind pe covorul roșu al respectului și admirației Lumii.” (prezentare – Teatrul Masca)

*

De exemplu, Maria Virginia Andreescu Haret, întruchipată de actrița Dora Iftode, a fost prima femeie arhitect a României (21 iunie 1894 – d. 6 mai 1962)

Nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu, Maria Virginia Andreescu se naște la București, în 9/21 iunie 1894. Urmează în particular studiile liceale, cu bacalaureat obținut la Liceul „Mihai Viteazul” din București, pentru ca la numai 18 ani, în 1912, să obțină dreptul de a studia la Școala Superioară de Arhitectură din București și, în paralel, la Belle-Arte. În timpul Primului Război Mondial, tânăra își întrerupe studiile, lucrând în spitalele de campanie, ca infirmieră.

Devine prima femeie arhitect din România în iulie 1919, iar din 1953 este membră a Uniunii Arhitecţilor din România.

În București, o serie de clădiri, mai mult de 130, îi poartă semnătura: câteva blocuri de pe Calea Victoriei, pavilionul administrativ al Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai”. S-a remarcat prin elementele preluate din arhitectura tradițională, precum și prin calitatea inovatoare a materialelor de construcții, cum ar fi betonul armat.

Mai multe informații despre Maria Virginia Andreescu Haret găsim în portretul realizat de Răzvan Moceanu:

https://www.rador.ro/2022/05/06/portret-virginia-andreescu-haret-prima-femeie-arhitect-a-tarii-noastre/

Această prezentare necesită JavaScript.

*

Poarta haina nobilă a lui Alice Cocea (n. 28 iulie 1899, Sinaia – d. 2 iulie 1970, Franța), actriță franceză de origine română, Amalia Popa. Tânăra Alice Cocea făcuse Conservatorul la București, dar se stabilise la Paris, devenind cunoscută în spectacole de teatru și în filme.

*

Laura Duica intră în acest spectacol în rolul „Reginei Înălțimilor”, Smaranda Brăescu (n. 21 mai 1897, Galați – d. 2 februarie 1948, Cluj), campioană europeană la parașutism (1931, 1932), deținătoare a unui record mondial de 7 200 de metri, la Sacramento (1932).

*

O puteți vedea în spectacolul Teatrului Masca și pe poeta Elena Văcărescu (Florentina Dadal Nanau), o personalitatea a lumii artistice pariziene, de două ori deținătoare a Premiului Academiei Franceze. Apropiată a reginei Carmen Sylva, Elena Văcărescu (n. 21 septembrie 1864, București – d. 17 februarie 1947, Paris) lasă în Memoriile sale imaginea atent construită a unui secol cu istorie neobișnuită.

*

O apariție este și Tony Bulandra (Mădălin Mladinovici), celebru actor român, elev al lui Constantin I. Nottara. Tony Bulandra (n. 13 martie 1881, Târgoviște – 5 aprilie 1943, București) a fost căsătorit cu Lucia Sturdza-Bulandra.

Spectacolul se construiește atent, ca orice act de arheologie culturală, plasând asupra figurilor centrale prețioasa lumină a redescoperirii unor personalități fascinante prin forța propriei creații.


Realizatori:

Scenariul și regia: Mihai Mălaimare

Scenografia: Anca Albani

Muzica: Răzvan Alexandru Diaconu

Asistent regie: Laura Dumitrașcu Duică

Asistent scenografie: Ana Udeanu

Foto: Cristinel Dadal

Share.

About Author

Sunt câte puţin din fiecare carte care mi-a plăcut. Raftul meu de cărţi se schimbă continuu: azi citesc şi citez din Orhan Pamuk, mâine caut ceva din Jeni Acterian. Caut cărţi pentru mine şi pentru alţii. Îmi place să spun că sunt un simplu profesor, într-un oraş de provincie, tocmai pentru că, în sinea mea, ştiu că a fi profesor nu e niciodată atât de simplu. Trebuie să ai mereu cu tine câteva cărţi bune: să ştii, în orice moment, ce carte ar putea face dintr-un adolescent un bun cititor.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura