La Bookfest – Salonul internațional de carte – care are loc în perioada 29 mai-2 iunie, la Romexpo, Pavilionul B2, revista MATCA se va prezenta în fața publicului cititor în patru ipostaze. Aceste formule de adresare sunt concepute pentru a oferi publicului o varietate de expresii, de la lansări, dezbateri, prezentări de carte, ateliere de creativitate (pe scena MATCA), la întâlnirea scriitorilor și editorilor cu producători de film (Book to Screen). Cu ocazia Bookfest, se va lansa și noul număr al revistei MATCA – cu foarte multe informații despre Bookfest – și va fi organizat un Maraton de poezie, după modelul lecturilor publice de poezie din toată lumea, în care vor fi prezenți autori care au citit în întâlnirile Cenaclului MATCA (debutanți și consacrați), dar și autori în premieră pe o scenă.

Scena MATCA

În toate zilele de Bookfest, scena MATCA va găzdui o multitudine de evenimente, la care vor fi prezenți scriitori, editori, jurnaliști, istorici, analiști politici. În primul rând, scena MATCA devine gazdă pentru invitatul de onoare al acestei ediții, Republica Moldova. Scena MATCA oferă un spațiu de dezbatere în care vor fi prezenți scriitori și editori din Republica Moldova.

În fiecare zi a Bookfest, de la ora 14.00, este programată o dezbatere cu participarea reprezentanților din Republica Moldova. În prima zi de Bookfest vor fi chiar două dezbateri. Aceste evenimente au următoarea cadență: „Perfect integrați: scriitori basarabeni în România“ (miercuri), „Ce ne unește, ce ne desparte. O perspectivă antropologică“ (miercuri, eveniment în colaborare cu Editura Paralela 45), „Tineri scriitori din Republica Moldova“ (joi), „Romanul basarabean din ultimele decenii – dimensiune identitară vs cosmopolită“ (vineri), „Nodul basarabean“ (sâmbătă), „Basarabia în cărțile scriitorilor din România“ (duminică).  De asemenea, scena MATCA va fi un spațiu în care edituri din Republica Moldova își vor lansa cărți, în prezența autorilor din tot spațiul de limbă română.

Pe scena MATCA se vor organiza și dezbateri despre situații care țin de funcționarea democrației și de derapajele sale, despre toleranță, abuz, inegalitate. De asemenea, vor fi organizate întâlniri care vor avea legătură cu studiile literare și culturale:  „Canonul literar românesc“ (vineri), „Despre feminism în cinema“ (vineri), „Generațiile literare românești“ (duminică).

Dezbaterea „Primul vot“ va discuta în ce măsură tinerii sunt preocupați de politică și după ce criterii se orientează la vot (duminică, în colaborare cu studenți și masteranzi de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București).

Tot pe scena MATCA, va fi organizată o dezbatere care prezintă modul în care s-au impus principalele festivaluri literare din România: „Selecția autorilor și atragerea publicului în festivaluri. Exemple: FILIT Iași, FILTM, Festivalul de la Bistrița“ (vineri, 31 mai, de la ora 13.00, invitați fiind Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, Robert Șerban, Dan Coman).

Scena MATCA va cunoaște sâmbătă, 1 iunie, de la ora 13.00, și o prezență internațională prestigioasă: Florence Noiville, cronicar literar la Le Monde des Livres, care își va lansa cartea Milan Kundera. „Scrisul, ce idee!“ (eveniment Curtea Veche Publishing, în colaborare cu Institutul Francez din România). Cartea este tradusă de Florica Courriol (prezentă la Bookfest). Florence Noiville a scris, în decursul timpului, mai multe articole dedicate scriitorilor din România.

Scena MATCA este un loc de întâlnire a mai multor edituri din România și din Republica Moldova. Amintim câteva edituri care organizează evenimente la Scena MATCA: Cartier, Art, Polirom, Corint, Paralela 45, Curtea Veche Publishing.

Vineri, pe scena Matca de la Bookfest, trei artiști din Celula de artă, expozanți la MoBU 2024, participă o sesiune de pictat-viteză cu tema „Carte și arte”. La final publicul prezent alege un
câștigător pentru premiul pus în joc, iar lucrările pot fi cumpărate prin silent-auction (licitație în plic închis) depunând ofertele și datele de contact la standul C12 din Pavilionul Central de la Romexpo până pe 2 iunie, ora 14:00.

Întregul program de pe scena MATCA va fi prezentat atât pe site-ul Bookfest, cât și pe paginile de social media: MATCA, Book to Screen.

Book to Screen; Premiul „De la carte la film“

Timp de trei zile, scriitori, editori, scenariști, producători de film vor sta față în față, pentru a găsi modalități prin care literatura română să devină sursă pentru filme produse de televiziuni sau case de producție. Ziua întâi, din 29 mai, se va deschide cu mai multe prezentări ale unor personalități care produc filme, scriu scenarii sau coordonează ateliere de scriere creatoare: Ada Solomon, Cecilia Ștefănescu, Alexandru Maftei, Florin Iaru, Marin Chivu, Veronica Stănică, Andrei Panțu, Cristian Fulaș.

PRO TV va acorda autorului cărții cu cel mai mare potențial de ecranizare Premiul „De la carte la film“, ce cuprinde dezvoltarea episodului pilot și 5.000 de euro.

În urma discuțiilor 1 on 1, proiectele vor fi analizate din perspectiva atractivității și relevanței temei explorate, a complexității poveștii și a personajelor, a potențialului vizual și a fezabilității unei ecranizări în spațiul autohton de un comitet de selecție format din Gabriela Iacob (Head of Scripted Content Development, PRO TV), Barna Némethi (Regizor și Publisher, revista Matca) și George Cornilă (Editor coordonator, Curtea Veche Publishing).

Câștigătorul va fi anunțat în cadrul lansării numărului 5 al revistei Matca, la Bookfest București, scena Matca, pe 31 mai 2024.

Lansarea numărului 5 al revistei MATCA

Numărul 5 al revistei MATCA se lansează vineri, 31 mai, de la ora 18.00, pe scena MATCA. Noul număr conține atât noutăți de la Bookfest ale editurilor participante, cât și mai multe grupaje: o anchetă printre scriitori și editori din Republica Moldova; Kafka 100; literatura pentru copii din România; mass-media și „fabrica consimțământului“

„Având o președintă elegantă și delicată, care ține piept uriașului care se avântă spre ea, Republica Moldova dă dovadă de un neînfrânt spirit creativ, iar în paginile acestui număr al revistei veți regăsi mai multe exemple în acest sens.

Mass-media are o secțiune specială coordonată de Vlad Cristache, care ne-a obișnuit deja cu abordarea lui care nu se limitează la evocarea adevărurilor deja cunoscute. Veți descoperi astfel articole ce chestionează și analizează acest subiect marcant, dar și angoasant.

Există și o secțiune dedicată lui Kafka, de la moartea căruia se fac anul acesta 100 de ani. Este un scriitor care i-a influențat în mod substanțial pe Camus, Beckett, Ionesco și pe mulți dintre cei pe care azi îi considerăm clasici. Despre acest uriaș sfios, publicăm niște analize inedite.

Și nu în ultimul rând, vă puteți delecta cu rubricile deja consacrate și cu noile cronici de carte.“ (Péter Demény, redactor-șef al revistei MATCA, fragment din editorialul intitulat „Cu viteza minții“)

Cenaclul MATCA

După lansarea numărului 5 al revistei MATCA, cititorii prezenți la Bookfest se vor putea delecta cu o seară de poezie, o ediție specială maraton a Cenaclului MATCA, coordonat de Tiberiu Neacșu și Simona Petrișor, începând cu ora 18.30.

Invitați (vineri, 31 mai): Simona Popescu, Ștefan Manasia, Irina Georgescu, Peter Demeny, Ștefania Mihalache, Claudiu Komartin, Ligia Keșișian, Sorin Despot, Marian Mihai, Mina Decu, Radu Nițescu, Silvia Grădinaru, Răzvan Țupa, Andrew Davidson-Novosivschei, Cristina Ispas, Șerban Mihalache, Daniela Vizireanu, Alberto Păduraru, Irina Francisca Ion, Anca-Ioana Câdă.

 

 

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura