Subiecte diverse, abordări diferite ale unor teme serioase, volumele apărute la Editura Paralela 45 sunt menite să ajungă la cât mai mulți cititori.

Mic tratat de filosofie a păsărilor de Philippe J. Dubois și Élise Rousseau este o excelentă incursiune în lumea ornitologilor realizată într-un mod inedit, fără niciun alt scop decât acela de a ne face atenți la lumea înconjurătoare. Un mare plus sunt ilustrațiile, pe cât de detaliat sunt prezentate păsările, pe atât de sugestive sunt trimiterile la text.

În cele douăzeci și două de lecții de înțelepciune, inspirate de viața păsărilor, această carte ne propune să le urmăm învățăturile pentru a trăi o viață mai bună, pentru a ne găsi pacea interioară și pentru a ne bucura mai mult de prezent. Căci nu de puține ori, pentru a găsi răspuns la ceea ce ne frământă, e nevoie să luăm aminte la cei mai mici ori mai umili decât noi. Iată secretul la care ne face părtași, cu bunăvoință și blândețe, această carte. Să reînvățăm a observa ceea ce ne înconjoară, să ascultăm lecțiile de înțelepciune generosîmpărtășite de natură. Iar în vederea atingerii acestui țel ce-ar putea fi mai potrivit decât să întrerupem pentru o clipă goana infernală a vieților noastre și să ascultăm ce au să ne destăinuiască păsările? Prin modul lor de viață, prin felul lor de a fi în lume, acești mici „maeștri ai gândirii” ne învață arta de a trăi mai profund și cu mai mult respect față de ritmurile noastre firești. Aceste douăzeci și două de lecții de viață, scurte și simple, ne invită să ne redescoperim ființa naturală adormită înăuntrul nostru.

Philippe J. Dubois este ornitolog și scriitor. Pasionat de păsări încă din copilărie, a călătorit peste tot în lume pentru a le observa în mediul lor natural. Este coordonator al editurii Delachaux et Niestlé, cea mai veche editură franceză consacrată publicării cărților despre natură.

Élise Rousseau, licențiată în filosofie și literatură, este jurnalistă și autoare a unor lucrări despre natură și animale și este activă în domeniul protejării mediului.

***

Manual pentru bunici de Arcadia Solum este un inedit îndrumar pentru părinții proaspăt intrați în rol, dar și pentru bunicii gata oricând să intervină. Un foarte sănătos umor străbate toată cartea, textul fiind însoțit de imagini sugestive, deloc agresive cu ochiul cititorului. Un copil schimbă incredibil de mult dinamica relației dintre adulții care fac parte din familia acestuia, mă refer aici la părinții și bunicii acestuia; o schimbare de relații pentru care puțini sunt pregătiți și de care aproape nimeni nu știe să profite în primii ani ai copilăriei celui mic. Așadar, manualul Arcadiei Solum este binevenit.

*

Le putem lăsa nepoților tot felul de moșteniri: o casă, un copac, o bijuterie, un petic de pământ. Dar ei le pot pierde.

Vom dăinui doar dacă lăsăm ceva trainic în mintea și în inima lor. Iar în inimă nu încap case, ci povești; în minte nu se sădesc copaci, ci deprinderi; memoria afectivă nu este un seif pentru bijuterii, ci pentru mirosuri, gusturi, simțăminte și amintiri.

***

Cum se citește o carte de Mortimer J. Adler și Charles Van Doren este un îndrumar foarte util cititorilor tineri, celor care vor să transforme lectura într-un act profesionist, dar și celor care vor să găsească răspunsuri la întrebarea „de ce nu pot citi unele cărți până la capăt”.

*

Cum se citește o carte a devenit un adevărat fenomen, un ghid literalmente clasic. Este cel mai bun și mai de succes ghid pentru lectura comprehensivă adresat publicului larg.

Cei doi autori descriu în detaliu diferitele niveluri de lectură și cum puteți ajunge să le stăpâniți: de la citirea elementară, trecând prin răsfoirea sistematică a unei cărți și prin citirea inspecțională, și până la citirea rapidă, acest ghid vă va învăța cum să clasificați și să radiografiați o carte, cum să extrageți mesajul autorului și să concepeți critica acestuia. Veți învăța de asemenea tehnici de citire adecvate pentru parcurgerea cărților practice și de beletristică, a volumelor de istorie, matematică, filozofie și științe, fie că e vorba de cele naturale sau de cele sociale.

În plus, volumul cuprinde două anexe extrem de importante: întâi de toate o listă de lecturi esențiale și apoi o serie de teste utile pentru a vă evalua progresele în achiziționarea abilităților de lectură.

Mortimer J. Adler (1902-2001) a fost un reputat filozof și profesor american, desfășurându-și activitatea în prestigioase instituții de învățământ din Statele Unite (Universitatea din Chicago și Universitatea Columbia din New York). A fost unul dintre contributorii importanți ai Encyclopædiei Britannica și inițiatorul seriei The Great Books of the Western World.

***

Vampirismul psihologic. Manual de conflictologie de dr. Mihail Litvak are un titlu înșelător: nu, nu este o carte despre conspirații și pseudoștiințe, ci un volum în care găsim răspuns la întrebarea „de ce nu ne simțim bine în preajma unor oameni”; de asemenea, tot în cartea scrisă de Litvak veți afla și câte tipuri de „vampiri psihologici” există și câteva sfaturi despre cum să ne apărăm de influențele lor negative.

*

EDIȚIA A XXIII-A

Cum recunoști un vampir psihologic? Arată la fel ca oricare dintre noi, ba poate chiar e mai plăcut la înfățișare. Dar te stoarce de puteri treptat, înainte ca tu să bagi de seamă.

Ca tipologie, întruchipează diverse caractere: Personalitatea Neajutorată, Barbă-Albastră, Alcoolicul, Femeia Frigidă, Mama-Cloșcă, Martirul Priceput, Prințul Etern, Cenușăreasa, Sirena, Vulpea, Iuda etc.

O astfel de persoană se insinuează în viața ta cu binișorul, apelând la cele mai frumoase emoții ale tale – până când s-a asigurat că nu-l mai poți scoate cu ușurință de acolo. După care profită de buna ta credință și de bunele intenții, pentru a-și satisface nevoia de… atenție, putere, grijă, statut, respect, control, recunoaștere, admirație sau, pur și simplu, bani.

Oricât te-ai strădui, nu-i poți intra în voie. Căci vampirul e ca un sac fără fund: cu cât îi dai mai mult, cu atât îți va lua mai mult. Până când te va lăsa fără suflare.

E necesar să deprinzi arta comunicării inteligente, pentru a te extrage cu eleganță din orice conflict. Și vei vedea cum ți se îmbunătățește nu doar starea de spirit, ci însăși sănătatea. Mai mult chiar, îți vei schimba destinul!

Mihail Litvak (1938–2020) a fost un renumit psihiatru și psihoterapeut rus, profesor de psihiatrie în cadrul Facultății de Înalte Studii Medicale și membru corespondent al Academiei de Științe ale Naturii din Rostov. Metodologia creată de el este azi folosită nu doar în educație și în psihoterapie, ci și în afaceri și în sport.

***

Urs, leu sau lup. Cronotipul personal și felul în care somnul îți influențează viața de Olivia Arezzolo conține, pe lângă noțiunile de bază despre somn și calitatea acestuia, câteva sfaturi care ne ajută în identificarea celor mai soluții pentru organizarea activităților diurne și/sau nocturne.

*

Află cum poți avea un somn mai sănătos!

Explicații și recomandări de la experta australiană nr. 1 în psihologia somnului.

DACĂ EȘTI „URS“… te trezești cam pe la 7.00 și te îndrepți direct spre cafetieră. După o oră și vreo două cafele, ești gata de acțiune. Faci față onorabil pe tot parcursul zilei, dar numai cu ajutorul pauzelor mici și dese. Ai tendința să te moleșești după prânz. În jurul orei 15.00 te lovește epuizarea.
Te domolești când apune soarele. Seara se vede clar că ești extenuat. Dacă nu dormi suficient, îți vine greu să te relaxezi, iar serile sunt pentru tine greu de suportat.

DACĂ EȘTI „LEU“… te scoli când se crapă de ziuă și e foarte probabil să-ți începi activitatea la sală sau cu vreo alergare. Lucrezi frenetic toată dimineața și-ți place să iei în piept cele mai provocatoare sarcini. După prânz mai încetinești un pic ritmul, iar spre sfârșitul după-amiezii ești deja epuizat mental. Acesta e momentul când îți dorești să te retragi în liniște.
Seara ești deja într-o „groapă de potențial“. Dacă ai șansa de a lua o cină relaxată, după aceea nu-ți mai dorești decât să te duci la culcare – tocmai când ies lupii din vizuină.

DACĂ EȘTI „LUP“… îți dorești ca ziua să nici nu înceapă înainte de 8.00 sau 9.00, eventual cu un dublu espresso. Dimineața trece destul de greu pentru tine, însă te descurci din ce în ce mai bine pe măsură ce ziua înaintează.Dacă lucrezi la ceva și ești complet absorbit, reziști până seara târziu – chiar și în absența altora. Însă atunci când termini de lucrat, de obicei ești dornic de aventuri în oraș, fiindcă seara ai rezervorul plin de energie. Totuși, dacă ești privat de somn, preferi să stai pe canapea și să te uiți la un film. Dintre toate cronotipurile, tu mergi cel mai târziu la culcare, adesea chiar spre dimineață.

Olivia Arezzolo deține o licență în psihologie, o certificare de psiholog specializat în domeniul somnului, o diplomă în medicina nutrițională și o calificare ca antrenor de fitness. Ține conferințe și seminare, oferă consultații și predă cursuri online. A creat rutine de culcare specifice pentru fiecare cronotip, ajutând astfel numeroși pacienți, care au văzut rezultate benefice în mai puțin de 7 zile.

***

Puterea din noi. Identitatea de grup stimulează performanța, cooperarea și armonia socială de Dr. Jay J. Van Bavel și Dr. Dominic J. Packer este un studiu premiat de asociații și organizații științifice și propune cititorilor o abordare din perspectivă sociologică a conceptului de identitate personală.

*

Nautilus Silver Book Award, 2022, Secțiunea „Social Sciences & Education“

Notable Book of 2021 (Publicația Behavioral Scientist)

Social Impact Award, 2022 (The Center for the Science of Moral Understanding)

William James Book Award, 2022 (American Psychological Association)

Dacă ești la fel ca majoritatea oamenilor, probabil crezi că identitatea ta e stabilă în timp. De fapt, identitatea ta se schimbă constant – adesea în mod inconștient și uneori împotriva voinței tale – pentru a reflecta interesele grupurilor cărora le aparții. Diferite identități se activează în tine, în diferite contexte.

Cele mai recente cercetări întreprinse în psihologie și în neuroștiințe au dovedit că grupurile din care facem parte ne influențează percepțiile, sentimentele, convingerile și comportamentele. Ca specie, am supra viețuit și am evoluat luptând solidar pentru a proteja interesele colective. Iar asta le dă comunităților puterea de a declanșa atât schimbări personale, cât și mișcări sociale.

Tocmai de aceea, e bine să deschidem larg ochii. Identitatea de grup reprezintă fundamentul colaborării, dar poate fi și cauza discriminării. În ce condiții predispoziția omului de a împărți lumea în noi și ei generează conflicte toxice și inechitate socială? Când au șanse să fie crezuți demagogii, criticii, rebelii și agitatorii care apără, în realitate, meschine interese economice? Și cum poate fi distilat adevărul din spatele retoricii naționaliste, astfel încât umanitatea să nu se lase târâtă de câțiva lideri psihopați într-un război planetar?

„Înțelepciunea începe cu a te cunoaște pe tine însuți“, spunea Aristotel. Iar din cartea de față vei afla cum fiecare dintre noi e modelat de societatea în care trăiește și, la rândul său, modelează lumea din jur.

„O carte genială, antrenantă și necesară.“

                                                                                                                     Arianna Huffington

***

Fii ca apa, prietene! Învățăturile de viață ale lui Bruce Lee oferite de fiica sa  de Shannon Lee pune într-o lumină nouă relația dintre tată și fiu și felul cum aceasta a fost influențat de-am lungul timpului de creșterea celebrității tatălui.

*

Shannon Lee este fiica bine-cunoscutului maestru al artelor marţiale chinezeşti şi actor de film Bruce Lee.

Folosind învăţăturile înţelepte ale tatălui său, autoarea analizează cu francheţe şi simplitate evenimente importante ale vieţii ei, obstacole şi provocări pe care le-a depăşit, în care cititorul se va putea, de asemenea, recunoaşte.

„Vreau“, ne spune ea, „să ajungi să cunoști această latură profund filosofică și inspiratoare a tatălui meu așa cum am cunoscut-o și am simțit-o eu. Vreau să poți integra fiecare fărâmă a acestei moșteniri capabile de a aduce ceva valoros şi bun în viața ta.“

Simbolul acestei transformări este apa, cu fluiditatea şi disponibilitatea ei faţă de schimbare, din înţelepciunea căreia cititorul este îndemnat să se inspire, „golindu-şi ceaşca“ minţii şi lăsându-se să „curgă“ odată cu marele ritm al totului.

***

Nu sunt la birou! Să descătușăm valoarea și potențialul muncii hibride de Charlie Warzel și Anne Helen Petersen ne aduce aminte despre cât de greu ne-a fost să ne organizăm în primele luni ale pandemiei de coronavirus, atunci când toate activitățile profesionale au fost mutate în spațiul casnic. Au avut de câștigat cei care se foloseau de computer și comunicarea online, iar cei doi autori pun în discuție conceptul de „muncă de la distanță” și cât de mult ne influențează interferența dintre cele două planuri ale vieții noastre sociale – cel profesional și cel intim/personal.

*

OUT OF OFFICE NU ÎNSEAMNĂ ÎNTOTDEAUNA „SUNT ÎN VACANȚĂ“, CI…

MAI NOU, „LUCREZ DE ACASĂ“.

Faci muncă de birou? Atunci cartea de față te privește, indiferent că ești manager sau simplu angajat.

Bazat pe date statistice recente, pe nenumărate informații extrase din companii și pe interviuri cu persoane de pe tot cuprinsul lumii, volumul acesta indică aspectele care ar trebui să ghideze orice negociere dintre angajator și angajat.

De zeci de ani vorbim despre aranjamentele flexibile de muncă. Iată că, în sfârșit, am ajuns într-un punct de cotitură, în care acestea au devenit realmente posibile. Totuși, programul de lucru hibrid nu e încă bine conturat, de vreme ce multe birouri funcționează în prezent pe jumătate goale. Tot mai multe cercetări conchid că lucrătorii sunt nu doar mai fericiți cu munca hibridă, ci și mai performanți. Și mai e ceva: lucrul la distanță, ca orice beneficiu odată instituit, e foarte greu să-l mai desființezi. Iar în toată această negociere dintre angajator și angajat, contează flexibilitatea personală, tehnologia de care dispunem, cultura în care am fost educați și comunitatea în care trăim.

Asta nu e doar o carte despre munca la distanță. E o lucrare ce ne ajută să ne imaginăm un viitor în care viața noastră – la birou și acasă – e mai fericită, mai productivă și cu adevărat plină de sens.

Charles Duhigg, jurnalist câștigător al Premiului Pulitzer

***

Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității de Dr. Norman Doidge aduce în prim-plan revoluția științifică din ultimii ani și impactul ei pozitiv asupra dezvoltării medicinii – îmbunătățirea tratamentelor pentru boli degenerative, până nu de mult incurabile sau care aveau parte de tratamente care doar stopau sau încetineau evoluția acestora.

*

VINDECAREA PRIN NEUROPLASTICITATE

Uluitoarea revoluție științifică a secolului XXI este la dispoziția publicului larg, grație acestei excelente sinteze a cercetărilor de ultimă oră. Milioane de pacienți din întreaga lume au demonstrat deja că suferințele cauzate de afecțiuni grave, cum ar fi scleroza în plăci, boala Parkinson, atacurile cerebrale sau tulburările din spectrul abilităților cognitive, pot fi înlăturate sau ținute sub control fără intervenții chirurgicale sau tratament medicamentos. Creierul poate depăși aceste neajunsuri, dacă știm să-i exploatăm uluitoarele capacități vindecătoare.

„Fascinant! Ne amintește de Oliver Sacks.”

The Guardian

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura