Vacanțele sunt binevenite pentru fiecare dintre noi. Ele aduc promisiunea unui timp mai generos cu plăcerile și cu pasiunile noastre. Cum pentru mine și, cred, pentru mulți dintre voi, vacanța înseamnă nu doar călătorii și întâlniri cu prietenii, ci și întâlnirea cu o carte bună, îmi permit să vă recomand trei astfel de „întâlniri” cu tot atâția scriitori. Cărțile scrise de aceștia pot fi atât o lectură personală, cât și un dar pe care Iepurașul de Paște îl va duce spre cei dragi.

Veronica D. Niculescu, Pescărușul de la geam. Jurnalul unui cuib (Editura Polirom, 2021), o carte scrisă în perioada pandemiei, pe care am recenzat-o relativ recent și care își caută cititorii răbdători, atenți la nuanțe, capabili să descopere frumusețea unei povești despre „facere” în toate sensurile pe care le poate îmbrăca acest cuvânt. Un jurnal altfel, în care omul și pasărea își intersectează destinele, privirile, căutările și spaimele.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Borco Ilin, Jurnal de pustă (Editura Humanitas, 2021), un prozopoem eclatant, cu vădite și asumate note biografice, jurnalul unui ins marginal, nonconformist, necruțător și evident incisiv cu sine și cu cei din jur, dar în același timp neverosimil de tandru și de generos, iubitor de contraste, înfometat de viață, desfăcând limba în care scrie ca pe o portocală suculentă…

Cartea poate fi cumpărată de aici.

John Salter, Un joc și o desfătare (Editura Humanitas Fiction, 2022), acest al treilea roman din seria de autor, scris în 1967, a marcat decisiv cariera literară a scriitorului american. Un roman deopotrivă erotic și psihologic, scris în perioada detabuizării sexuale, care își păstrează inalterabilă, în timp, frumusețea, o frumusețe care (ți) se dezvăluie treptat, prin învăluire, prin intermediul unei intense povești de dragoste consumate în Franța, între un tânăr (fost) student american și o vânzătoare franțuzoaică…

Trei cărți, trei autori, trei popasuri întru cea mai dulce și mai nevinovată dintre zăbovirile noastre. Sărbători luminate vă doresc!

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Îmi place să citesc de când mă știu. Să stau în proximitatea cărților și a oamenilor care le scriu a devenit, în timp, un modus vivendi. Propriile mele texte sunt, în chip natural, însoțitoarele cărților citite. Le netezesc drumul spre ceilalți. Pledez pentru călătoria lor. Pentru frumusețea lor - corpuri de semne și sonuri, într-o lume excesiv materială. Nu pot opri altfel tăvălugul timpului sau vânătoarea de afară. Nu pot opune altceva glisajului valoric de astăzi. Între învelitorile cărții, timpul și spațiul se deschid altfel, într-o buclă generoasă. Balsamică...

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura