Primul Pas – ediția a doua, la FINAL. Proiect social al Școlii Teatrul de Artă București, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 al Capitalei

În 2023, Proiectul Primul pas a fost, de fapt, al doilea pas pe care l-am făcut împreună cu Primaria Sectorului 2 Bucuresti pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de socializare și dezvoltare ale copiilor din centrele de plasament.

Acum, la finalul celei de-a doua ediții, ne exprimăm dorința de a continua acest șir de inițiative și activități menite a ajuta copiii din mediile instituționalizate să progreseze și să găsească pârghii pentru adaptarea mai ușoară la viața socială.

În perioada 31 iulie – 11 august 2023, Școala Teatrul de Artă București și-a propus să implementeze o serie de proiecte sociale, care să vină în sprijinul categoriilor defavorizate de public, în special al publicului tânăr. Unul printre aceste proiecte a fost ediția a doua a PRIMULUI PAS – Program de Dezvoltare personală prin teatru pentru copii și adolescenți, din mediul instituționalizat din București, sector 2. Aflat la cea de-a doua ediție, acest program și-a propus să organizeze, în patru centre de plasament din sectorul 2 al capitalei, cursuri de dezvoltare personală prin teatru, pentru copiii și adolescenții instituționalizați,

Pornind de la această nevoie a copiilor instituționalizați, Școala Teatrul de Artă și Primăria Sectorului 2 și-au unit forțele pentru a doua oară, cu scopul de a dezvolta și implementa “Primul Pas” – un proiect social de dezvoltare personală a copiilor abandonați – această categorie asupra căreia nu mai planează atenția publicului larg, într-o societate preocupată de satisfacerea nevoilor imediate și de asigurarea traiului pe termen scurt și mediu.

Concluziile noastre, în urma derulării acestui proiect conform obiectivelor, activităților și calendarului asumate inițial, au fost următoarele:

  • în centrele de plasament ale sectorului 2, există o apetență extraordinară pentru derularea de activități artistice. Copiii sunt dornici de interacțiune, capabili să lucreze în echipă, sub îndrumarea potrivită, au nevoie de ghidaj și stimulare intelectuală și artistică, dincolo de nevoia acută de afecțiune și protecție.
  • am rămas uimiți de implicarea personalului alocat acestor centre, însă rămâne gustul amar al insuficienței acestuia. Cu toate acestea, există o conexiune aparte stabilită între copii și personal.
  • Implicarea Primăriei sectorului 2 în derularea acestui program este mai mult decât binevenită. Este o dovadă în plus că acești copii nu sunt, pentru a două oară, abandonați atât de sistem, cât și de cei apropiați. Este, însă, o nevoie mai mare pentru derularea de astfel de programe, care să aducă în atenția copiilor oameni creativi, blânzi, dornici de a petrece timp cu ei, dornici de a-i învăța lucruri noi și de a le explica viața pe înțeleul lor.

În cadrul proiectului au participat actori cu experiență în pedagogie teatrală și psihologi calificați în lucrul cu copiii. Școala Teatrul de Artă București este o instituție independentă, care a luat naștere în anul 2012 și care are ca obiect principal de activitate derularea de programe (cursuri și ateliere de dezvoltare personală prin teatru, arta vorbirii sau scriere creativă) pentru copii, adolescenți și adulți. De peste zece ani, Școala Teatrul de Artă a pregătit peste 300 grupe de cursanți. O parte dintre aceștia au fost ulterior selectați de firmele de casting pentru reclame/filme, și-au creat propriile trupe de teatru sau de improvizație, la nivel amator sau au urmat cursurile facultăților de teatru și film.

Detalii despre derularea proiectului vor putea fi urmărite pe www.scoalateatruldearta.ro

și paginile de socializare: https://www.facebook.com/scoalateatruldearta și https://www.instagram.com/scoalateatruldearta/

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura