Sâmbătă, 20 iulie, Editura Sigma a lansat volumul „Aventuri în templul mayaş”, primul din seria de opt cărţi intitulată „Alya şi cutia muzicală”, semnată de Alina Ghimiş. Lansarea a avut loc la librăria Cărtureşti Verona, în prezenţa autoarei, a Alinei Greavu, deţinătoarea vlog-ului Aluziva, a scriitorului Marcel Manea, autorul romanelor „Bărbaţi pe tocuri”și „Ultra Violet”, a copiilor şi părinţilor prezenţi la eveniment. Este pentru prima dată când Alina Ghimiş intră în contact cu publicul din România, după ce aceasta s-a lansat ca autor de cărţi de literatură pentru copii pe piaţa franceză, ţara sa de adopţie.

Cu această ocazie, compania a anunţat o triplă premieră. Cunoscută îndeosebi pentru activitatea sa pe segmentul de carte educaţională, cu o experienţă de 30 de ani pe piaţa de carte din România, Editura Sigma a anunţat că intenţionează să îşi intensifice eforturile investiţionale în sensul de a-şi lărgi în mod consistent prezenţa pe segmentul literaturii pentru copii. Acest prim volum inaugurează dimensiunea beletristică a colecţiei „Comoara cu virtuţi” – colecţie sub egida căreia vor apărea operele literare pentru copii. „Comoara cu virtuţi” era cunoscută publicului exclusiv prin culegerile de matematică care propuneau copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice produse editoriale ce încurajează comunicarea bazată pe valori.

Începând cu această nouă serie, Editura Sigma le propune cititorilor săi, în premieră, cărţi interactive care stimulează lectura, apetitul de a descoperi lucruri noi şi care îi familiarizează cu valori umane şi comportamente demn de urmat. Implicarea cititorului într-o lectură de adâncime se face prin intermediul unui chestionar ale cărui întrebăricomportă diverse grade de dificultate, şi variante multiple de răspunsuri.

„Le lansăm copiilor provocarea să participe la o competiţie cognitivă. Pentru a-şi dovedi isteţimea, ei sunt invitaţi să parcurgă textul cu atenţie, să revină adesea asupra acestuia în vederea găsirii răspunsului adecvat la întrebări, să pornească într-o adevărată aventură a cunoaşterii pentru a colecţiona informaţii din cele mai diverse domenii, folosindu-şi disponibilitatea naturală de a utiliza noile tehnologii. Acest tip de abordare îi ajută să înveţe fără efort, în joacă, meşteşugul unei lecturi profunde”, precizează Mihaela Singer, director al Editurii Sigma.

Această intervenţie editorială inovativă se va regăsi în toate cărţile de beletristică ale colecţiei şi va determina nu doar o mai bună înţelegere a textului parcurs, cişi o extindere a lecturii de informare pe subiecte conexe textului cărţii. Pe website-ul www.librăriesigma.ro copiii vor avea la dispoziţie variantele corecte de răspuns.

„Aventuri în templul mayaş” este primul volum al seriei „Alya şi cutia muzicală”. Teo şi Timeea sunt doi copii obişnuiţi, isteţi şi curioşi, care pornesc într-o aventură fantastică, ce-i poartă înapoi în timp, din dorinţa de a o ajuta pe Alya, micuţa zână prinsă captivă într-o veche cutie muzicală.Formula magică care o ţine captivă pe Alya a fost scrisă pe o hârtie care a fost ruptă în opt bucăţele ce au fost aruncate în negura timpului. Opt cărţi, opt destinaţii, opt piese ale unui puzzle pe care copiii sunt invitaţi să îl rezolve la final.

Prima piesă a puzzle-ului se dovedeşte a fi ascunsă într-un templu mayaş. Un cufăr fermecat îi poartă pe copii la destinaţie, acolo unde pot obţine acest prim fragment din formula magică cu condiţia să descopere că ei înşişi au calităţile unor adevăraţi eroi: curajul, sinceritatea, iubirea necondiţionată şi empatia faţă de problemele celorlalţi. De altfel aceasta este ideea pe care se sprijină toate cărțile seriei și întreaga colecție „Comoara cu virtuți”, în ansamblul său.

Pentru a-i ajuta să se privească introspectiv, să înțeleagă cine sunt, ce valori îi definesc și ce valori apreciază la ceilalți, copiii sunt invitați să apeleze la cele două cărticele-carnet, instrumente adiacente colecției, intitulate „Comoara mea cu virtuți” și „Jurnalul meu de lectură”. Sub aparența unor întrebări simple, cu răspunsuri predefinite, copiii au acces la instrumente de dezvoltare personală adaptate vârstei lor. Teo și Timeea vor continua să îi ghideze în aventura cunoașterii interioare. Vă invităm să fiţi alături de eroii noștri în toate cele opt călătorii fantastice care îi poartă înapoi în timp, în locuri şi civilizaţii demult apuse!

Notă pentru editori:

Alina Ghimiş, autor

Alina Ghimiş are în palmares un Master în Relaţii Internaţionale Franco-Italiene la Universitatea Sophia Antipolis, Nisa, Franţa, un Master în Drept la Universitatea de Drept din Craiova şi este licenţiată în Limbi și Culturi Străine la Universitatea de Studii din Perugia, Italia.

De formație jurist-lingvist, vorbitoare a cinci limbi străine, a scris și publicat, în anul 2010, un dicționar juridic româno-italian.

Nimic din cariera sa de jurist şi de traducător – cu o experienţă de peste 12 ani, nu trăda faptul că Alina Ghimiş avea să devină un scriitor de cărţi pentru copii. Venirea pe lume a celor doi copii ai săi avea să fie o sursă de reală inspiraţie. Alina se reîntoarce la o mai veche pasiune a sa, scrisul, pentru că îşi doreşte ca fiica şi fiul său să aibă şansa să cunoască lumea prin ochii şi sensibilitatea imaginativă a mamei lor. Stabilită în Franța de 10 ani, mamă a doi copii franco-români, Alina s-a simțit obligată să le transmită acestora valorile, limba și ceva din moștenirea culturală maternă, așa că a început să scrie cărți, inițial, pentru copiii săi.

Alina Greavu, deținătoarea vlogului Aluziva

Alina Greavu a studiat comunicare, este jurnalist de la 19 ani, la 27 de ani a rămas însărcinată și de atunci e acasă. Aluziva, mamă a trei copii, este o femeie care are curajul să vorbească și despregreutățile de a fi mamă, nu doar despre miracolul de a fi mamă. Zeci de mii de oameni o urmăresc pe rețelele de socializare, acolo unde-și exprimă ideile și construiește o comunitate de mame puternice și pline de viață.

Marcel Manea, scriitor

Marcel Manea s-a născut la 26 octombrie 1980. Este jurnalist cultural. Are în palmares mai multe scenarii de teatru și film. Coautor al antologiei „Ficțiuni reale”, Humanitas, 2013, el este totodată autor al bestseller-ului „Bărbați pe tocuri”, Herg Benet, 2017 şi al volumului „Ultra Violet”, Editura Tracus Arte, bestseller Bookfest 2019. Adoră jazzul, cafeaua și aeroporturile. Mărturisește că încă așteaptă un semn clar de la Dumnezeu, cum ar fi de exemplu un depozit substanțial pe numelelui, la o bancă din Elveția.

Despre Editura Sigma

Înființată în 1990, Editura Sigma este specializată în domeniul manualelor şcolare şi a cărţilor educaţionale pentru copii, însă printre titlurile sale se numără şi romane de beletristică. De-a lungul anilor Editura Sigma a editat atât cărţi în limba română, cât și în limbile maghiară, germană,engleză sau franceză.

Manualele realizate de Editura Sigma au câştigat frecvent licitaţiile organizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, dovedindu-și astfel calitatea intrinsecă, dar şi sufragiile profesorilor şi elevilor de pe întreg cuprinsul ţării.

Compania și-a anunțat intenţia să își extindă oferta pe care o propune cititorilor săi cu produse culturale integrate, cărţi de beletristică pentru copii, semnate de autori români şi străini contemporani, la pachet cu produse educaţionale digitale.

Dincolo de publicarea de carte şcolară, editura are o bogată experienţă în activităţi şi servicii educaţionale culturale. Astfel, Editura Sigma a organizat peste 40 de tabere şcolare cu participarea unui număr cuprins între 200 şi 500 de elevi anual. În cadrul acestor tabere elevii sunt implicaţi în activităţi de creaţie, arte plastice (pictură, sculptură, modelaj), creaţie literară, ateliere de origami, quilling, ceramică, teatru, pictură pe sticlă şi pe tablete de ceramică, o serie de concursuri tematice, beneficiind de asistenţă din partea unor cadre didactice specializate. Taberele sunt organizate cu scopul de a-i motiva pe elevi să înveţe, să relaţioneze între ei, să urmărească proiecte comune. Pentru că în tabără participă şi elevi din alte ţări, elevii români au posibilitatea să înţeleagă ce-i preocupă pe oaspeţii lor din străinătate, să caute subiecte şi interese comune. În cadrul concursurilor organizate în tabere, elevii reuşesc să participe activ, să se organizeze în grupe, să stabilească strategii pentru a obţine rezultate cât mai bune. Ei sunt motivaţi de numeroase premii şi diplome oferite pentru cele mai bune rezultate.

Din 2008, editura participă la organizarea concursurilor de lectură care promovează accesul la cultură de calitate prin lectură şi învăţare, iar din 2018 este implicată în școlile gimnaziale prin concursul de dezbatere „DaDar” care dezvoltă abilități de oratorie și retorică.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la office@librariesigma.ro sau telefon 0766917688. Persoană de contact: Nicoleta Puiu.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura