Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), ajuns la cea de-a XII-a ediție, se va desfășura, în perioada 25 – 28 octombrie a.c., sub motto-ul Literatura. Arie protejată. Cele 14 evenimente incluse în program vor avea loc în Timișoara, dar și în 4 orașe din zonă: Jimbolia, Lugoj și Sânnicolau Mare, din județul Timiș, și Reșița, în Caraș-Severin.

Peste 40 de autori și autoare din România și alte 8 țări (Islanda, Germania, Elveția, Israel, Anglia, Slovenia, Serbia și Republica Moldova) se vor întâlni cu publicul bănățean iubitor de literatură, în deja tradiționalele seri de la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Nume de primă mărime ale scenei literare de la noi – Ana Blandiana, Ion Mureșan, Balázs F. Attila – vor purta un dialog poetic cu mai tinerii lor colegi – Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici și Henriette Kemenes –, în prima seară, cea din 25 octombrie, moderată de cunoscuta realizatoare de televiziune Marina Constantinescu.

Invitații străini vor fi în centrul atenției publicului în următoarele două zile. În seara de 26 octombrie, traducătorul și poetul Ernest Wichner propune, în premieră, o întâlnire cu patru tineri autori germani originari din România. Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian și Nadine Schneider vor citi din operele lor sub incitantul motto al serii: „Românii vor înțelege despre ce e vorba“.

Seara de 27 octombrie promite un regal literar cu patru autori de renume internațional: Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (R.Moldova).

Programul zilei de sâmbătă, 28 octombrie, conține două întâlniri. Prima, Cum a schimbat războiul din Ucraina Europa– un dialog între cunoscutul istoric Armand Goșu și Vesna Goldsworthy (Anglia), jurnalistă și autoare de bestseller-uri pe teme de istorie est-europeană.

Să facem acordajele! e titlul celei de-a doua întâlniri, cea cu poezia și muzica, din Clubul D’Arc, unde poeții Denisa Comănescu, Radu Vancu, Andrei Mocuța, Alina Purcaru, Anna Nikvul (Serbia), Aleš Mustar (Slovenia), Viorica Răduță și Emilian Galaicu-Păun (R. Moldova) vor citi din operele lor. Invitați speciali vor fi cunoscuții muzicieni timișoreni Ilie Stepan și Horea Crișovan.

Preocuparea permanentă a organizatorilor FILTM, de a promova literatura și obiceiul lecturii în rândul tinerilor, se reflectă cel mai bine, anul acesta, în agenda evenimentelor conexe, un tur de forță prin licee și instituții de cultură din Timișoara și din vecinătate. Invitații FILTM se vor întâlni cu tinerii timișoreni de la: Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”,  Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”.

Totodată, partenerii FILTM din orașele Jimbolia, Lugoj, Sânnicolau Mare și Reșița vor organiza, la rândul lor, întâlniri cu poeți și prozatori invitați la festival.

Un alt eveniment care s-a impus de la sine, datorită prezenței mai multor scriitori cu experiență de manageri culturali, este și dezbaterea pe tema festivalurilor de literatură din România: Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură? Moderator: Robert Șerban. Întâlnirea va avea loc pe 26 octombrie, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean din Timișoara.

În anul în care orașul nostru e Capitală Europeană a Culturii, vrem să fim și mai elocvenți, prin numărul și calitatea invitaților și a evenimentelor. Întâlnirile nemijlocite între cititori și scriitori, dialogurile dintre ei, sunt fundamentale pentru o viață culturală sănătoasă. Sărbătorim literatura într-un an cum, din 1989, n-a mai fost altul pentru Timișoara, și n-o facem doar în Sala Barocă și în licee din oraș, ci și în județ, în școli din Lugoj, Jimbolia și Sânnicolau Mare, unde o parte dintre invitați va fi față în față cu tinerii. Unul dintre rosturile unui festival literar este să protejeze literatura și să-i arate uriașa forță. Asta vom face la a 12-a ediție a FILTM. (Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara)

Informații complete despre program și invitați pe: www.filtm.ro și pe www.facebook.com/FILTMoficial

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) a fost inițiat în toamna anului 2012, ca un proiect care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă” şi să redefinească pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara.

Organizator: Fundația Politehnica Timișoara

Cu sprijinul: Consiliului Județean Timiș (prin TimCultura 2023), Traduki, Pro Helvetia

Parteneri : Muzeul Național de Artă Timișoara, Librăria La Două Bufnițe, Universitatea Politehnica Timișoara, Editura Cartier, Polirom, Humanitas, Tracus Arte, Paralela 45, Corint, CDPL, Casa de editură Max Blecher, Institutul Blecher, OMG, Vremea, Editura Universității de Vest, Diacritic.

Parteneri media: RFI, Observator Cultural, Revista Orizont, Dilema Veche, TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Timpolis, Puterea a Cincea, BestOf

Sponsori: Bioclinica, MEWI, Hotel Timișoara, Egeria

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura