Orașul promis (roman), ediția a II-a, de Valentina Șcerbani. Broșată, 120 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL

„Scrisul Valentinei Șcerbani este ca o ploaie care sapă cele mai adânci răni și le spală.” (Tatiana Țîbuleac

„Romanul Orașul promis este construit ca un poem în transă și te acaparează cu atmosfera lui deopotrivă sumbră și fascinantă.” (Marius Chivu)

„Un debut care-ți taie răsuflarea: Orașul promis de Valentina Șcerbani. O carte puternică, fragilă, fluidă, încremenită. O carte despre neputință. O elegie disperată pentru Mamă. De o frumusețe sfâșietoare.” (Raluca Dună)

„Un curaj pe care nu l-am mai întâlnit în cărțile scrise de femei, nici măcar în cele mai recente din literatura română.” (Gabriela Feceoru)

„Un roman pur și simplu răscolitor.” (Dumitru Crudu)

Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut (roman), ediția a II-a, de Tatiana Niculescu. Broșată, 200 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

„Am ținut ca acest roman făcut din mărturii de familie și realism magic să apară la editura Cartier în amintirea bunicilor mei materni, români refugiați de două ori din Basarabia (în 1940 și în 1944), și a rudelor lor deportate de ruși în Siberia. Se întrețes în poveste mai multe trecuturi și mai multe memorii, iubiri, trădări, ospețe, cozonaci calzi, istorioare tragi-comice, destine frânte, exiluri voluntare, o Românie pierdută și o Românie regăsită în tulbure tranziție. Cartea mea e o declarație de dragoste pentru basarabeni.” (Tatiana Niculescu)

Tot mai multă splendoare (poeme), ediția a II-a, de Alina Purcaru. Broșată, 96 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

„Una dintre cele mai puternice și mai subversive forme de protest ale femeilor și persoanelor queer, care au căpătat din ce în ce mai multă relevanță și forță de-a lungul timpului, este reapropierea spațiului public interzis lor – un spațiu public care prin violență și teroare a rămas locul privilegiat al bărbatului alb cis-hetero. Aici, în acest loc de nelocuit, hoinărește și protagonista din Tot mai multă splendoare, articulând un discurs-revoltă, peste care proiectează imaginea atât de disprețuită și criticată a femeii-flâneur. Prin imaginar, vis și iubire, ea încearcă să lase în urmă frica imprimată în carne chiar din adolescență, să depășească trauma alungării din lume și a închiderii în privat. Încrezătoare, se aventurează să cucerească zone din ce în ce mai inaccesibile, precum sportul sau o comunitate-sanctuar, și dezvăluie în același timp modalitățile prin care aceste spații îi intimidează și îi supun pe cei mai vulnerabili. Permanent sunt suprapuse și spații salvatoare din care se recade însă, continuu, în coșmarul spațiului public. Finalul fericit nu poate însemna deocamdată victoria deplină a persecutaților, este prea devreme pentru asta, el se manifestă doar ca simplă tărie de-a te mai întoarce acasă.” (Iulia Militaru)

Tratatul despre vis (eseu), ediția a II-a, de Ovidiu Moceanu. Legată, 440 pag. Preț: 69 RON/ 299 MDL

„Lucrarea este un reper dintre cele mai importante în cadrul bibliografiei critice românești, dar și europene, consacrate unei problematici a visului și a raporturilor acestuia cu literatura”. (Liviu Petrescu)

Povara bunătății noastre (roman), ediția a VIII-a, de Ion Druță. Legată, 608 pag. Preț: 59 RON/ 249 MDL

 „Aveam în faţa mea un talent nativ, foarte apropiat de izvoarele inspiraţiei sale: Moldova, pămîntul natal, etica tradiţională ţărănească, o anume religiozitate cosmică. Răspundea în fraze simple, gîndite, care exprimau convingeri profunde, într-o limbă moale nemaiauzită din copilărie. Nimic artificial, nimic simulat, nimic crispat. … Ni se comunica totuşi o experienţă umană esenţială, faţă de care toate estetismele şi formalismele din lume pălesc.” (Adrian Marino)

Biserica Albă (roman), ediția a VIII-a, de Ion Druță. Legată, 480 pag. Preț: 59 RON/ 249 MDL

 „Exilarea din cuibul tău natal este o tragedie. Soţia, suferindă de mai mulţi ani, căzu la pat şi m-a rugat să o las să moară acasă. Nu mai exista nicio speranţă. Urma cumva să ne despărţim, dar, Doamne Sfinte, cum să-ţi iei rămas-bun de la cea care a fost jumătatea ta o lungă viaţă de om? La Petersburg, acasă, în zilele grele, сând ne cuprindea tristeţea şi disperarea, ne citeam deseori cu glas tare ceea ce era mai interesant. Tocmai primisem Novâi mir cu romanul Biserica Albă. Soţia m-a rugat să-i citesc. Şaisprezece capitole, şaisprezece seri de neuitat. La sfârșitul celui de-al şaisprezecelea capitol, cum am terminat lectura, a zâmbit, a închis ochii şi sufletul ei a plecat la Domnul. M-aţi ajutat să-mi iau rămas-bun de la cel mai scump om pe care l-am avut în viaţa mea. Vă mulţumesc.” (Efim Etkin)

Horodiște (Proză memorialistică), ediția a IV-a, de Ion Druță. Broșată, 140 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL

„Romanul autobiografic Horodişte oferă, netăgăduit, elemente preţioase în documentarea acelora care se angajează la realizarea unei priviri monografice asupra scriitorului Ion Druţă, dar romanul se impune, dincolo de acestea, ca o construcţie literară în sine, ca un roman al copilăriei, în rând cu oricare altă asemenea creaţie din patrimoniul universal, ilustrând tocmai particularităţile de manifestare umană specifice locului evocat şi propunând un personaj, un erou inedit în felul său de a-şi trăi viaţa, capabil să trezească astfel interesul oricărui cititor de oriunde şi… de orice vârstă.” (Constantin Cubleşan)

Daruri. Bobocel cu ale lui și alte povestiri (Proză scurtă), ediția a IV-a, de Ion Druță. Broșată, 64 pag. Preț: 19 RON/ 79 MDL

„Ciclul de povestiri incluse în Daruri se structurează unitar în jurul personalităţii lui Bobocel, un erou literar căruia Ion Druţă îi insuflă viaţă şi cuminţenie exemplară, astfel încât acesta se impune, individualizat, într-o tipologie a isteţilor din literaturile pentru copii, de aiurea, prozatorul excelând aici într-un discurs şăgalnic, particularizat tocmai prin tonul mucalit, ponderat, discret al relatării faptelor spectaculoase dintr-un univers domestic prin excelenţă.” (Constantin Cubleşan)

A șaptea kafana. Casa M. Shakespeare pentru Ana. Corp de copil (Teatru documentar, vol. I), de Mihai Fusu și Luminița Țâcu. Broșată, 192 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

„Dacă o piesă sau un scenariu clasic este creația unui anumit autor de la idee, temă, personaje și până la ultimul cuvânt scris, atunci teatrul documentar folosește exclusiv texte deja existente, așa-zise documente, cum ar fi: scrisori, telegrame, stenograme, articole de ziar, rapoarte, jurnale, sondaje etc., etc. (…) Dacă, în cazul unui text de teatru de ficțiune, autorul operează cu imaginația (chiar dacă se inspiră din realitate), atunci regula de bază în teatrul verbatim este să nu schimbi nimic, să aduci faptele și vorbele oamenilor așa cum au fost expuse și documentate. Rolul autorului în teatrul documentar se reduce la selectarea și organizarea materialului colectat și construirea textului dramatic pe baza acestor texte.” (Mihai Fusu)

Anatomia Unirii (Teatru documentar, vol. II), de Mihai Fusu și Luminița Țâcu. Broșată, 88 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

 „Teatrul verbatim (din lat. „cuvânt cu cuvânt”) este un spectacol bazat pe texte istorice atribuite unor persoane concrete, extrase din diverse surse – memorii, stenograme, documente arhivistice, mărturii, articole din presa vremii etc. –, concepute, colectate şi adunate în așa manieră, încât să restabilească cât mai aproape de realitate atmosfera evenimentelor ce s-au produs cândva. Aici scenaristul şi istoricul se apropie. Istoria ca narațiune a trecutului este și ea un act de imaginație, de reconstruire, ambii selectează informaţiile dintr-un șuvoi continuu de fapte, evenimente şi fenomene, pe care le colectează, organizează şi adaptează, ca să le plămădească într-o narațiune (mai mult sau mai puţin) coerentă. Şi deoarece faptele trecutului prind contur şi sens doar într-o povest(ir) e, teatrul, care oferă textului șansa să se întrupeze în rostire, sunete şi lumini, parcă este creat pentru o asemenea apropiere…” (Virgil Pâslariuc)

Autorul, personajul și alesele (Antologie de poeme), de Nicolae Leahu. Broșată, 288 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

„E axiomatic faptul că Nicolae Leahu este un optzecist sui generis, atât ca autor de poezie, precum şi ca eminent cercetător al fenomenului postmodernist. Cum vorbim acum despre poezia sa, vom rămâne deci în acest areal. Versurile sale poartă cu superbie toate mărcile postmodernităţii. Un profesionist al creative writing-ului ar putea preda un curs, cu o tematică aferentă, doar apelând la volumele sale.” (Eugen Lungu)

Margareta noastră (roman), ediția a II-a, de Dumitru Crudu. Broșată, 224 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

„Dumitru Crudu este unul dintre cel mai valoroşi scriitori contemporani ai noştri: nu doar în poezie, ci şi în proză. Are multe talente, dar una dintre cele mai mari calităţi ale sale este capacitatea exemplară de a căuta, de a răscoli în «propriul gunoi». El ştie să caute «în lucrurile neînsemnate», pline de «eroi ratați», «oameni mărunţi» şi «istorii meschine», ca să ne scoată la lumină ceea ce contează cu adevărat. Crudu ştie că ciupercile bune cresc în gunoi şi mai ştie să le distingă: cele prea frumoase te otrăvesc, cele mai putin atrăgătoare te hrănesc. Asta e o calitate de mare scriitor: în lucrurile mici, mărunte, degradate, să ştii să cauți şi să găseşti ascunsă viaţa în plinătatea ei tragică, veselă, tristă şi uneori fericită. Viața noastră tragică şi fericită e aici, în lucrurile mici, nu în altă parte. Şi o găsiţi povestită mai ales în cărţile lui Dumitru Crudu – începănd cu cel mai nou roman al său pe care-l aveţi în fată.” (Vasile Ernu)

Vă așteptăm de miercuri până duminică, la standul nr.18, Romexpo.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura