Povestea lui Alex, personajul principal al acestui roman, m-a captivat din primele pagini. „Ne vedem în Cosmos, prieteni!” este cea de-a treia carte din colecția Smart Age pe care o citesc și mă declar încântată și nerăbdătoare să apară și alte titluri, pentru că aceste prime trei cărți au fost minunate. Romanul acesta este scris sub forma unui jurnal, să zicem, de fapt o serie de înregistrări făcute pe un iPod de către Alex, înregistrări în care el se adresează unor ființe extraterestre, pentru că visul lui este să construiască o rachetă pe care să o lanseze în spațiu și, o dată cu ea, să își trimită și iPod-ul cu mărturii ale vieții de pe Pământ.

„Eu locuiesc într-o casă. Numele meu este Alex Petroski și casa mea e în Rockview, Colorado, Statele Unite ale Americii, planeta Pământ. Am unsprezece ani și opt luni, Statele Unite, două sute patruzeci și doi de ani, și Pământul, 4,5 miliarde de ani. Nu știu sigur câți ani are casa mea.” (pag. 7)

Această pasiune a puștiului îl antrenează într-un fel de călătorie inițiatică în care acesta va descoperi ce înseamnă prietenia și iubirea și va dezlega tainele familiei sale, până atunci inaccesibile lui. Pierderea tatălui pe când el avea doar 3 ani și comportamentul neobișnuit al mamei, pe care el trebuie să o dădăcească, întreținuți fiind amândoi de fratele mai mare, îl maturizează prematur pe Alex, dar nu într-atât încât să fie ocolit de gânduri și speranțe naive. Pe cont propriu, încearcă să afle cât mai multe despre tatăl său, despre înaintașii lui, iar internetul reprezintă un instrument esențial în acest scop, căci îl ajută să cunoască oameni dar și să afle lucruri pe care altfel nu ar putea-o face.

„E ca și când tata ar fi un puzzle, din care mama are câteva piese, Ronnie câteva, dar o mulțime de alte piese lipsesc, așa că nu pot termina puzzle-ul. Anul acesta, la ora de studii sociale a doamnei Campos, am învățat despre genealogie, care studiază originea și filiația familiilor. La ora de practică am avut acces la computerele din bibliotecă și am intrat pe un site numit Ancestry.com. Dacă introduci numele tău, al părinților și al bunicilor pe Ancestry.com, site-ul îți construiește automat un arbore genealogic, folosind bazele de date ale guvernului și articolele din ziare vechi și chestii din astea. Mie mi-a zis că lolo și lola și familia din partea mamei sunt din Filipine, ceea ce deja știam, și că cei din partea tatălui au venit din Europa cu un vapor, în anul 1870.” (pag. 23)

Povestea lui Alex este înduioșătoare, dar și educativă și, desigur, palpitantă, căci întâmplările prin care trece nu sunt de ici, de colo. Căutările sale implică un periplu prin mai multe orașe americane, destul de îndepărtate de Rockview, orășelul în care locuiește el. În călătoria sa, reușește să-l piardă pe Carl Sagan, cățelul și cel mai bun prieten al său non-uman, numit astfel după eroul său, binecunoscutul astrofizician. Avem, așadar, în această carte, un personaj foarte bine construit și ușor de îndrăgit, atât de cei mici, cât și de cei mari, multe elemente familiare adolescenților de astăzi, ceea ce face lectura mult mai captivantă. Și multe probleme care își găsesc soluții mai mult sau mai puțin previzibile.

„Dragoste. Adevăr. Curaj. Curaj. Adevăr. Dragoste. Cum să spun, știu că lucrurile astea există pe undeva, sunt sigur că există, dar cu cât mă gândesc mai mult la ele, cu atât mi se pare că înseamnă mai multe lucruri diferite puse laolaltă sau înseamnă același lucru, însă… care?

Voi știți?

Oare voi, băieți, aveți un cuvânt pentru asta?” (pag. 321-322)

Alături de celelalte două titluri apărute (momentan) în colecția Smart Age, „Ne vedem în cosmos, prieteni!” lansează o provocare incitantă tinerilor cititori, aducându-le între paginile cărților personaje cu care se vor împrieteni cu ușurință, subiecte atrăgătoare, desprinse din mediul pe care îl cunosc, cu bune și cu rele, încât mulți se vor putea identifica măcar în parte cu Alex, cu Prez sau cu Calypso, cu întâmplările ale căror protagoniști sunt aceștia. În plus, volumul de față oferă și o perspectivă interesantă asupra viitorului, stimulând imaginația clocotitoare a adolescenților, fascinați de tehnologie, de tot ce e nou în acest domeniu, de tot ce s-a descoperit și mai ales de ceea ce urmează a se descoperi.

Editura: Corint Junior

Colecția: Smart Age

Traducerea: Cristina Jinga

Anul apariției: 2018

Nr. de pagini: 352

ISBN: 9786067933185

Cartea este disponibilă pe elefant.ro sau pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura