Amuzantă și inteligentă”, „Vii, pline de umor și cordiale, repovestirile lui Fry sunt cu adevărat șarmante”, „Excelentă pentru secolul 21. Fry repovestește miturile grecești într-o carte alertă și foarte amuzantă” sunt doar câteva dintre aprecierile publicațiilor Daily Telegraph, The Guardian sau The Times pentru carteascrisă de actorul Stephen Fry, Mythos.

Pe lângă aventurile zeilor și interacțiunile acestora redate în dialoguri spumoase, „Mythos” aduce o noutate atât celor familiarizați cu aceștia, cât și celor care nu i-au cunoscut încă pe făuritorii lumii, din perspectiva mitologiei grecești. Stephen Fry inserează în redarea poveștilor despre conviețuirea ființelor olimpiene cu muritorii creați de ei explicații ale etimologiei anumitor cuvinte, în strânsă legătură cu aceste legende. Astfel, cine va fi curios să descopere cum a apărut primul păianjen și cum a primit numele de arahnidă va afla povestea țesătoarei Arahne și felul în care a fost pedepsită de Atena pentru insolența de a se crede mai bună decât aceasta, în crearea unor tapiserii la războiul de țesut.

Fiecare capitol aduce o nouă poveste, astfel că tot în „Mythos” cititorii îl vor întâlni pe celebrul Narcis, blestemat să fie îndrăgostit doar de el însuși,dar și pe Echo, nimfa prea vorbăreață, pedepsită de Hera să repete aceleași cuvinte pe care le aude și care astăzi este ecoul care „ne răspunde de fiecare dată în peșteri, canioane, printre stânci, pe străzi și în camere goale”.

Și pentru că legendele nu au rămas în trecut, Fry nuanțează modul în care și azi suntem purtătorii acestor „pedepse” divine, în anumite trăsături de personalitate. „Decideți voi dacă însușirile pe care acești tineri nefericiți ni le-au transmis nouă și limbajului nostru sunt trăsături comune ale caracterului uman sau probleme afective. Tulburarea de personalitate narcisistă și ecolalia (repetarea aparent involuntară a ceea ce s-a spus)sunt clasate în Manualul de diagnostic și statistică al bolilor mentale. (…) Tulburarea de personalitate narcisistă, despre care se discută mult în ziua de azi, este marcată de vanitate, aroganță, o sete nestăvilită de a fi admirat, adulat și aplaudat, și mai ales, de obsesia propriei imagini. (…)Criticile și devalorizarea sunt intolerabile și pot declanșa un comportament agresiv, anormal și exploziv. Probabil cea mai bună definiție a narcismului este nevoia de a-i privi pe ceilalți ca pe niște oglinzi care ne satisfac doar atunci când ne reflectă într-o imagine iubită sau admirată”, spune celebrul actor și scriitor britanic.

 

„Mythos” îi are în centru pe zeii Greciei, iar poveștile și aventurile acestora sunt rescrise într-o manieră plină de umor și foarte actuală. Fry spune că s-a cufundat cu mare plăcere în lumea mitologiei grecești, dar partea de documentare nu a fost deloc una ușoară. „Mythos începe cu începutul, dar nu se termină cu sfârșitul. Dacă aș fi introdus aici eroi ca Oedip, Perseu, Tezeu, Iason și Hercule, precum și detaliile războiului troian, cartea ar fi devenit atât de greaîncât nici chiar un titan n-ar fi putut să o ridice”, pe cei din urmă păstrându-i pentru volumul „Heroes”, în curs de apariție la Editura Trei.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura