În secțiunea Mari orchestre ale lumii, pe 30 septembrie – la debut de festival – melomanii au avut ocazia să asculte al doilea concert susținut de LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, la pupitru fiind Sir Simon Rattle.  Un program care împacă iubitorii de operă cu cei de concerte simfonice, cu o prezență scenică care a stârnit reacții diverse, mă refer la mezzosoprana Magdalena Kožená. Se știe că ea este o mare iubitoare de Mozart și fanii ei și-ar fi dorit să o asculte cântând măcar o arie dintr-una din operele care au consacrat-o. N-a fost să fie, pentru că cei aflați în Sala Palatului au avut parte de o premieră românească: o lucrare compusă special pentru mezzosoprana de origine cehă și soțul ei, dirijorul Sir Simon Rattle. Where are You? compusă de Ondřej Adámek  a surprins (plăcut sau neplăcut), ba chiar a șocat pe câțiva dintre cei așezați confortabil în fotoliile Sălii Palatului. Eu m-am regăsit printre cei surprinși plăcut, căci dincolo de apariția scenică – o delicată și diafană ținută aleasă special de cântăreață ca să completeze universul sonor – m-am regăsit în furtuna de idei și sonorități stârnită de tânărul compozitor Ondřej Adámek.

Această prezentare necesită JavaScript.

Combinând sunetele scoase de instrumente mai puțin folosite în cadrul unui concert simfonic – cine ar fi crezut că se poate ca o portavoce uriașă să devină instrument complementar al vocii umane într-un concert de muzică nouă? – cu cele ale orchestrei – condusă cu un deosebit simț al momentului de Sir Simon Rattle – și cu cele ale vocii umane, Ondřej Adámek  n-a făcut altceva decât să provoace melomanul să intre brusc într-un univers paralel, complet necunoscut, unde explorarea necunoscutului aduce foarte mult cu căutarea lui Alice în Țara Minunilor. Plonjarea într-un mediu mai puțin prielnic vieții umane – mediul subacvatic – și ieșirea la suprafață, după ceva eforturi, consumate și consemnate în suite de acute, expresiile perfecte ale spaimei, uimirii și fascinației profunde (care blochează preț de câteva secunde cunoașterea de tip rațional) se completează în mod firesc cu victoria finală a Spiritului. A întreba „unde ești” devine o întrebare necesară în măsura în care se transformă într-un firesc „unde sunt?”, în sensul de „unde mă aflu?”. Căutarea a devenit cale, drum al cunoașterii, iar Sir Simon Rattle a înțeles perfect această nevoie a compozitorului de a aduce în fața melomanilor un univers sonor cât se poate de concret și la nivel vizual. Ascultătorii abandonează explorarea auditivă, fără să realizeze, într-un mod cât se poate de inconștient, și încep să construiască alternative vizuale. Sunt convinsă că fiecare spectator are propria lui descriere cu privire la ceea ce a auzit în seara zilei de 30 septembrie 2021, sub cupola Sălii Palatului. În contextul unei pandemii de coronavirus care ne-a schimbat fundamental modul de viață și ne-a zguduit din temelii reperele și criteriile de ierarhizare a priorităților cotidiene, Where are You? devine mai mult decât o întrebare! Where are You? capătă sensuri profunde, în măsura în care realizăm cât de departe suntem unii de ceilalți, astăzi mai mult decât oricând!

Partea a doua a programului a fost o definiție ad-hoc a sintagmei „mare orchestră a lumii”. LONDON SYMPHONY ORCHESTRA a cântat impecabil Pastorala lui Beethoven, într-un fel de omagiu adus celebrului compozitor, atât de vitregit în ultima vreme (să ne aducem aminte că anul 2020 a fost anul lui Beethoven și prea puțini am reușit să ne aducem aminte de acest lucru). Un univers sonor rotund care ne-a făcut să uităm că suntem în Sala Palatului. Abandonul dimensiunii fizice devine posibil doar în măsura în care celelalte dimensiuni capătă proporții uriașe, iar Sir Simone Rattle e deplin conștient că pentru obținerea acestui efect era nevoie ca fiecare partiție a orchestrei să-și facă treaba, dar mai cu seamă suflătorii. Și așa a fost! Un dialog al instrumentelor din care a câștigat melomanul, o delectare a simțurilor, tocmai pentru că Rattle s-a ferit intenționat de orice exces – inclusiv mâinile și le-a strunit într-un mod cât se poate de firesc! Nimic demonstrativ, părțile simfoniei căpătând ritmul necesar înțelegerii firului narativ. Povestea s-a scris în fața spectatorilor, cu ei înșiși pe post de martori tăcuți ai unei povești care s-a scris pentru a nu știa câta oară, dar ca și cum ar fi fost pentru prima dată. Un omagiu adus lui Beethoven, o întoarcere la rădăcini, căci de povești n-ai cum să te plictisești, cu condiția să fie povestite cum trebuie. LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, sub bagheta lui Sir Simon Rattle și poveștile ei memorabile, una dintre ele scrisă în cadrul ediției XXV a Festivalului Internațional George Enescu.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 – Seria Mari orchestre ale lumii

Sir SIMON RATTLE dirijor

MAGDALENA KOŽENÁ mezzosoprană

Ondřej Adámek  Where are You?, pentru voce și orchestră, lucrare compusă special pentru Magdalena Kožená și Sir Simon Rattle (primă audiție românească)

Beethoven Simfonia nr. 6 în fa major op. 68, Pastorala

***

Magdalena Kožená s-a născut în orașul ceh Brno și a studiat canto și pian la Conservatorul din Brno și mai târziu cu Eva Blahová la Academia de Arte ale Spectacolului din Bratislava. A primit mai multe premii importante atât în ​​Republica Cehă, cât și la nivel internațional, culminând cu al VI-lea Concurs Internațional Mozart de la Salzburg în 1995.

***

Ondřej Adámek seeks out special playing techniques for classical instruments, creates new original instruments, with his vast knowledge of new possibilities for classical instruments, obtains a very specific sound color that, together with a powerful rhythmic and solid formal architecture, creates very personal music with strong dramatic aspect.

Ondřej Adámek conducts his opera Alles Klappt in the festival Biennale Munich, also his opera Seven Stones in the opera festival in Aix-en-Provence. He conducts Ensemble Moderne, Ensemble Musikfabrik, Kammerensemble Neue Musik, Ensemble Orchestral Contemporain, Oslo Sinfonetta, Ensemble 2E2M, Ensemble Prague Modern, Vocal Ensemble Accentus – Aix 21, Chorwerk Ruhr, Ensemble Ilinx, Ensemble of Orchestre National de Lille. He creates and conducts his own vocal ensemble NESEVEN combined with percussion ensemble Eklekto (Switzerland) and prepares touring in Europe in 2019-2020.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura