Marți, 25 aprilie 2023, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu a fost lansarea celui mai recent roman scris de Cătălin Mihuleac Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine, roman publicat în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas.

Alături de autor au fost Magda Grădinaru și Alina Pavelescu.

„Într-un stil pointillist, cu umorul său inimitabil, Cătălin Mihuleac trezește la viață, prin intermediul unor figuri emblematice, o Românie în plină transformare, pe care eu însămi am cunoscut-o bine. De la Misiunea Militară a generalului Berthelot, din 1916, la Misiunea Universitară Franceză de după război, personajul lui Marcel Fontaine, fir conducător al cărții, și ordonanța sa, soldatul Petru Negru, călăuza lui spre sufletul românesc, restituie întreaga căldură a prieteniei franco–române, pe care mi se pare acum că poveștile atât de evocatoare ale lui Cătălin Mihuleac reușesc să o scoată la lumină.

Printre «domnișoarele lui Fontaine» sunt câteva care mi-au fost colege la Liceul Francez din București, în ultimul său an de existență, 1947–’48, înainte ca regimul comunist să-l desființeze, și am fost foarte impresionată de curajul cu care au înfruntat toate pericolele atât de scump plătite.
O carte emoționantă, de citit și recitit cu plăcere.“ — MARILY LE NIR

Cu Cătălin Mihuleac vă puteți întâlni și miercuri, 26 aprilie, de la ora 19.00, în Librăria Kyralina (str. Biserica Amzei, nr. 10), care va găzdui o discuție despre ediția franceză a romanului „America de peste pogrom” („Les Oxenberg & les Bernstein”), publicată în traducerea lui Marily Le Nir de Les Editions Noir sur Blanc și căștigătoare a premiul Meilleur roman européen 2020, acordat de revista literară Transfuge.

Credit foto:  Sorin Mircea Vasilescu

 

Share.

About Author

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura