În cadrul concursului „Sprijin pentru inițiativele civice ale tinerilor, 2020” au fost alese câştigătoare șapte proiecte prezentate de organizaţii de tineri din România. Implementarea lor va fi susţinută financiar de Institutul Francez şi Ambasada Franţei cu sume de până la 8000 de euro.

Câştigătorii sunt:

  1. GirlUp Romania cu proiectul „EqualitythroughtheTeenage Lens”
  2. Apulum Forum cu proiectul „Gen, proiect de atitudine”
  3. Consiliul Tineretului din România cu proiectul „Școala de Reprezentare a Tinerilor”
  4. Asociația culturală Moldavia cu proiectul „Tinerii și mediul”
  5. Fundația de Sprijin Comunitar cu proiectul „Orizonturi Egale”
  6. ArtFusion pentru proiectul „Teatru pentru diversitate”
  7. Liga Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) de la Timișoara care a propus organizarea unui hackaton “UniHack”

Primele şase organizaţii au fost alese în cadrul primei părţi a concursului dedicată inițiativelor civice conduse de tineri, şi vor primi o co-finanțare de până la 5.000 de euro.

A şaptea organizaţie câştigătoare a fost aleasă în cadrul celei de-a doua părți a concursului, dedicată organizării unui hackathon civic, şi va primi o co-finanțare de până la 8.000 de euro.

Institutul a primit 74 de dosare pentru prima parte a concursului de proiecte, inclusiv 52 din afara Bucureștiului, pe teme precum educația despre democrație și gândirea critică, construcția europeană, dezvoltarea unei conștiințe ecologice, dialog între generații, artă și implicare politică etc.

Pentru cea de-a doua parte a concursului s-au înscris 7 proiecte pentru organizarea unui hackathon civic.

  Juriul a fost format din trei experți:

– Elena Calistru, președinta și cofondatoarea Asociației FunkyCitizens

– Florin Stoican, Președintele Asociației KOGAYON

– Rareș Voicu, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor

Concursul s-a adresat organizațiilor de tineret din România (ONG-uri, asociații, fundații și federații, înregistrate în România, conduse de tineri și în interesul tinerilor), precum și asociațiilor franceze autorizate prin Legea 1901 care colaborează cu ONG-uri românești.

Durata de implementare a proiectelor în România trebuie să fie de maximum un an.

Mai jos vă prezentăm pe scurt proiectele câştigătoare:

1.  EqualitythroughtheTeenage Lens – GirlUp Romania

GirlUp România consideră că dacă dorim să punem capăt ciclului inegalității de gen în România, trebuie să înțelegem în primul rând felul în care tinerii de azi – vecini, votanți, polițiști, politicieni – percep această inegalitate și cum îi afectează. Asociaţia propune o expoziția de artă centrată în jurul acestui subiect care promovează lucrările tinerilor artiști. GirlUp Romania propune să înceapă o conversație deschisă tuturor generațiilor, cu privire la problemele cu care ne confruntăm, soluțiile pe care le putem implementa și comunitățile în care trebuie să intervenim atunci când este vorba de inegalitatea de gen în România.

2.  Gen, proiect de atitudine – Apulum Forum

Forum Apulum înseamnă educație, arte, atitudine, cu scopul de a pregăti generații noi de cetățeni informați, implicați și educați, care să contribuie activ la o societate mai bună. De trei ani a generat proiecte care au devenit relevante la nivel național, cu accent pe educație civică, gândire critică și activarea civică a tinerilor. A creat Ghidul ilustrat al comunismului românesc, proiectul Rezistenții, Festivalul de atitudine – CivicOn, Ghidul ilustrat al elevului și Școala de vară liberă.Proiectul selectat de Institutul Francez constă în formarea a 10 tineri cu vârsta între 14-24 de ani pentru crearea unei reviste franco-române (tipărită și online) pe teme precum egalitatea şi toleranța. Activitățile sunt prevăzute la Alba Iulia, dar Partenerul este în legătură și cu asociația studențească Découvr’est din cadrul SciencePo Dijon. Expoziția realizată de tineri va fi prezentată și în Franța în martie 2021.

 

3.  Școala de Reprezentare a Tinerilor – Consiliul Tineretului din România

Școala de Reprezentare a Tinerilor din România este un proiect marca @Consiliul Tineretului din România, menit să ofere o voce tinerilor la nivel local, județean și regional. Obiectivul lor este formarea a 50 de tineri din țară în domeniul politicilor publice pentru tineret, lobby și advocacy, dezvoltând astfel întregul proces de reprezentare a tinerilor la nivel național.

4. Tinerii și mediul – Asociația culturală Moldavia

Proiectul TINERII ȘI MEDIUL își propune să dezvolte pentru 100 de tineri de 15-25 ani competențe în ceea ce privește educația despre democrație și gândire critică, precum și construcția europeană. Proiectul urmărește și acțiuni de conștientizare cu minimum 3000 de tineri din 10 licee și facultăți din Iași pe aceste teme, prin dezbateri, expoziții și realizarea unei picturi murale pe o clădire publică.

5.  Orizonturi Egale – Fundația de Sprijin Comunitar

În 5 sate din estul județului Bacău, afectate de marginalizare, sărăcie, violență domestică, mentalități arhaice legate de rolurile de gen, Fundația de Sprijin Comunitar propune o abordare creativă a problematicii egalității de gen, prin ateliere practice și artistice susținute de voluntari în cadrul școlilor de vară organizate în cadrul centrelor de zi din cele 5 sate.

6. Teatru pentru diversitate – ART Fusion

Proiectul „Teatru pentru Diversitate” vine cu scopul de a demistifica mass-media și de a educa tinerii prin analizarea relației lor cu mass-media. Proiectul constă în dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor din București prin crearea unei mici rețele de facilitatori de Teatru Ziar. Metoda de Teatru Ziar ne învață să deconstruim texte, să punem sub semnul întrebării noțiunea de obiectivitate și ne invită să reflectăm și să acționăm asupra lumii pentru a o schimba împreună.

  1. UniHack – Liga Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) din Timișoara

 Hackathonul propus de către Liga AC (ajuns la cea de-a doua ediție), urmărește participarea a 150 de tineri din România, dar și din alte țări din Europa. În ultimul week-end din septembrie, sub îndrumarea unor mentori, aceștia vor propune soluții informatice pe teme precum protecția mediului, dezvoltarea comunității și activismul civic.

De altfel, la începutul acestui an,tinerii au fost în centrul atenţiei în mai multeproiecte ale Institutului Francez. Putem să amintim forumul „Tineri în secolul XXI”care a avut loc pe 26 februarie, la București. În cadrul acestui forum Emmanuel Demarcy-Mota, directorul Teatrului de la Ville de Paris a prezentat platforma 18-XXI, ce creează un spațiu de dialog deschis și de dezbatere cu privire la valorile actorilor culturali din București și din Europa. Forumul a pus în valoare proiecte creative care construiesc punți între generații, domenii, teritorii și culturi.

În contextul actual, mai mult decât oricând, Institutul Francez este alături de asociațiile care dezvoltă proiecte inovatoare în beneficiul tinerilor din România, pentru că suntem convinși de rolul major pe care-l au aceste generații în construirea lumii de mâine.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura