Tudor Chirilă și Mihaela Sîrbu vă prezintă, într-o relație disfuncțională, un adevăr greu de acceptat

București, 25 februarie 2019 — „In a Forest Dark and Deep” de Neil laBute în traducerea Luizei Vasiliu și regia Iarinei Demian, o coproducție artEST-unteatru, va avea premiera în martie, la unteatru. Reprezentațiile sunt programate pe 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, și de asemenea pe 28 și 29 martie. Avanpremierele sunt programate pe 5, 6, 12, 14 și 16 martie.

Doi frați marcați de o relație disfuncțională se reîntâlnesc pentru a muta lucruri dintr-o casă închiriată în pădure. Între ei se declanșează un război în toată regula, cu un întreg rechizitoriu al eșecurilor reactualizate. Dar nu este decât fundalul pe care se desfășoară adevărata poveste. Cei doi nu sunt ceea ce par a fi, iar miza întâlnirii lor ține de un adevăr greu de acceptat.

Cei doi protagoniști sunt Bobby și Betty, adică Tudor Chirilă și Mihaela Sîrbu. Scenografia este concepută de Irina Moscu, asistată de Mădălina Sandu, iar lightdesign-ul de Daniel Klinger. Proiectul a fost sprijinit de regizorul tehnic Alina Dumitrache.

Actorul Tudor Chirilă, cel care a „descoperit” textul, declară:

De la prima lectură piesa lui laBute mi s-a părut foarte puternică. Sunt texte la care ți se întâmplă ca, în timp ce le citești, vocea sau tonul câte unui personaj să începă să-ți rezoneze în urechi. Așa s-a întâmplat cu Bobby, care mi s-a părut familiar, apropiat, un personaj pe care mi-l doream cu fiecare pagină parcursă. Apoi m-a mai fascinat complexitatea rețelei de legături invizibile dintre cei doi frați. Acele lucruri care nu se văd, pe care doar le intuiești și care te ajută să te raportezi într-un fel sau altul la personajul tău. Psihologia nevăzută, dar pe care ajungi să o conții. Textul lui Neil LaBute este fascinant pentru că activează pe multe planuri. Cred că Iarina Demian ne-a condus foarte bine către un spectacol care nu te lasă să respiri, fiind și o sursă de întrebări care invită la o confruntare cu părțile noastre nevăzute, nerăspunse, neliniștite.

Regizoarea Iarina Demian spune: „Este a șaptea piesă americană pe care o montez. Iubesc sinceritatea și spontaneitatea teatrului american, numai că de data asta nu eu am ales piesa lui Neil laBute. Pentru mine a fost un drum lung și foarte greu fiindcă nu am făcut nicio concesie de la ceea ce cred și știu că trebuie să fie un text dramatic. Le mulțumesc celor doi protagoniști, Mihaela Sîrbu și Tudor Chirilă, pentru talentul lor. Țin să precizez că atunci când lucrăm împreună nu îl tratez niciodată pe Tudor Chirilă ca pe un fiu, ci ca pe un artist total. Iar dacă ar fi să rezum în câteva cuvinte subiectul piesei, cred că aș alege cuvintele lui Marin Preda: <<singurul lucru care ne poate liniști este adevărul>>.” Regizoarea adaugă: „Mulțumesc Irinei Moscu pentru un decor original care ne-a obligat să construim o mișcare foarte strânsă și care a contribuit la dramatismul spectacolului. Referințele mele pentru unteatru sunt de la excelent în sus. Andrei și Andreea Grosu au demonstrat că se poate; este un loc în care m-am simțit acasă. Mulțumesc!”

„In a Forest Dark and Deep” de Neil laBute a avut premiera în 2011, iar cronica momentului din The Guardian consemna: „Nu prea știi cum stai cu Neil LaBute […] este un moralist care pare să găsească plăcere în descrierea cruzimii umane și în a face cu ochiul publicului. Și în acest spectacol de 100 de minute în două personaje, extrem de antrenant, ne trage preșul de sub picioare atât de des, încât ni se pare că ne pierdem suflarea.

Montarea de la unteatru are durata de o oră și treizeci de minute.

Biletele pentru spectacolele de la unteatru sunt în vânzare pe platformele specializate, iar detaliile sunt disponibile pe unteatru.ro.

Un aspect important, într-o lume în care există din ce în ce mai puțină susținere pentru artă, „In a Forest Dark and Deep” nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul lui George – primul banking inteligent din România – care este preocupat de inteligența emoțională a oamenilor. Știe că „In a Forest Dark and Deep” este o piesă în care emoții controversate se luptă între ele, iar rațiunea cade pradă inimii. Și vede acest spectacol complex al vieții ca fiind unul fascinant, mai ales că se desfășoară într-un microunivers unde actorii se află la câțiva centimetri de public. George salută echipa „In a Forest Dark and Deep” și recomandă această experiență inedită.

Despre artEST

Înființată în anul 2000 cu scopul dezvoltării unor proiecte culturale vizând, printre altele, promovarea valorilor artei românești și a tinerelor talente, Fundația artEST a desfășurat până în prezent o amplă activitate. De-a lungul celor 18 ani de activitate a produs și a promovat numeroase spectacole cu succes răsunător de public și presă printre care „Biloxi Blues”, „A fost odată în Brooklyn”, „O lume pe dos”, „Indianul vrea în Bronx”. De asemenea, Fundația artEST a fost, alături de Agenția de Vise, co-producătorul Premiilor Ioan Chirilă – cel mai important eveniment dedicat gazetarilor sportivi și al seriei de evenimente Cruciada Culturii.

Despre partenerii artEST

George – primul banking inteligent din România

Despre unteatru

unteatru a respirat pentru prima oară pe 25 iulie 2010, născându-se din entuziasmul regizorilor Andrei și Andreea Grosu. Aici nu aplauzi pentru că trebuie, ci pentru că simți.

unteatru promovează o generație de artişti, regizori, actori, muzicieni, coregrafi și artişti plastici. unteatru promovează educaţia prin cultură. unteatru asigură un spaţiu de repetiţii şi producţii care merită expunere. La unteatru se montează clasici reactualizați, autori contemporani și spectacole laborator.

Despre partenerii unteatru

Partener principal unteatru: BRD Groupe Societe Generale, prin platforma „Teatru trup și suflet”

Plăcut de Radio Guerrilla.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura