Un eveniment care a integrat în mai multe componente – expoziția de afișe, relansarea spectacolului Hainele cele noi ale împăratului (premiera a fost în 2021, dar cu o altă distribuție) și relansarea noului site și a noii identități vizuale a teatrului. Așa se face că în seara zilei de sâmbătă, 2 septembrie, la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, au fost părinți, copii, actori din trupa teatrului, vedete TV, oameni din echipa tehnică a teatrului, cu toții întâmpinați de Gabriel Coveșeanu, managerul teatrului, și Ani Crețu, directorul artistic al instituției începând cu această vară.

Așa cum a spus și Gabriel Coveșeanu, cu toții așteptăm redeschiderea Sălii Mari, sala pentru care Cornel Todea s-a zbătut atât de mult să rămână a teatrului. Chiar dacă fiica mea este deja un pic prea mare pentru spectacolele incluse în repertoriul teatrului și n-a reușit să vadă niciodată vreo reprezentație ținută în Sala Mare din Piața Amzei, m-aș bucura să știu că cei care sunt acum mici vor reuși să îndrăgească teatrul, poveștile și, în general, artele spectacolului. Una dintre cele mai eficiente forme de educație a copilului este cea prin și cu ajutorul artei, iar teatrul cu diversitatea sa de propuneri spectaculare reușește să satisfacă și pe cei mai pretențioși copii. De la teatrul de păpuși și marionete, trecând prin teatrul muzical și până la performance-uri și reprezentații interactive, toate se pretează pentru punerea în scenă a unor subiecte care să atragă copiii în sălile de spectacol. Sunt câteva criterii de care trebuie să țină echipele de creație ale spectacolelor: limbajul, adaptarea și cât de mult se poate interveni pe text, muzica, continuitatea discursului scenic și durata. Cei care fac spectacole pentru copii își iau, de regulă, toate măsurile de prevedere, astfel încât de foarte multe ori veți regăsi în echipele de creație și un psiholog.

Hainele cele noi ale împăratului – Teatrul Ion Creangă

Sunt câteva teatre din București care au repertorii special gândite pentru copii, unele dintre sunt exclusiv pentru ei și aici mă refer la Teatrul de Animație Țăndărică, Opera Comică pentru Copii și, evident, Teatrul Ion Creangă. Dintre toate cele trei, cel mai vitregit este Teatrul Ion Creangă, pentru că nu are o sală mare, cu toate dotările necesare unui spectacol modern, funcțională și generoasă din punctul de vedere al locurilor pentru spectatori. Cu toate acestea, în repertoriul teatrului sunt câteva spectacole foarte reușite, care se joacă de niște ani bun și cu care teatrul reușește să ajungă la cât mai mulți copii. Din 2021 s-a adăugat în repertoriul activ și Hainele cele noi ale împăratului, care a fost reluat pentru stagiunea 2023 – 2024 cu o distribuție nouă. Un spectacol dinamic, cu o adaptare a textului special pentru generațiile actuale de copii, cu o muzică originală compusă de Radu Mihalache (un muzician excelent, cu care teatrul colaborează de câțiva ani, un profesionist căruia își reușește de fiecare dată să creeze universuri sonore specifice). Cele trei personaje, împăratul și cei doi slujitori, creează situații specifice, din care copiii reușesc să înțeleagă în final că nu haina îl face pe om și că, da, nu merită să cheltuiești excesiv pentru haine. Recunosc că am zâmbit în colțul gurii la câteva schimburi de replici, mai ales când răspunsurile au venit din sală, de la copii, nu m-am putut abține să nu mă gândesc la câte ore pierdute prin mall-uri aveau deja la activ câțiva dintre cei care au fost în sală.

Hainele cele noi ale împăratului – Teatrul Ion Creangă

Ca la orice spectacol pentru copii, a fost multă interacțiune. Ce mi-aș dori să înțeleagă părinții care decid să meargă cu copiii la teatru este că sunt câteva reguli minime care trebuie respectate de toți, indiferent de ce statut avem în afara sălii de teatru. Copiii nu se lasă nesupravegheați, nu sunt lăsați să meargă pe unde vor și când vor, nu se calcă spațiul scenic sub nicio formă (întrebați-i pe actori de ce), nu se vorbește foarte tare (decât când se solicită acest lucru de către actori) și fără oprire, nu se filmează și nu se fac fotografii în timpul spectacolului. Din păcate, la spectacolul de deschidere al stagiunii toate aceste reguli au fost încălcate, culmea, de părinți și copii despre care știu sigur că știu ce înseamnă un spectacol de teatru. Am admirat prezența de spirit a oamenilor din teatru, cu ochi de vultur și gata să intervină când lucrurile riscau să scape de sub control, după cum am i-am apreciat pe Elwira Duda, Mihai Petre și pe cele două fete ale lor, toți cu un comportament ireproșabil, mai ales în timpul spectacolului.

Hainele cele noi ale împăratului – Teatrul Ion Creangă

Să sperăm că vom afla cât de curând vestea că putem să mergem să vedem spectacolele Teatrului Ion Creangă în sala din Piața Amzei, dar până atunci vă îndemn pe cei care aveți copii mici să-i luați de mână și să mergeți să vedeți spectacolele din stagiunea ce tocmai s-a deschis. Veți acoperi niște ore bune din program, copiii vor deveni încet-încet mai disciplinați, mai concentrați și mai atenți la firul logic al unei povești, vor învăța să asculte, să simtă și, de ce nu, să comunice.

Hainele cele noi ale împăratului – Teatrul Ion Creangă

Distribuția

Împăratul: Alexandru Prica

A-bun / Coco: Carmen Palcu

A-ham: Tudor Morar

Echipa de creație

Regia: Ioana Petre

Scenariul: Radu Crăciun

Scenografia: Andrei Răduț

Muzica: Radu Mihalache

Mișcarea scenică: Claudian Șiman

Vârsta recomandată: 3-6 ani

Durata: 45’

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura