Scriitorii români Denisa Comănescu și Cosmin Perța participă în Danemarca, cu sprijinul ICR Stockholm, în perioada 20-23 iunie 2024, la lansările a două volume de poezie românească, Rumænsk poesi/Poezie românească și Tilbage fra eksil Digte/ Întoarcerea din exil, Poezii de Denisa Comănescu și Nicolae Prelipceanu, în cadrul festivalului de literatură Literature Xchange, organizat anual în orașul Aarhus. LiteratureXchange este unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale din zona scandinavă, la care anul aceasta participă 51 de autori la un număr de 157 de evenimente organizate timp de cinci zile, în perioada 19-23 iunie.

După ce primul volum al antologiei de poezie românească, Rumaensk Poesi, tradus de Robin Wildt Hansen, editat de Flavia Teoc și publicat în 2022 de editura Synapsis, a stârnit un mare interes în Danemarca, ICR Stockholm susține în premieră participarea în cadrul prestigiosului festival de literatură a doi poeți români Denisa Comănescu și Cosmin Perța, două voci marcante ale poeziei românești contemporane. Cu această ocazie se va lansa cel de-al doilea volum al antologiei traduse în daneză, Rumænsk poesi, care cuprinde poezii semnate, printre alții, de Moni Stănilă, Şerban Axinte, Adela Greceanu, Mihai Vakulovski, Letiţia Ilea, Mihok Tamas, Olga Ştefan, Gelu Diaconu.

Pe 21 iunie, între orele 16.30-18.00, la Biblioteca Centrală din Aarhus (Hovedbiblioteket, Lille Sal, Dokk1 Hack Kampmanns Plads 2) va avea loc o dezbatere despre poezia românească contemporană, în cadrul căreia invitații Denisa Comănescu și Cosmin Perța vor lansa volumele Rumænsk poesi/Poezie românească – editat de Flavia Teoc și tradus în daneză de Ana Maria Feier Worm -, și respectiv Tilbage fra eksil Digte/ Întoarcerea din exil, Poezii de Denisa Comănescu și Nicolae Prelipceanu – în traducerea lui Robin Wildt Hansen. Discuția va avea loc în limba engleză și va fi moderată de scriitorii Allan Lillelund și Flavia Teoc. În a doua parte a evenimentului, va avea loc o lectură de poezie din volumele lansate, susținută de o parte din poeții traduși.

Denisa Comănescu este poetă, editoare și traducătoare din România. Din 2007 este director general al Editurii Humanitas Fiction, unde a lansat prima colecție personalizată de literatură străină din România, „Raftul Denisei“, incluzând până în prezent peste 600 de titluri noi publicate. Este autoarea a cinci volume de poezie: Izgonirea din paradis (1979, Ed. Cartea Românească; Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România); Cuțitul de argint (1983, Ed. Eminescu); Barca pe valuri (1987, Ed. Cartea Românească); Urma de foc (1999, Ed. Axa; Premiul Festivalului Internațional de Poezie de la Oradea); Glädje utan försoning (Stehag : Gondolin, 1999); Acum biografia de-atunci(2000, Ed. Eminescu; 2008, Ed. Humanitas Multimedia, audiobook, în lectura autoarei).

Cosmin Perța este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile la Universitatea din București cu un master în literatura contemporană, obținând ulterior titlul de doctor cu o lucrare despre literatura fantastică est-europeană. A publicat mai multe romane și volume de eseuri, povestiri și poeme. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 16 limbi. În 2012 i s-a decernat premiul Tânărul prozator al anului pentru romanul Teofil și Câinele de lemn. A publicat și o monografie romanțată a poetului Nicolae Labiș, Labiș. Jurnalul pierdut (Polirom, 2022). Volumul de poeme Cântec de leagăn pentru generația mea i-a adus premiul revistei Observator Cultural, iar romanul Arșița, Premiul agentiadecarte.ro.

Mai multe informații:

21 iunie 2024, Festivalul de Literatură de la Aarhus:

https://www.litx.dk/index.php/program/1002-rumaensk-poesi-samtale-med-to-rumaenske-digtere-denisa-comanescu-og-cosmin-perta

Program 2024 – LiteratureXchange (litx.dk)

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura