Pe 13 iunie, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță publicarea noului videoclip „Pater noster”, filmat la Muzeul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la Sighetu Marmației.

Producția video, care are la bază lucrarea sacră „Pater Noster” compusă de Vytautas Miškinis, marchează Ziua Memoriei – Ziua porților deschise, celebrată în fiecare an la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din orașul Sighet, precum și Sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor.

Prin noua producție video, Corul Madrigal, dirijorul Anna Ungureanu și regizorul Emil Pantelimon aduc un omagiu și o plecăciune martirilor și eroilor României, victime ale represiunii comuniste, destine excepționale frânte în anii cei mai grei din istoria recentă a țării.

„Pater noster” va fi disponibil pe canalele de comunicare ale Corului Madrigal:

 Regia videoclipului este semnată de Emil Pantelimon, sunetul de Gabriel Scîrlet, luminile de Mircea Mitroi, iar echipa multimedia a fost formată din Marius Portik, Cătălin Alexandru, David Diaconescu, Alexandru Marinescu, Zsolt Portik, Andrei Țoneș și Teodora Ungureanu.

Materialul „Pater noster” a fost filmat de Corul Madrigal pe 22 aprilie 2024, în timpul Festivalului Madrigal în Maramureș și este realizat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș (OMD MM), cu sprijinul Muzeului de la Sighet.

Lucrarea „Pater Noster” scrisă de compozitorul lituanian contemporan Vytautas Miškinis face parte de mai mulți ani din repertoriul sacru al Corului Madrigal. Cântată în limba latină, ca multe dintre piesele lui Miškinis – care consideră latina o limbă universală a artei corale – „Pater noster” este o interpretare modernă a celebrei Rugăciuni, de un dramatism special, cu o estetică surprinzătoare și, în același timp, atemporală.

Prin cadrele tulburătoare surprinse în neagra închisoare devenită Muzeu al Memoriei, Corul Madrigal invită spectatorul la o meditație contemplativă și la rugăciune pentru sufletele celor sacrificați în numele unei ideologii. Filmat în celulele deținuților, pe holuri, în capela de rugăciune sau în curtea fostului penitenciar, videoclipul surprinde energia și emoția particulară a Muzeului Memorialului de la Sighet și este o nouă mărturie pentru ne-uitare și pentru înțelegerea lecțiilor istoriei.

***

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței fost gândit şi iniţiat încă din 1992 de către preşedinta de la acea dată a Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan şi o prestigioasă echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri. Situat la Sighetu Marmației, în extremitatea nordică a României, dar în centrul Europei de Est, Memorialul are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă.

Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.

În 1998, Consiliul Europei aşază Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Născut la 5 iunie 1954, Vytautas Miskinis este compozitor lituanian, dirijor de cor și profesor universitar. Este director artistic al școlii de muzică „Ąžuoliukas” și coordonează mai multe coruri tineri, precum și alte ansambluri, care cântă la nivel internațional. A predat dirijatul coral la Academia lituaniană de muzică și Teatru din 1985, a fost membru al juriilor unor competiții corale prestigioase și a câștigat numeroase premii la concursuri internaționale. Compozițiile sale fac parte din repertoriul coral internațional.

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este un reper al vieții muzicale și diplomației culturale. Este este definit prin sonoritatea sa specifică și un repertoriul vast, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Distins cu numeroase premii internaționale, Corul Madrigal a fost prezent pe cele mai importante scene ale lumii, cu mii de concerte și spectacole. În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate. În anul 2023, la aniversarea a 60 de ani de existență, Madrigal a susținut al șaselea turneu în SUA, unde a cântat inclusiv în Congresul american, iar în 2024 a filmat la Machu Picchu, în cadrul primului său turneu în America de Sud.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura