În cadrul proiectului „Future Move: Romania – Oportunități de dezvoltare prin dans pentru tineri”, 15 copii și (pre)adolescenți cu vârste între 6 și 15 ani din satul Vizurești, județul Dâmbovița, beneficiază, în cursul anului 2023, de ateliere de dans susținute săptămânal de Adina Barbu în spațiile asociației Centrul Popular de Cercetare și Documentare (CPCD) din Vizurești.

De asemenea, copiii vor participa și la o serie de ateliere de dans contemporan, coordonate de artiste profesioniste din domeniul dansului contemporan: Bahar Meriç din Germania – la Vizurești -, respectiv Catrinel Catană și Mădălina Dan, în cadrul unor vizite la Centrul Național al Dansului București și Centrul de Teatru Educațional Replika, prin care copiii vor descoperi și activitățile celor două structuri, parteneri în proiect.

Proiectul este o extensie a programului „Future Move” conceput și derulat de  asociația Future Move e.V. Germania, program care a început anul acesta la Berlin și care constă în ateliere, întâlniri cu profesioniști în dans, vizite regulate în instituții de dans etc. pentru grupuri de tineri defavorizați economic și social, cu menirea de a-i antrena cu ideea că dansul poate fi o profesie.

Proiectul românesc este unul pilot în care, pe durata anului 2023, se testează și adaptează programul de mentoringinițiat în Germania la realitățile românești, pentru a concluziona posibilitatea formulării unui program de mentoringpe termen lung pentru copii care nu au acces direct la dansul contemporan.

Future Move România are ca focus-grup copiii din Vizurești, unde asociația CPCD, condusă de profesoara Ionela Pădure, derulează activități culturale și de petrecere a timpului liber pentru copii și adolescenți.

Cursul de dans din Vizurești se vrea a fi o alternativă de petrecere a timpului liber pentru copiii din sat. Observându-le comportamentele și modurile de organizare din afara programului școlar – fetele dansează acasă, la școală, dar și în drum spre -, asociația noastră își propune încadrarea și dezvoltarea acestor competențe și construirea unui mediu unde acestea să fie valorizate. Un alt aspect important pentru noi este acela ca instructorul să fie parte din comunitate. În satul nostru, se resimte o puternică nevoie de modele, persoane care pot face mai mult și care pot împărtăși din cunoștințele și competențele lor. Pe de altă parte, face parte și din strategia noastră de sustenabilitate să dezvoltăm abilități tinerilor din comunitate care, peste vreme, pot deveni instructori pentru generațiile mai mici. Așadar, în prezent, cursul de dans este facilitat de o tânără a satului, care s-a remarcat prin competențele sale, atât la nivel național, cât și internațional. Acesta are loc săptămânal, în afara programului școlar al copiilor și se desfășoară deja de doi ani de zile, în regim de benevolat“, spune Ionela Pădure.

În paralel cu aceste ateliere de dans, în cadrul proiectului „Future Move: Romania“ va fi organizată, în luna octombrie, în Pavilionul 32 al Goethe-Institut București, o întâlnire cu experți în dezvoltarea de programe culturale din Germania, Franța, Belgia și România, în cadrul căreia vor fi analizate posibilitățile dezvoltării programului de mentorat menționat, pornind de la nevoile și realitățile identificate în lucrul cu grupul din Vizurești.

Mai multe detalii pe (FB): Future Move România.

***

Proiectul „Future Move: Romania“ este conceput și derulat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu asociațiile Centrul Popular de Cercetare și Documentare Vizurești și Future Move e.V. Berlin, cu sprijinul Goethe-Institut București, Centrul Național al Dansului și Centrul de Teatru Educațional Replika.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura