Film în Sat, eveniment unic și autentic care aduce locuitorii din mediul rural mai aproape de cultura și arta contemporană, revine cu cea de-a doua ediție la Peștișani (Gorj), în locul natal al lui Brâncuși, între 1 – 6 august. Filme românești și moldovenești, spectacole de teatru, concerte live și ateliere de creație se regăsesc în programul festivalului inițiat de actorul Cuzin Toma, care și-a propus să contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor și adulților din mediul rural prin artă.

*

O serie de ateliere susținute de artiști, care se adresează participanților cu vârste cuprinse între 6 și 70 de ani, invită la creativitate și socializare, într-un cadru de poveste: Amprenta, atelier de broderie coordonat de Cuzina, artist plastic; Pădurea de șevalete, atelier de pictură coordonat de Ana Bănică, artist vizual, alături de Cuzina; Zburătoare, un spectacol de action painting în cadrul căruia artistele Estera Osorhan, Ana Bănică și Cuzina vor picta pe ritmuri de muzică live; precum și instalațiile SperanțaPasăre și Prezențe, ale Cuzinei, alături de muralul care va fi realizat în timpul festivalului de către artista Ana Bănică.

*

Iată cu ce gânduri participă Cuzina la ediția 2023 a Festivalului Film în Sat.

Un festival de film în sat e o idee inedită, orice ar fi. Ție ce amintiri îți stârnește acest festival?

Festivalul Film în Sat îmi amintește de momente ale comunității rurale, cum ar fi bâlciul, numeroase sărbători religioase și hora în sat – un moment de socializare, unde, prin dans, toți deveneau artiști. Bâlciul și hora erau huburi arhaic-rurale.

Film în Sat revine anul acesta cu o selecție de filme realizată de Irina-Margareta Nistor. Dintre toate filmele care urmează să se vadă la Peștișani, tu pe care vrei să-l (re)vezi mai întâi și întâi?

Abia aștept să revăd filmul „Ramon”! Candoarea și simplitatea personajului principal, interpretat de Pavel Bartoș, m-au cucerit. Actorii Pavel Bartoș și Elvira Deatcu, împreună cu regizorul Jesús del Cerro, vor veni la Peștișani și vor sta de vorbă cu publicul după proiecția care va avea loc pe 1 august, de la 21:30.

Tu ești artist plastic și atelierul propus de tine în cadrul ediției 2023 a festivalului Film în Sat și este un atelier de broderie. Crezi că mai știe cineva să brodeze astăzi, când ne domină producția de serie?

Brodez de când eram copil, bunica paternă insista să cos zilnic. Din fericire, ceva din ADN-ul românilor s-a trezit cumva în ultima vreme și observ că multă lume brodează de câțiva ani încoace. O performanță este că se cos, din nou, iile cu materiale și modele identice tradiționale. Este o bucurie!

De ce Amprenta, de ce i-ai dat acest nume atelierului tău?

Amprenta este o șezătoare de antropo-broderie care pornește în căutarea spiritului local. Se brodează pe etamină în gherghef expresii locale și arhaice, nume de locuri cunoscute în zonă. Lucrările rezultate vor compune o instalație artistică textilă ce va fi expusă la finalul atelierului.

Tu-ți dorești la atelier participanți de toate vârstele, crezi că vor păstra legătura și după ce se încheia festivalul?

Culegem acele expresii locale și le coasem pe pânză, apoi acestea devin parte dintr-o instalație vizuală work in progressașa că, da, vom păstra legătura cu participanții și vom continua exercițiul textil și după festival. Sper să păstreze și ei legătura între ei, simțim deja, de la ediția trecută că prezența noastră inspiră comunitatea și din acest punct de vedere.

***

Cuzina va mai expune în cadrul festivalului și instalațiile:

Speranța

O serie de lucrări textile care înfățișează speranța ca pe o rază de lumină.

O lucrare de mari dimensiuni, între 10 și 30 m lungime, gândită pentru exterior, în legătură cu spațiul natural (copaci, punți peste ape etc).

„În anul 1985, un copil de 8 ani se întreba cum arată speranța și a început s-o caute, ba chiar a început să strângă bani pentru a o cumpăra eventual din bâlciul loca. Inspirată de această amintire a lui Cuzin Toma, am pornit în căutarea formei. Cum arată speranța? Fiecare lucrare are dimensiuni, materiale și culori diferite, inspirate de satul unde va fi expusă.”

Poteci

Instalație de tip land art, cu dimensiuni de aproximativ 100x700cm, lucrarea  „Poteci” este compusă din module, plăci de piatră inserate pe o bază de nisip, cu cromatică și compoziții diferite. Lucrare inspirată de cusăturile tradiționale românești, așa-numitele râuri care împodobesc cămășile tradiționale.

Prezențe
Instalație cu furnici fosforescente, printate 3D.

Să presupunem că sub ierburi sunt miniviețuitoare. Licurici și furnici mișună în aer și prin iarbă. Insectele devin gazde ale festivalului, rămânând mereu în același loc.

Dansatorii – o instalație modulară care reproduce un dansator și o dansatoare.

„Chestionez cu umor, dar și ironie, existența omului de azi, component al unei societăți, al unei lumi ce se vrea globale, care se află într-o fantastică și fulgerătoare prefacere. Schimbarea e garantată, dar cum și în ce sens? Ca artist, funcționez ca o oglindă ce reflectă realitatea, însă prin propriile-mi  filtre de gândire. Observarea lumii în care mă manifest constituie fascinația mea de toate zilele, o zonă cu infinite repere de manifestare artistică. Tehnica este mixtă, un melange de tușă picturală tradițională, cu colaje, inserții de readymade, stencils, zone plate îmbinate cu materie ce duce spre relief și obiect.”, mai spune artista.

Cuzina

***

Cristina Toma (Cuzina) este absolventă a Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova și a Universității de arte decorative și design București, are un Masterat în arte vizuale, pictură, la Universitatea de Arte București și a expus din 2003 până în prezent în mai multe spații din România și din străinătate.

2003  –  La Scena București

2004 –  Reper  UNARTE București

2005 – Accesorii de lux Cărturești București

2006 – Meeting point   Galeria Curcubeul București

2007 – Pink thoughts   Galeria Davo Olanda

Black HT003 București

2010 –  Kumadyca  Cărturești București

performance:

2012 – Un fel de a sărbători „Art bazar” București

2003 – 2005 membru al grupului artistic „aproximativ 28”

expoziții de grup:

2003 –  Portofolios review  Galeria Nouă

2006 – Bienala de la Veneția, Italia

2013 –  Galeria Ciclop București

2014 – Bucharest art week Muzeul Foișorul de foc București

2015 –  Motherhood

2021-  NAG.  Galeria de artă Craiova

Artsafari

2022 –  Oameni și Flori  Salonul contemporan de artă București

2022 – Vulnerabilități ArtHUB Bucuresti

filme:
2014 – rol secundar în filmul Comoara în regia lui Corneliu Porumboiu, premiat la Cannes la secțiunea Un certain talent

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura