Când citești Fâșii de rușine ai impresia că un cuțit se răsucește într-o rană și, chiar dacă rana aceea nu e a ta, senzațiile pe care le percepi sunt aidoma celor pe care le are personajul-narator și care nu-s din cele mai plăcute, dimpotrivă. Te apasă toate, momentele de respiro aproape că lipsesc și atunci ți le oferi singur. Îți dorești să mergi mai departe, însă, uneori, pur și simplu nu poți îndura atât, trebuie să te oprești, să lași să se decanteze cele citite. Și apoi, deși nici nu te-ai scuturat îndeajuns de acea apăsare, simți nevoia să continui, să te lași în voia frazelor care aduc trăiri autentice, vii, sfredelitoare.

Scriitura lui Cristian Fulaș are o forță imensă, te răscolește, îți împinge limitele dincolo de punctele în care credeai că se află ele, te atrage într-un perfid carusel al emoțiilor dure. Pe scurt, taie în carne vie. Iar tăietura e dureroasă și plăcută totodată. Fâșii de rușine abordează o temă incomodă – mulți i-ar spune ratare, eu îndrăznesc să-i spun eliberare, pentru că am văzut în personajul principal un om care își caută libertatea. Punctul din care pleacă nu este unul confortabil – dependent de alcool și alte substanțe care aduc o iluzorie euforie, acest bărbat fără nume își dă seama că nu e de ajuns să învingă dependența. Că problema este mult mai amplă și cuprinde viața sa în ansamblul ei, dar și modul în care aceasta se raportează la normele sociale și la ceilalți indivizi. Nu se regăsește în ceea ce îi face fericiți pe alții, lupta sa e lupta pentru a fi el însuși, chiar dacă asta înseamnă să înainteze contra vântului. Rezultatul e un roman extraordinar.

„Cei din jurul meu au avut și au vise, au muncit cu anii și încă mai muncesc pentru câte ceva, câte un lucru care, din punctul lor de vedere, le va face viața mai frumoasă, și, în sensuri numai de ei știute, mult mai demnă de a fi trăită. Eu, de când am devenit om, am vrut numai să supraviețuiesc, să văd următoarea dimineață, să nu am nicio obligație față de nimeni și de nimic.”

Editura: Polirom

Colecția: Ego. Proză

Anul apariției: 2018

Nr. de pagini: 240

ISBN: 9789734673292

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura