Ca în fiecare an, Festivalul Naţional de Teatru găzduiește o serie de conferințe și adunări ale unor instituții sau personalități de prim rang care impulsionează viața culturală și crează punți de legătură între instituțiile de cultură din Europa și din lume. Scopul declarat este cel de a contribui eficient la cunoașterea reciprocă și circulația ideilor, la îmbunătățirea colaborării dintre instituțiile care au în obiectiv creativitatea, dezvoltarea  și răspândirea actului artistic în rețele culturale aparținând unei lumi din ce în ce mai integrate – evident, cu accent pe artele spectacolului.

Astfel, cea de-a 28-a ediție a FNT programează un număr de cinci astfel de evenimente, prezentate succint, în ordine cronologică:

În 21 octombrie, de la ora 11.00 în Sala Semantic, a HUB-ului FNT s-a desfășurat conferința intitulată „Dramaturgia nouă: Universitatea de Arte din Târgu -Mureș în programe internaţionale”. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru salută iniţiativa Universităţii de Arte din Târgu-Mureș (UAT) și include în programul evenimentelor o prezentare a celor două proiecte majore în care universitatea este implicată.

https://fnt.ro/2018/dramaturgia-noua-universitatea-de-arte-din-targu-mures-in-programe-internationale/

https://fnt.ro/2018/interviu-john-clinton-eisner-cofondator-al-teatrului-the-lark-new-york-20-octombrie-foto-florin-biolan/

În 22 octombrie, de la ora 11.00 în aceeași sală Semantic, a HUB-ului FNT va avea loc conferința intitulată Arta pretutindeni. Integrarea practicilor, educaţiei şi implicării artistice în viaţa întregii comunităţi.

Aceasta va fi susținută de profesorul american Emil J. Kang. El deține funcția de director executiv şi artistic al Carolina Performing Arts din cadrul University of North Carolina at Chapel Hill, programul de arte performative iniţiat în 2005. Kangeste, de asemenea, profesor universitar în cadrul Departamentului de Muzică, unde ţine cursuri de muzică, managementul artelor şi proces creativ.

https://fnt.ro/2018/interviu-emil-kang-conferinta-arta-pretutindeni-programata-luni-22-oct-20-oct-foto-florin-biolan/

https://fnt.ro/2018/arta-pretutindeni-integrarea-practicilor-educatiei-si-implicarii-artistice-in-viata-intregii-comunitati/

Și în acest an Festivalul Naţional de Teatru este gazda Conferinţei Naţionale a Managerilor Culturali. Locul de desfășurare a celei de-a a V-a ediţii a CNMC este Biblioteca Naţională a României, în ziua de 26 octombrie, între orele 10.00 – 18.00.

https://fnt.ro/2018/conferinta-nationala-a-managerilor-culturali-editia-a-v-a/

Și reuniunea Consiliului Regional European al Institutului Internațional de Teatru (ITI) are drept cadru de desfășurare Festivalul Naţional de Teatru. Aceasta va avea loc la Hotelul Minerva din Capitală, în zilele de 27 și 28 octombrie, între orele 10.00 – 16.00.

https://fnt.ro/2018/consiliul-regional-european-al-institutului-international-de-teatru-iti/

Și nu în ultimul rând, Academia Română îl aniversează pe profesorul George Banu la cei 75 de ani prin manifestarea „Teatrul, îl caut peste tot” – un eveniment programat în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Academiei, în ziua de 23 octombrie, începând cu ora 12.00. Academia Română – secţia de filologie şi literatură şi secţia de arte asociate – onorează aniversarea lui George Banu şi apariţia a trei volume de Pagini alese (Editura Nemira, 2018). Vor interveni: domnul Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei, academicienii Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Mircea Martin. În încheiere, George Banu va rosti un cuvânt de mulţumire intitulat „Teatrul, îl caut peste tot”.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura