Fundația Academia Civică și Fundația Spandugino vă invită să participați

luni, 6 noiembrie, ora 17,00

la conferința susținută de

ANDREI URSU

D (Dezinformarea) ca formă de reprimare a memoriei și a justiției

Moderator: Cristian Pătrăşconiu

Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței
str. Jean-Louis Calderon, nr. 66

Vă rugăm să confirmați prezența la adresa: acivica@memorialsighet.ro (nu este nevoie de o reconfirmare dacă ați scris deja).

***

Andrei Ursu este membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu” și a fost director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. A publicat volumele Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989, împreună cu Roland O. Thomasson și în colaborare cu Mădălin Hodor (Polirom, 2019), și Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în dosarul Revoluției din 1989 (coordonator, împreună cu Roland O. Thomasson, și co-autor a trei studii) (Polirom, 2022). Este autorul mai multor studii și articole despre istoria represiunii din perioada comunistă și a Revoluției, publicate, printre altele, în Noua Revistă de Drepturile Omului și pe platforma de dezbateri publice contributors.ro. Este inginer software. A fost distins cu Premiul Noii Reviste de Drepturile Omului (2017) și Premiul GDS (2000).

Conferința va aborda istoria legendelor plantate în spațiul public de cadre ale fostei Securități, informatori ai acesteia și alți actori din mass-media sau mediul academic în legătură cu opoziția și represiunea din perioada Ceaușescu și despre Revoluție. Se vor analiza mobilurile acestor mistificări, originile, mijloacele, evoluția și efectele asupra receptării publice a istoriei dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Aspecte importante care vor fi prezentate sunt: impactul dezinformării securiste asupra actului de justiție, memoriei colective, cercetării academice, înțelegerii Revoluției și a răspunsului la întrebarea „Cine a tras în noi după 22”. Andrei Ursu se va referi la  semnificația mistificării în raport cu Constituția României și conștiința națională.

***

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.

Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura