UPDATE 

Concursul s-a încheiat. A venit momentul să anunțăm câștigătorul pachetului de cărți.

Comentariul nr.8 – Un Cheș

Felicitări! Așteptăm un e-mail la adresa contact@bookhub.ro pentru a stabili cum vei intra în posesia premiului.

Vă mulțumim tuturor pentru răspunsurile interesante! Și vă așteptăm și la concursurile următoare!

 

 

Pe 15 ianuarie în România se celebrează Ziua Culturii Naționale. Scriitorii sunt, înainte de toate, păstrători ai acestei culturi naționale și, nu în ultimul rând, cei care o promovează prin intermediul cărților lor.

Ne-am gândit să le recunoaștem valoarea citindu-le scrierile, astfel că vă propunem un concurs inedit. Dacă ne răspundeți la întrebare intrați în posesia unui pachet format din 3 cărți scrise de trei autori consacrați și valoroși (doi dintre ei români, iar cel de-al treilea foarte iubit de cititorii noștri). Ne bucurăm că aceste cărți au apărut la Editura POLIROM, una dintre cele mai prestigioase edituri românești, care și-a făcut un titlu de glorie din promovarea literaturii române.

Pachetul de cărți este format din:

De ce scriem, de Philip Roth

Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatrude Ion Vianu

Cartea numerilor, de Florina Ilis

Întrebarea la care așteptăm răspunsurile este:

Ce-ar trebui să facem astfel încât numărul cititorilor români să crească?

Așteptăm răspunsurile sub forma unui comentariu pe site până pe data de 23 ianuarie, ora 24.

Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți  în dimineața zilei de 24 ianuarie. Numele acestuia va fi anunțat pe site și pe pagina de facebook a site-ului.

Nu se admit mai multe răspunsuri trimise de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes tuturor și așteptăm răspunsuri pe care să le putem fructifica în viitoarele noastre activități.

Share.

About Author

40 de comentarii

  1. Cititul este ca mâncatul…. Cu cât citești mai mult, cu atât ai mai mult apetit…. Sunt dintr-un orășel de lângă București. Mă întristează imaginea din metrou cu tineri, adulți, copii cu ochii în telefon. La ușa cabinetului unui doctor, toți pe telefon… La coada bancomatului, toți pe telefon… I.am cumpărat fiului meu, încă de mic, cărți. Am citit împreună cu el o perioadă, acum citește ffff mult. Are 10 ani. Din 1 ianuarie până acum a citit 6 cărți…. De ce citește un puști de 10 ani? Pentru că în metrou, la ușa cabinetului unui medic sau in călătorii am luat cărțile cu noi. Este privit că ,,specie rară,, când citește în autobuz. Apetitul pentru cărți se cultivă în familie, la școală. Daca părinții citesc, vor citi și copiii. Dacă profesorul citește, va citi și elevul. Sunt profesor, știu ce spun…. Am inițiat la clasa mea un Club de Lectură. Copii au citit! Aș dori din partea Ministerului Educației facilități pentru copii în vederea achiziționării de cărți. Pentru unii dintre părinți, prețul acestora este destul de mare. Spor la citit!

  2. Cred că cei care citesc ar trebui să vorbească mai des despre cărțile citite prietenilor, colegilor care nu citesc pentru a-i atrage și pe ei spre lectură.

  3. Grigorescu Anca-Ioana on

    Eu cred ca ar trebui să promovăm cărțile bune cu mai mult interes.

  4. Eu sunt inconjurata de carti. Am fost de mica incurajata sa citesc mult (mereu citesc mai multe carti in paralel), ma inconjor de prieteni care citesc (schimbam idei si carti), ofer si primesc cu mare placere carti. De asemenea, promovez cartile si diversele evenimente legate de carti pe retele de socializare.

  5. Cred ca ce putem face noi e sa oferim carti si sa le vorbim celor din jur despre cartile care au avut un impact asupra noastra.

  6. Nu cred că există o unică soluție la problema creșterii numărului de cititori. Probabil că rezolvarea presupune intervenții atât (la nivel mic), în plan familial (așa cum spunea cineva mai sus), colegial, amical, cât și (la nivelul întregii societăți) prin promovarea cititului ca activitate esențială de către structuri oficiale (de-aia avem un Minister al Culturii nu?, de-aia avem un Minister al Educației Naționale!). Astfel de ministere ar trebui scoase de sub tutela politică. Învățământul și educația n-ar trebui să aibă nici o legătură cu mediul politic.
    Mulțumesc pentru eforturile pe care le fac oamenii din spatele BOOKHUB.

  7. Badalau Laura on

    Pentru a promova cititul trebuie sa schimbam ceva in societatea in care traim, de fapt, pentru a promova cultura in general, orice fel de creatie artistica de valoare. Valorile culturale nu vor acapara niciodata teren cand suntem bombardati mai ales din mass-media cu tot felul de exemple si modele ce subliniaza aspecte materiale, superficiale, ce incurajeaza prostia, incultura si aceasta idee puerila de a ne afilrma prin prostie insasi. Oricum, am trecut prin momente in care credeam ca noua generatie este pirduta, de ceva timp am descoperit ca nu este chiar asa. Daca toti cei care pun un mai mare pret pe aceste valori culturale, artistice, s-ar face remarcati mai des, si-ar expune opiniile si principiile si ar impartasi din propriile cunostinte acumulate, poate vor astupa mormanul insalubru de modele create de o societate contaminata de inconstieta.

  8. Am oferit și ofer în continuare cărți, vorbesc despre cărțile pe care le citesc, iar de la o vreme am ajuns și să corup câțiva prieteni care să bântuiască alături de mine anticariatele/librăriile, ori de câte ori ieșim în oraș. Nu a fost moment în care să nu fi ieșit cu o carte în mînă și tare mă bucur. ?

  9. Alexandru Simion on

    Pe vremuri preferam sa-mi cumpar carti in loc de mancare. Tanar fiind, am avut o biblioteca impresionanta. Mi-am incurajat fiica sa citeasca mult, iar acum ma incurajeaza ea pe mine. :)) Cred ca solutia e sa promovam cititul din aproape in aproape si sa insuflam copiilor de mici sa indrageasca lectura.

  10. cristina marinescu on

    Pentru ca numarul de cititori dintr-o tara sa creasca trebuie sa existe o coerenta a actiunilor in ministerele de resort – cel al educatiei si cel al culturii. Promovarea lecturii este greu de realizat pe o populatie din care, conform unei statistici relativ recente, mai mult de jumatate nu a citit nicio carte in decurs de un an. Trebuie inceput cu alfabetizarea acesteia, cu o educatie de baza axata pe valori reale. Sigur, cei 50% care deja citesc, pot fi incurajati sa citeasca mai mult. In Romania este o problema si pretul cartilor care este mare pentru populatia care este interesata, adica acea parte care castiga banii cinstit. Celelalte 50 de procente care nu citesc deloc, sutn reprezentate de partea de populatie needucata, dar cu venituri mari, pe care e extrem de greu sa o determini sa inceapa sa citeasca la varsta adulta.
    Putem desigur, fiecare dintre noi, sa incurajam cititul in propria familie, cercul de prieteni, schimb de carti etc.

  11. Iuliana olariu on

    In primul rand noi, cei care citim trebuie sa dam un exemplu celor din jurul nostru. Copiilor prin: cititul in fiecare seara, asocierea unor carti cu altele (enciclopedii, atlase, pentru explicarea diverselor informatii), promovarea cartilor in anturajul apropiat (la gradinita prin crearea unei biblioteci a grupei, prin desemnarea unei zile a cititului in care parintii sa vina sa le citeasca copiilor), cadourile de zilele de nastere, onomastici, sarbatori de iarna sa contina obligatoriu si carti de calitate. Adultilor prin recomandarea cartilor ce ni se par ca s-ar potrivi cu persoanele respective, accesul la biblioteca personala, cadouri.

  12. Cristina Mercori on

    Ar trebui să se deschidă mai multe librării, nu să se închidă cele existente, să se aloce fonduri pentru achiziția de carte în bibliotecile școlare, „Anul cărții”-2019 să însemne programe coerente de promovare a literaturii, întâlniri cu scriitorii români. Și nu în ultimul rând, fiecare din noi, cei care iubim cărțile, să le dăruim altora, să ne înconjurăm copiii și nepoții de povești tipărite, să le vorbim celor de lângă noi despre ultima experiență literară. Și dacă ne mai fură atenția facebook-ul de ce să nu postăm imaginea cu cartea noastră din geantă sau de pe noptieră?! Poate, cine știe, cuiva îi cade cu tronc o nouă apariție editorială… Mie mi s-a întâmplat.

  13. iuliana raluca on

    Campanii de promovare a cititului la nivel national,educatie prin exemplul propriu si autoritati implicate .

  14. Gabriel Feraru on

    Cred că cea mai eficientă metodă de lucru în această chestiune e să oferiți spații plăcute cu o bibliotecă vastă, unde oamenii s-ar putea reculege citind și servind ceai, cafea, dulceață(/mici gustări) sau/și țigări/pipă(separat). V-o spun din propria experiență: oamenii după o zi de muncă și stres caută un loc de relaxare. Ar veni și vagabonzii! 🙂 Investiți și veți vedea. Ce minunat ar fi să intru într-o cafenea unde aș putea servi un ceai bun(nu prea scump), iar apoi să mă trîntesc într-un fotoliu sau șezlong citind cărți minunate! Asta și la sate, bineînțeles.

  15. cristina istrate on

    Ca si editura, carti si evenimente adresate copiilor si adolescentilor – microbul cititului incepe devreme. Cafenelele (bune) in librarii ajuta – imi amintesc de Diverta de pe magheru (acolo unde era Eva) care era mereu plina si rar iesea cineva de acolo fara sa cumpere o carte.
    Iar noi, cititorii, sa popularizam mai mult cartile si cititul – cadourile sa contina neaparat cel putin o carte; sa participam si sa luam cu noi alte persoane la cluburi de carte, la intalniri cu autorii.

  16. Popularizarea cărților în afara cercurilor elitiste și clasiste prin promovarea unor cărți cu teme și subiecte care să atingă masele de oameni.

  17. Sipoteanu Andreea on

    Ar trebui sa ne rugam 🙂 Poate Dumnezeu va lumina mintile celor ce sunt certati cu lectura….
    Doamne ajuta!

  18. Să te înconjori de oameni cărora să le transmiți din energia și pasiunea ta pentru lectură.
    Să faci în dar o carte care să prindă cititorul, în așa fel încât să îi deschidă sau să îi dezvolte apetitul pentru lectură. ?

  19. Sa fie cat mai vizibile cartile: in magazine mari si in librarii, pe site-uri cu de toate, pe retelele sociale. Si copiii sa invete la scoala, daca nu acasa, sa iubeasca lectura.

  20. Cred ca o solutie ar fi oferirea de cat mai multe carti la preturi foarte mici sau gratuit. Si, desigur, oamenii sa fie obisnuiti sa citeasca din pasiune si din curiozitate si sa gandeasca pentru ei insisi.

  21. Catalina Ghitulescu on

    Important este sa-i facem pe copii sa citeasca: cred ca ar trebui organizate in scoli (in bibliotecile satesti, ideal ar fi si in biserici-ca sunt mai multe in fiecare sat, desi ma indoiesc ca preotii sa fie de acord cu o asa “blasfemie”) cercuri de lectura in care voluntari sa le citeasca copiilor (mai ales celor proveniti din familii care nu citesc), in care sa se discute despre carti, eventual sa se faca desene in legatura cu lecturile respective. Asta pentru ca interesul pentru lectura se “naste” prin imitatie. In familiile in care parintii citesc si le citesc copiilor, sansa ca acestia sa devina cititori este mare, dar in numeroasele familii dezavantajate in care parintii nu au astfel de preocupari trebuie sa le oferim copiilor alte modele. Trebuieste recurs la lecturi usoare si interesante care sa ii captiveze.

  22. Avram Gabriela on

    Consider că o modalitate de a atrage cât mai mulți oameni spre lectură este aceea de a promova cărțile valoroase prin recenzii și note de lectură publicate, precum și prin organizarea frecventă a unor cluburi de lectură.

  23. Angelo Sebastian on

    Cât mai multe biblioteci chiar și online și mereu să dăruim o carte celuilalt dacă este pasionat de ceva anume (psihologie, ficțiune, etc), așa va descoperi lumea cărților și va fi stimulat să citească.

  24. Pe lângă promovare online (care se face de ceva ani și e chiar o concurență destul de mare – uneori confuzii între furnizori și distribuitori), cât și în offline, m-am lovit de faptul că oamenii nu știu să se informeaze și, mai mult decât atât, nu știu cum să-și selecteze informația (citesc cartea/articolul ăsta sau asta? de ce?). Cluburile de carte, atelierele de „cultura informației” cred că ar ajuta. Cititul (de placere) e o problemă de exercițiu la nivel macro (încă ne miram de oamenii care citesc în metrou) și micro (câți părinți citesc în fața copiilor?) și atunci, cred că trebuie mers la sursă: școli, ateliere cu părinți etc.

  25. Mihai Tanasie on

    Ca numarul cititorilor sa creasca, ar trebui ca fiecare dintre noi sa fim modele la locul unde ne aflam, sa citim ca ceilalti sa ne urmeze modelul si de ce nu sa daruim ori de cate ori avem sansa cate o carte!

  26. Sa implicam oamenii in evenimente culturale inca din scoala – întâlnirile cu scriitorii, lansarile de carte mi se par cele mai bune exemple. Pe mine ma emotioneaza de fiecare data sa pot sta fata in fata cu autorii, sa ii pot asculta. De asemenea, imi place foarte mult ideea unei biblioteci aproape de oameni, cum este cea de care beneficiez la serviciu. Imprumut online cartile si imi sunt livrate la birou, le returnez tot acolo, fara “stresul” deplasarii.

  27. Loredana Sandu on

    Nu știu dacă numărul cititorilor romăni este mic sau mare, pot să le spun doar atat : citește, te rog, citeste, orice și oricănd, pune-ți timp deoparte pentru lectură, ea este hrană pentru suflet și pentru spirit, cărțile nu te vor judeca nicioadată, nu vor să te convingă de nimic, nu-și doresc să dețină dreptatea absolută, dacă nu se potrivesc cu vocea ta interioară, le poți oricănd închide….sunt atătea cărți pe piața ce așteaptă să fie descoperite și iubite!

  28. Copiii fac ceea ce văd la părinți. Dacă în familie, văd cititori, își vor lua și ei un volum și vor lectura. E important să le citim povești celor mici în fiecare seară la culcare. Să îi luăm cu noi în librărie să-și aleagă singuri câte o carte.

  29. Pe langa faptul ca ar trebui sa conducem prin exemplu, daca am dori sa crestem numarul cititorilor ar trebui sa ii ajutam sa isi descopere pasiunea pentru citit. Consider ca prin educarea in primul rand a copiilor si incurajarea de a incerca diferite genuri, cu toate ca nu intra in norma scolara. Acelasi principiu se preteaza si la adulti. Putem sa ii directionam noi spre lecturi ce i-ar face sa piarda noptile. Spre exemplu, minunatelor mame gospodine am putea sa le luam cadou in loc de inca o tigaie, o carte ce se invarte in jurul elementelor culinare, dar nu de retete!

  30. Andreea Filimon on

    Cititorii pasionati se formeaza de mici, iar aceasta e responsabilitatea parintilor: prin stimularea interesului copiilor pentru lectura (citindu-le, cumparandu-le carti cu grafica atragatoare, luandu-i cu ei in librarii) si prin exemplul propriu.

  31. Iuliana-Gabriela Blăjan on

    Cred că primul lucru și cel mai facil de realizat în primă fază ar fi promovarea lecturii prin emisiuni care susțin lectura,cultura în general, ținând cont de faptul că o mare parte a populației își petrece timpul în fața televizorului, conform statisticilor.E dureros să vezi cum dispar emisiunile culturale de pe micul ecran sau că un mare scriitor precum Radu Paraschivescu are emisiuni atât de frumoase,dar care durează nepermis de puțin.În spațiul cultural românesc există foarte mulți scriitori valoroși, necunoscuți în mare parte de publicul larg – Radu Vancu, Augustin Cupșa,Dan Lungu și mulți,mulți alții care chiar au ceva de spus. Iar pentru copiii de vârstă școlară ar fi mai mult decât binevenite diverse acțiuni de promovare a cărților, organizate de edituri,de oameni de cultură sau chiar de profesori prin coordonarea unor cercuri de lectură în școli sau în afara școlii.Soluții există și cred că țărișoara asta a noastră,minunată așa cum e ea, nu duce lipsă de resursă umană valoroasă.

  32. Să facilitati accesul la o biblioteca online, sa promovați noutățile si sa personalizati intalnirea cu autorii, virtual sau real…

  33. Ema Georgiana on

    Sunt cateva masuri care mi s-ar parea utile:
    – realizarea uneri serii de emisiuni TV si la radio care sa promoveze cartile.
    – promovarea lecturii in scoli: interactiunea elevilor cu autori, concursuri scolare pe teme beletristice, realizarea unor cluburi de lectura.
    – stiu ca autorii primesc foarte putin pentru fiecare carte, insa ar fi foarte util sa fie preturi mai mici la cartile bune…

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura