UPDATE – Câștigătorii sunt:

Comentariul nr. 10 – Busanu Veronica

Comentariul nr. 38 – Hanganu Andra Sonia

Felicitări! Așteptăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@bookhub.ro pentru a stabili cum intrați în posesia premiilor.

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la concursurile viitoare!

 

Pe 29 noiembrie 1940, aproape 200 de copii evrei mărșăluiesc pe străzile din Varșovia. Cu inima strânsă, dar cu fruntea sus, conduși de iubitul lor doctor Korczak, părăsesc orfelinatul din strada Krochmalna pentru a merge în ghetou. Noua lor casă e mult mai mică, iar ghetoul este de fapt o închisoare unde evreii sunt închiși de naziști. Însă doctorul Korczak veghează asupra copiilor săi.

Povestea acestor copii și a doctorului Korczak o puteți afla citind Ultima călătorie. Doctorul Korczak și copiii săi, o carte semnată de scriitoarea de origine tunisiană Irene Cohen-Janca și ilustrată de italianul Maurizio A. C. Quarello, care a apărut la Editura CARTEA COPIILOR, spune o poveste despre curaj, hotărâre și dragoste de viață și, mai presus de toate, despre respectul față de copii și copilărie.

Oferim 2 exemplare din Ultima călătorie. Doctorul Korczak și copiii săi celei/celui care va răspunde la întrebarea:

Care este vârsta potrivită pentru a povesti copiilor despre antisemitism și Holocaust?

Perioada de concurs: 30 septembrie – 6 octombrie

Tragerea la sorți a câștigătorilor: 7 octombrie, nu mai târziu de orele 12.

Nu se acceptă mai multe răspunsuri de pe aceeași adresă de e-mail.

 

Share.

About Author

44 de comentarii

  1. Ionel Annamaria on

    Vârsta potrivită pentru a le povesti copiilor despre antisemitism și Holocaust este de 7- 8 ani.

  2. Emil - Laurențiu Drăgoi on

    Bună seara,
    Băiatului meu o să-i povestec de prin clasa a doua, cam de la 8 ani încolo. Prea devreme nu cred că-i ok, nu au ei capacitatea de-a înțelege lucruri așa de grave și complexe, iar dacă le explicăm prea târziu riscăm să-i creștem în ignoranță.

  3. In functie de cat de adanc te afunzi in subiect cred ca incepand cu 6-7 ani poate fi atins subiectul (odata cu scoala).

  4. Valentina Seceleanu on

    Cred ca dupa 10-12 ani sunt capabili copiii sa inteleaga mai bine ceea ce s-a intamplat. Eu imi doresc aceasta carte pentru nepotul meu de 14 ani.

  5. Busanu Veronica on

    Vârsta recomandată pentru aceasta carte este de la 8 ani in sus.Fetitei mele,Beatrice ,10ani,am început deja să îi povestesc despre Holocaust ,iar aceasta carte ,este pe lista noastră de lectură.

  6. Ceaușescu Madalina on

    Din punctul meu de vedere vârstă potrivita este în jur de 10 ani. Cred ca trebuie sa te ghidezi și în funcție de sensibilitatea copilului.

  7. Dragoi Elena on

    Cred că de pe la 8-9 ani putem începe să le povestim, nu cu lux de amănunte căci au mintea prea fragedă, dar ideile generale le pot înțelege. Mai târziu, după 12-14 ani, pot deja să citească mai mult despre subiect.

  8. 8 ani. Am incerca „Promisiunea” si „Inima mamei mele” de la 7 dar a fost un pic cam greu…. Revenim la tema asta periodic. Cu fiecare discutie lucrurile devin mai clare.

  9. Slavuteanu Didona on

    Personal, consider ca varsta potrivita este dupa 10 ani, dar daca este posibil, sa prelungim cat mai mult inocenta celor mici si sa nu le umbrim sufletele cu tristetea trecutului nostru. Sunt povesti dureroase, macabre, care pot fi gestionate ok de copilasi, dar nu stim niciodata ce efect pot avea. Cred ca fiecare ne aducem aminte de o anume carte din copilarie care ne-a marcat prin felul ei.

  10. Buna! Am doi copii și sunt diferiți. Cu cel mare cred ca 9ani dar cu cel mic,acum,cred ca peste 10ani.

  11. Ce intrebare grea, daca e sa povestesti copilului despre iubire fata de cei din jur, despre faptul ca nu exista diferente care sa ne puna pe nivele diferite poti incepe pe cand are 3-4ani (iar aceasta e ca si o baza, ca un inceput de poveste care mai incolo se va desfasura mai amplu, mai in profunzime), dar daca e sa intri in complexitatea lucrurilor si sa ii poti povesti si ce s-a intamplat, ce inseamna un ghetou si cum s-au purtat acolo “oameni” cu oameni, ce inseamna antisemitism, eu spun ca dupa 9-10 ani (o spun in calitate de mama, cu experienta a doi copii care inca pastreaza globul magiei si a povestilor cu bucurie, incet incet tratam subiecte apasatoare)

  12. Buna, vad ca multa lume scrie ca varsta potrivita e 8 ani, fica mea a citit cartea ‘Copilul cu pijamaua cu dungi’ ce vorbeste despre prietenia incredibila dintre 2 copii unul ebreu si celalalt German la vasta de 7 ani. A inteles perfect mesajul cartii chiar daca termenul de antisemitism nu-l intelege. Prin lectura totul e posibil…

  13. Bosancu Anca on

    Aș zice că vârsta potrivită este de la 9-10 ani în sus, dar cred că depinde de fiecare copil în parte și de capacitatea lui de înțelegere a unui subiect atât de profund.

  14. In Germania rar se predau in clasele primare subiecte legate de Holocaust. Din punctul meu de vedere, cel mai devreme la 10 ani. In cazul in care copiii deschid subiectul la vârste mai fragede, carțile ilustrate conținând povești din perspectiva copiilor ar putea ajuta.

  15. Eu as incerca putin mai devreme, e greu de inteles la orice varsta cata cruzime si cata absurditate pot exista in lume. I-am povestit deja fetitei mele de 5 ani despre sclavie, colonialism in cuvinte simple deoarece altfel nu ar fi inteles nimic dintr-o carticica despre oameni celebri. Cred ca 6 ani ar fi o varsta potrivita.

  16. Eu cred ca se poate deschide subiectul de la 5-6 ani. In detalii abia mai tarziu, pentru ca ei nu pot intelege cruzimea fara de margini. Dar este totusi parte din istorie, pe care daca ai timp sa o explici copilului, va intelege mult mai mult si va fi constient de lumea in care traim. Nu este cazul sa ii tinem in globul magic pana la 15 ani. Le facem un mare deserviciu evitand subiectele ‘grele’

  17. Gabriela Mărășescu on

    Vârsta potrivita este 7-8 ani.Depinde mult si de copil.Trebuie să cunoască istoria omenirii.

  18. Îmi amintesc perfect discuția avuta cu fiul meu de 7 ani , anul trecut , despre Noaptea de cristal , a fost șocat sa afle ca de fapt mulți evrei erau germani. Săptămana aceasta , a gasit intr-o revista pentru copii pe care o primește lunar , un articol despre același doctor pe care a refuzat sa-l citească , vorbesc despre un copil pasionat de geografie si istorie . Deci ori nu înțelege fenomenul ori il îngrozește ori amândouă . As zice 9- 10 ani, dar clar depinde de copil.

  19. Hanganu Andra Sonia on

    Nu cred ca exista o varsta anume pentru a discuta despre asta cu copiii. Fiecare copil are ritmul lui astfel incat trebuie povestit despre asta atunci cand simtim ca este copilul pregatit pentru astfel de informatii astfel incat sa inteleaga corect faptele.

  20. Pătrăşcoiu Ileana on

    Vărsta potrivită pentru a povesti copiilor despre antisemitism și Holocaust este de 8-9 ani, când copilul distinge mai clar sensurile cuvintelor.

  21. Cred ca e potrivit sa răspundem întrebărilor lor pe masura ce apar… Dacă nu voi găsi niciodată prilejul potrivit, cred ca pe la 10 ani voi începe sa ii spun mai multe despre holocaust.

  22. Cred ca momentul potrivit trebuie ales în funcție de personalitatea, preocupările copilului… în cazul copilului meu cred că va fi în jur de 8-9 ani

  23. In general fetele sunt mai mature decât băieții așa că la 8ani aș aborda subiectul despre Holocaust cu fetița mea, iar la 9ani cu băiatul meu.

  24. Mihai Tanasie on

    Varsta potrivita pentru subiecte din astea ar fi de ce putin 9 , 10 ani in sus.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura