Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București – ARCUB, violonista Diana JIPA şi pianistul Ștefan DONIGA au lansat compact discul intitulat „Doamnele muzicii românești”.

Produsul discografic este parte a unui amplu proiect de promovare a creațiilor muzicale aparținând femeilor compozitor din România, care a cuprins activitate de cercetare, realizare de înregistrări audio, producție de disc, turneu național de recitaluri și campanie media asociată. 500 de exemplare ale acestui disc urmează să fie distribuite în licee, școli de muzică, biblioteci și centre culturale din România și din străinătate, scopul fiind acela de evidențiere a importanței și rolului femeilor care și-au consacrat viața artei sunetelor în cultura românească. Evenimentul a fost onorat de prezența compozitoarelor Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol și Laura Manolache. Compozitoarea Violeta Dinescu, neputând ajunge la eveniment, le-a transmis felicitări muzicienilor prin intermediul unui mesaj multimedia.Prezentarea artiștilor a aparținut Sandrei Ecobescu – membru fondator și Președinte al Fundației „Calea Victoriei” și unul dintre cei mai activi creatori de evenimente culturale din București. Lucrările din program au fost prezentate de Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori ai postului Radio România Muzical, cei care semnează textele ce însoțesc discul „Doamnele muzicii românești”.

Evenimentul de lansare a discului a inclus un recital susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, care au prezentat publicului lucrările incluse pe CD-ul lansat: Sonata nr.1 în re minor pentru vioară și pian de Felicia Donceanu, Satya II de Violeta Dinescu (prelucrare pentru vioară și pian de Vlad Răzvan-Baciu), Șapte dansuri românești pentru vioară și pian pe teme culese de Bela Bartok de Hilda Jerea, Personaje de Laura Manolache, Sonata op. 5, nr. 1 în fa diez minor pentru vioară și pian de Carmen Petra Basacopol și Vals de Liana Alexandra.

,,Felul în care acești tineri muzicieni mi-au interpretat lucrarea m-a emoționat profund. Sonata aceasta a fost compusă acum mult timp (1956, revizuită 1967), dar, prin felul în care cei doi au reușit să o cânte astăzi, a fost ca și cum a fost compusă pentru ei, au făcut prin interpretarea lor să le aparțină. Pentru că acesta este secretul unui compozitor despre care poți să spui că a făcut muzică bună: interpretul își însușește lucrarea și o cântă de parcă a fost compusă de el. Așa se naște succesul unui compozitor.” –  a declarat compozitoarea Felicia Donceanu, una dintre cele mai valoroase creatoare ale muzicii culte românești.

Proiectul ,,Doamnele muzicii românești” a fost realizat de Asociația HEART-CORE, cu valorosul parteneriat al Societății Române de Radiodifuziune, prin canalul Radio România Muzical, co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național și produs cu sprijinul Primăriei Capitalei și ARCUB.

Cu un palmares de peste 100 de concerte și recitaluri, prezentate doar în ultimii doi ani în 10 țări de pe 3 continente, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga alcătuiesc unul dintre cele mai dinamice și  apreciate duo-uri românești actuale. Proiectul ,,Doamnele muzicii românești” vine în continuarea unei alte inițiative culturale ample – ,,România Universalis” – care a avut ca scop marcarea preluării președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene și care a inclus 14 recitaluri camerale susținute de cei doi artiști în prima jumătate a anului 2019,  atât în țară cât și în străinătate (Cuba, Mexic, China, Norvegia, Polonia, Marea Britanie). Prezentul proiect reprezintă deja al doilea produs discografic realizat de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga (după cel dedicat creației lui Dinu Lipatti), și al șaptelea turneu consacrat promovării muzicii românești.

Parteneri media: România Liberă, Adevărul, Bookhub, Business24, Ziare.com, I-Tour, Societatea muzicală, Agenția de Carte, Ceașca de Cultură, Online Gallery, 4arte.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura