Finalul de weekend în Fest(in) pe Bulevard ne invită în lumea unui basm celebru al copilăriei noastre, dar adaptat vremurilor noastre – Cenușăreasa, după Frații  Grimm, în regia lui Felix Alexa, aflat la a patra colaborare cu Teatrul Țăndărică, după Bărbierul din Sevilla, Vicleniile lui Scapino și Scufița roșie. Spectacolul, programat la ora 18:00 la Sala Mare a Teatrului Țăndărică, conține păpuși de dimensiuni mari, cu elemente contemporane, întregind un univers vizual impactant. Este o montare ce se adresează tuturor tipurilor de public, căci vorbește despre nevoia de iubire și de comunicare reală într-o societate în care tehnologia pare că ne accentuează sentimentul de însingurare. „Cenuşăreasa mea vorbeşte despre iubire, ca sentiment esenţial ce dă sens vieţii. Iubirea, care poate fi percepută de copii sau adulţi ca o stare binefăcătoare ce apare uneori din senin şi schimbă destine. Am reinterpretat celebrul basm gândindu-mă la sensibilitatea şi lumea înconjurătoare a copiilor de azi, la inteligenţa lor, uneori surprinzător de matură. O Cenuşăreasă a timpurilor noastre, agitate şi imprevizibile, în care singura alternativă rămâne evadarea din realitate în iluzii şi poveşti teatrale” (Felix Alexa).

Nevoia de a avea un dialog autentic cu celălalt este tema și spectacolului Noaptea muze(e)lor (conceptul coregrafic semnat de lect. univ. dr. Denisa Badea, o producție a Universității de Arte Târgu-Mureș – Teatrul Studio), programat la ora 19:30, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara. Titlul trimite la evenimentul bine-cunoscut care se desfășoară anual, în care muzeele sunt accesibile, gratuit publicului pe tot parcursul nopții, dar totodată, este și o aluzie ironică la adresa unei culturi clasice de tip muzeal. „Propunerea unui muzeu viu, aflat într-o continuă mișcare, devine contextul coexistenței trecutului și prezentului fără granițe stilistice. De asemenea, limbajul coregrafic se suprapune peste cel vizual într-o osmoză de imagini, culori și dinamică interpretativă. Conceptul invită și la o reflecție asupra culturii imaginii, a unei lumi cunfundate în fața ecranelor, emoției rămânându-i doar mici fante prin care să irumpă.”

Seara se încheie pe Bulevardul comediei, cu Figaro, după Nunta lui Figaro

de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, în regia lui Mihai Lungeanu, de la ora 20.00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu. Cu o distribuție numeroasă, în care îi veți regăsi pe îndrăgiții actori ai Teatrului Nottara, Alexandru Repan, Ion Haiduc, Cristian Șofron, Dani Popescu, Isabela Neamțu, Ioana Calotă, Răzvan Bănică, Ada Navrot, Cristian Nicolaie, Mihaela Subțirică, Filip Ristovski, Vlad Gălățianu, Ciprian Chiricheș / Theodor Şoptelea, Figaro își invită spectatorii într-o lume plină de răsturnări de situație, de umor și optimism, în care totul e bine când se termină cu bine. Un spectacol despre îndrăgostiți și despre puterea iubirii, prin care se pot depăși cele mai descurajante situații.

Duminică are loc, de asemenea, la Institutul Balassi, vernisajul expoziției Costum de teatru, semnată de Alexandra Mâzgăreanu, cuprinzând o serie de costume de stiluri variate realizate de scenografa Teatrului Nottara. Expoziția poate fi vizitată până pe 16 octombrie.

* Informaţii şi alte materiale despre Festivalul Internaţional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” se găsesc pe site-ul www.festinpebulevard.ro. Pentru programul integral al spectacolelor Teatrului Nottara vă rugăm să accesați site-ul Nottara: www.nottara.ro.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura