Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Ambasada României în Republica Polonă și cu Casa Întâlnirilor cu Istoria, a sărbătorit centenarul vizitei Familiei Regale a României în Polonia (23-29 iunie 1923) printr-o serie de activități reunite sub genericul „Weekend regal românesc la Varșovia”.

Punctul culminant al celor șapte activități organizate în zilele de 1 și 2 iulie a fost inaugurea expoziției în aer liber „Rochii, fracuri, epoleți. Familia Regală a României în Polonia, 1923” în prezența Alteței Sale Regale Radu, Principele Consort.

La inaugurare au luat parte reprezentanți ai Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, diplomați, directori de instituții culturale, istorici și profesori universitari. Au rostit alocuțiuni ASR Radu, Principele Consort, ES domnul Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă, precum și domnul Piotr Jakubowski, directorul Casei Întâlnirilor cu Istoria.

Curatorul expoziției, profesorul Henryk Walczak, a prezentat Alteței Sale Regale principalele momente ale vizitei suveranilor Marii Uniri la Varșovia, Cracovia și la castelul Łańcut, precum și selecția de imagini și articole din presa vremii incluse în expoziție. Pregătită în limbile polonă și engleză și expusă în scuarul Jan Twardowski de pe principala arteră turistică din centrul Varșoviei, expoziția va putea fi vizitată de localnici și turiști până la data de 21 iulie a.c.

Activitățile complementare desfășurate la Casa Întâlnirilor cu Istoria au inclus dezbateri, proiecții de film, conferințe și ateliere adresate unor categorii diverse de public. Acestea au vizat contextualizarea vizitei cuplului regal român din 1923, a relațiilor polono-române și a alianței militare în perioada interbelică, dar și a contribuției Familiei Regale a României la consolidarea prestigiului țării noastre de-a lungul timpului.

În seara de 2 iulie, la încheierea evenimentelor incluse în „Weekendul regal românesc”, Alteța Sa Regală a luat parte la o recepție oferită de ES Cosmin Onisii, ambasadorul României la Varșovia, și de Ovidiu Dajbog-Miron, directorul ICR Varșovia. La recepția desfășurată în salonul Ambasadei României au participat ambasadori și atașați militari din țările NATO și ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai Ministerului Apărării din Polonia, reprezentanți din mediile cultural și universitar, precum și militari români aflați în misiune în țara-gazdă.

Cele șase zile petrecute de Regele Ferdinand și Regina Maria în Polonia, în iunie 1923, au creat un climat de încredere și prietenie între Familia Regală și liderii polonezi, dar și între elitele românești și poloneze de-a lungul întregii perioade interbelice. Aceste momente de apropiere și autentică cooperare reprezintă un capital simbolic important în relațiile dintre cele două țări și popoare în prezent.

În 2023, Institutul Cultural Român împlinește 20 de ani de la înființarea sa prin Legea nr. 356/11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.“

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura