Sărbătoarea fructelor de Gerda Muller mi-a adus aminte de o revelație pe care am avut acum mai bine de 15 ani, la un curs de formare. Cursul era dedicat profesorilor și psihologilor și avea ca subiect elaborarea instrumentelor de evaluare pentru diferite discipline de studiu; pentru novici, cu alte cuvinte învățam să evaluăm. Un curs susținut de formatori francezi, care, la una din sesiunile de formare au venit cu o fișă de evaluare pentru biologie, clasa a VI-a. Ne-au cerut să rezolvăm itemii, conform cerințelor, dar și să încercăm să găsim punctele tari și pe cele slabe ale instrumentului de evaluare în ansamblu. Copilul trebuia să identifice corect etapele evoluției unei plante de la stadiul de sămânță la cel de fruct. Mie mi-a trecut prin cap ideea că e prea ușor pentru clasa a VI-a, mi-aduc aminte că noi am învățat despre asta încă de la ciclul primar, când mai toți veneam acasă cu boabe de fasole ascunse în straturi de vată umede sau cu boabe de grâu puse la încolțit, pe care le pândeam până la Sf Andrei, să vedem dacă ies spicele din ele sau nu. La dezbateri, surpriza cea mai mare a fost să aflăm că, inițial, când s-a propus un astfel de instrument de evaluare copiilor francezi, marea lor majoritate nu au putut rezolva cerințele, iar psihopedagogicii au avut de găsit cauzele: în niciunul din manualele de biologie nu exista celebra fotografie cu copacul în centru și cercul din jurul lui format din sămânță și toate celelalte stadii. Cu alte cuvinte, copiilor le lipsea experiența holistică, ei neștiind să stabilească corect relația dintre cauze și efecte sau succesiunea etapelor de dezvoltare. O experiență de învățare cu adevărat revelatoare, care m-a ajutat foarte mult ulterior în realizarea instrumentelor de evaluare la cursurile pe care le-am susținut.

Sărbătoarea fructelor este ilustrarea perfectă a revelației despre care vorbeam. Ca să îi explici unui copil despre evoluția plantelor și a naturii, în general, ca să-l faci să priceapă ceva ce nu poate vedea, deci nu poate decodifica cu analizatorii de simț pe care îi utilizează frecvent, trebuie să te pui în pielea lui și să descompui procesul de cunoaștere din perspectiva lui. Cu alte cuvinte, să pleci de la evidențe – ce-i place, ce i-a atras atenția, ce poate explica din ceea ce vede/aude/simte  etc. – și să construiești explicațiile, astfel încât el să înțeleagă. Psihologia vârstelor dă foarte multe detalii cu privire la cum se produce această înțelegere, dar pentru un părinte sau un educator importante sunt instrumentele cu care să poată lucra. Sărbătoarea fructelor este un astfel de instrument.  Dincolo de faptul că pe fiecare pagină se găsesc informații concise, complete și excelent redate imagistic, găsim și legăturile între stadii, astfel încât, prin intermediul poveștii, copilul să înțeleagă concret care sunt etapele.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sărbătoarea fructelor de Gerda Muller este un excelent instrument de dezvoltare al inteligenței naturiste la copiii de vârste mici, o carte foarte utilă educatorilor – ilustrațiile excelente ajută foarte mult – dar mai cu seamă părinților, care încep să înțeleagă cum se are loc cunoașterea (ca proces) la copii. Întrebările primite din partea acestora îi vor ghida în alegerea exemplelor și, de ce nu, în realizarea unor experimente ad-hoc.

Sărbătoarea fructelor de Gerda Muller

Editura: Frontiera

Traducerea: Alexandru Gurău

Anul apariției: 2021

Nr. de pagini: 40

ISBN: 978-606-8986-36-4

Vârsta recomandată: 5-7 ani, 7-10 ani

Cartea poate fi cumpărată de aici

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura