A venit, și-a luat chitara și a început să cânte. La fix, niciun minut după ora programată. Și a început în forță, cum altfel? Dan Byron așa-și tratează publicul de fiecare dată, cu respect și, îndrăznesc să spun, profesionalism. La unteatru el este ca acasă, a avut frecvent concerte în ultimii ani, nu putea lipsi de la aniversarea celor 12 ani. Unteatrueste ceva mai mult decât un teatru independent, este o comunitate, selectă, formată din pasionați de teatru și muzică bună, cu membri fideli, de diferite vârste. Mă uitam ieri seară cum s-au adunat ei în jurul lui Dan Byron, în liniște, dornici să asculte muzică foarte bună, să schimbe vorbe (după concert), să se bucure de grădina de la Casa Universitarilor. M-am bucurat foarte mult să văd un public divers din toate punctele de vedere, dar mai ales să văd la un loc oameni la vârsta senectuții și copii de sub zece ani (ei da, copii care s-au bucurat și ei de muzica bună, dar ne-au și lăsat să ascultăm și asta pentru că au avut groapa de nisip aproape, au putut desena etc). E meritul integral al echipei unteatru, în frunte cu Andreea și Andrei Grosu, care au creat această comunitate de-a lungul anilor; și-au fidelizat publicul dându-le spectacole de calitate și concerte care se potrivesc perfect cu sălile din sediul lor din Sf. Apostoli 44.

Conversația lui Dan Byron cu publicul său a avut ca punct de plecare o interogație (și ce interogație, by the way una dintre cele mai bune interpretări a hitului, datorită combinației unice dintre timbru și claritatea vocii)  „What did you bring me to keep me from the gallows pole?”. Nu, n-a venit deloc cu atitudinea resemnatului, din contra cu chef de cântat, chiar dacă „Noaptea mă întind…câteodată mă întreb dacă oi mai semăna un pic cu mine”, dar hei, unde e mai bine decât acasă, iar la unteatru e ca acasă. Acasă (adică la unteatru) e locul unde Little by Little sună dumnezeiește și, credeți-mă, face toți banii să asculți songul ăsta înconjurat de oameni faini și cu ochii pierduți prin copacii din jur.

Little by little the day is done

Little by little the dark kills the sun

Little by little all the green turns grey

Little by little there’s nothing left to say…

Ți se pare firesc să te trezești pe peroane, un alt fel de „acasă” pentru artiști, iar Byron are și talentul (unic) de a face niște versuri memorabile

Viaţa flutură batiste pe peroane

Dar vagoanele sunt pline de cuşete

Cuib, ţel, vise, Pavlov Ivan.

Zilele-mi sunt pline de slogane

Nopţile de întrebări stupide

Când? Cum? Cine? Simultan.

De pe peroane, direct în mare, acolo unde În valuri ne scufundăm nebuni încrezători”. E mare lucru să știi să scrii povești, iar lui Dan Byron îi iese de fiecare dată lucrul ăsta. Melancolia e bună, administrată în doze mici, căci, nu-i așa,

Timpul iute-aleargă când eşti aici,

Când eşti departe face paşi mici…

Parc-aş fi-ntr-o gară cu trenuri zglobii

Ce-mi răpesc prieteni şi-i duc pe pustii.

 

Se spune că ţigara, alcoolul şi boala

Îţi fură din ani:

De singurătate nu se spune nimic…

Ştiu c-avem sute de feluri

De mesaje şi-apeluri —

Un hăţiş nesfârşit,

Dar sunt cuvinte ce nu-ncap într-un plic…

Încet, încet, ajungem în prezent, timpul acela când ne dăm seama că:

Am uitat ce se-ntâmplă în romanul Ion,

Unde e Tanganyika și ce e un electron,

Nu mai știu să-mpart 24 la 32

Dar n-am uitat de tine…

Poate-ar fi fost mai bine

Să-mi amintesc miile de prostii

În întregime!

Finalul a fost rock, cum altfel! Râzi, râzi, nu mai e timp pentru altceva, urmat de

Time to be good friends

Don’t worry, don’t worry about death

Time to be good friends

Don’t worry, don’t worry about death

Finalul, în cheie comică, cum altfel, pentru că, nu-i așa:

Încet încet, vrem nu vrem, îmbătrânim,

Degeaba înjurăm și bombănim,

Discret, indiferentul metronom

Ne strecoară-n mână un baston…

Încet-încet, oricât de mult ne-mpotrivim,

Oricât ne-am strădui, ne rablagim,

Bilet de-ntors nu este în meniu,

Sper să-mi termin cântecelul viu…

Un playlist pe gustul fanilor, o combinație de etape din viața de artist a lui Dan Byron. Un concert care mi-a adus aminte, pentru a nu știu câta oară, că muzica face casă bună cu versurile (și mai bune), că vocea nu e un simplu instrument, iar artistul își reconfirmă profesionalismul cu fiecare nou concert. Dan Byron și formația lui sunt și vor rămâne printre favoriți, asta mi-e foarte clar și m-am bucurat că ieri seară au mai câștigat un fan (mă refer la fiica mea).

La mulți ani, unteatru! Să aveți parte public așa cum a fost cel de ieri seară!

Zilele unteatru #12: concert Dan Byron Solo | unteatru open-air

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura