Anul acesta, am reuşit să ajung la Bookfest pentru prima oară şi senzaţiile, foarte puternice, încă mă urmăresc. Spun asta pentru că acest târg internaţional de carte mi-a plăcut grozav. Vecinătatea cărţilor, mirosul de tuş de tipar proaspăt, prezenţa atâtor scriitori şi oameni ai condeiului, în carne şi oase, lansările captivante, aroma de cafea cu tot soiul de gusturi exotice, atmosfera, forfota vizitatorilor, numărul mare de evenimente, varietatea standurilor şi bogata ofertă de la standurile editurilor şi librăriilor online, pentru toate exigenţele şi vârstele, dar mai ales sentimentul de reflexă familiaritate între autorii şi iubitorii de carte au fost fantastice!

Recunosc că am venit cu gândul precis să particip la cel puţin două lansări pe care le-am aşteptat cu nerăbdare: prima, cea a cărţii „Anatomia ratării. Tipuri şi tare din România postcomunistă”, scrisă de Teodor Baconschi şi Dan-Liviu Boeriu în co-autorat, apărută la Editura Humanitas şi prezentată de Dan C. Mihăilescu alături de autori, şi a doua, a unei cărţi de poezie apărută la Editura Coresi, scrisă de Adrian Vizireanu, fost coleg de liceu, doctor tulcean stabilit în Germania, îndrăgostit iremediabil de soarele şi de peisajul arid şi parfumat al Dobrogei de Nord, loc natal prezent în sufletul său şi cântat în versurile din carte.

La alte lansări doar m-am nimerit, însă am fost cucerită rapid de poveştile şi recomandările celor ce au prezentat cărţi sau autori. Astfel, am asistat la lansarea cărţii lui Armand Goşu, „Euro-falia”, apărută la Editura Curtea Veche, la Evenimentul Cioran – prezentarea volumelor “Caiete. 1957 – 1972”, “Cioran şi muzica”, “Sfârtecare” şi “Lacrimi şi sfinţi”, unde am avut deosebita bucurie de a asculta cuvintele lui Horia Roman-Patapievici, ale Ioanei Pârvulescu, ale lui Gabriel Liiceanu şi ale lui Dan C. Mihăilescu, la lansarea cărţii „Bucureştiul meu”, un volum colectiv de gânduri-rânduri ale unora dintre autorii de azi, iubitori de Bucureşti, acest oraş pe cât de obositor pe atât de ataşant. Am urmărit Evenimentul Humanitas Fiction la care au fost prezentate romanele „Toată lumina pe care nu o putem vedea“ de Anthony Doerr – roman câştigător al Premiului Pulitzer pentru literatură 2015 şi „Zbor în jurul soarelui“ de Paula McLain, şi lansarea antologiei de poezie „Poesis international”, apărută la Casa de Editură Max Blecher, carte realizată în condiţii grafice deosebite şi prezentată de Claudiu Komartin.

Cel mai greu mi-a fost să fac o selecţie riguroasă, la sânge, a cărţilor cu care să plec acasă. Pentru că, indiferent câte şi care au fost cărţile pe care le-am cumpărat, sufletul mi-a rămas lipit de coperţile celor care „nu au încăput în bagaj”. Dar aceasta a fost doar o primă achiziţie, în mod sigur alte cărţi lansate la Bookfest îşi vor găsi drumul spre biblioteca mea în timpul viitoarelor raiduri prin librării.

La plecare, ca simbol al acestui târg de carte şi ca o completare a fascinaţiei mele pentru universul cultural japonez, pentru frumos şi perfecţiune, dar mai ales pentru că niciodată nu eşti prea „matur” pentru a renunţa la joc, mi-am „făcut cadou” o păpuşă japoneză kokeshi, de la magazinul Takumi din cadrul standului Humanitas, care acum le ţine de urât cărţilor aranjate cu drag pe noptieră, până le va veni timpul de citit şi care îmi va aminti promisiunea pe care mi-am făcut-o, anume să nu mai ratez, pe cât îmi va fi cu putinţă, un târg de carte… Ceea ce vă sfătuiesc şi pe dumneavoastră!

Share.

About Author

Avatar photo

„Iubesc cărţile, iubesc cu patimă cărţile”. Deşi parafrază a versului Anei Blandiana din poezia „Descântec de ploaie”, acesta ar putea fi mottoul meu pe viaţă, căci, de când mă ştiu, mi­-au plăcut cărţile şi nu am rezistat ispitei de a le cumpăra în toate etapele financiare ale vieții mele (mai frugale sau mai copioase, după vremuri). Iubesc cărţile şi această dragoste voi încerca să o împărtăşesc, fără a avea pretenţia de a fi o cunoscătoare ci, mai degrabă, o simplă cititoare care rămâne uimită în faţa rândurilor, gândurilor, poveştilor şi lumilor cuprinse între două coperţi.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura