Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită. Organizatorii anunță o ediție la fel. aproape la fel. altfel

Ediția din 2023 a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” cuprinde 5 secțiuni (teatru, film, expo, concert, forum) și peste 50 de evenimente culturale cu intrare liberă, concentrate în jurul unei teme, deopotrivă, generoase și provocatoare – la fel. aproape la fel. altfel

Edda Coza este director de viziune și comunicare al Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”, ceea ce ne-a determinat să-i adresăm câteva întrebări. Ce-am aflat, citiți în rândurile ce urmează.

Edda Coza

***

Un festival tânăr, care a pornit din dorința de a omagia amintirea lui Șerban Ionescu. Actor de teatru și film, nu se putea ca din programul festivalului să nu se regăsească ambele secțiuni. Cum este gândită structura festivalului? Se întâlnesc într-un punct anume cele două secțiuni?

 Întâi de toate, ideea de a crea acest festival de teatru și film îi aparține Magdei Catone, iar structura sa originară a fost, într-adevăr, determinată de activitatea artistică prolifică a actorului Șerban Ionescu. Însă, din clipa în care Magda Catone ne-a predat responsabilitatea de a-l realiza, eu, Carol Ionescu și Dan Coza, alături de toți colegii și prietenii care fac parte din echipa noastră, ne-am dat seama că o astfel de inițiativă este cât se poate de particulară și necesară în spațiul cultural românesc. N-aș îndrăzni să spun că este primul festival din România care a încercat să aducă în prim-plan, deopotrivă, artele spectacolului și cinematografia, dar cu siguranță, în prezent, este unul dintre cele mai cunoscute festivaluri cu un profil dual. Secțiunea competițională de teatru și film, care se află în centrul structurii festivalului, reprezintă punctul de intersecție al celor două arte. În 2023, avem 5 spectacole și 10 scurtmetraje realizate de tineri creatori de teatru și film, iar la fel ca anul trecut, din juriul unic fac parte personalități culturale a căror activitate profesională s-a făcut remarcată atât pe scenă, cât și pe marele ecran. Dincolo de asta, cu fiecare ediție, am adăugat evenimente dedicate muzicii și artelor vizuale, iar în acest an vom inaugura o a cincea secțiune, denumită FORUM și concepută ca un liant care închide cercul. Asta nu înseamnă că structura curentă este definitivă. Rămânem în continuare deschiși la posibilitatea ca, în viitor, programul festivalului să cuprindă și alte secțiuni, dansul fiind primul exemplu care-mi vine în minte. Am ținut să specific acest lucru, fiindcă sunt de părere că lumea contemporană este caracterizată de o dinamică aparte. Granițele dintre arte sunt pe zi ce trece mai fluide, iar după mine, inovația în artă mai poate apărea doar la nivelul unor creații interdisciplinare. A aduce artele împreună este doar un prim pas care trebuie făcut pentru ca mediul cultural românesc să se sincronizeze cu tendințele globale de cel mai înalt nivel de performanță și creativitate.

Fiind un festival tânăr, pentru a se remarca avea nevoie de o identitate a lui. Credeți că o are deja sau mai trebuie să lucrați în această direcție?

După cum am spus mai devreme, noi nu am creat de la zero un festival, ci am moștenit o idee și o dorință a Magdei Catone. Prin urmare, din 2021 și până acum, am încercat să-i conturăm festivalului o identitate cât mai apropiată de propriile noastre căutări, care să fie ancorată în actualitate fără să se îndepărteze de menirea inițială. Odată cu lansarea celei de-a treia ediții, găzduită de Apollo111, pe 10 mai 2023, am reușit să facem prima prezentare publică a misiunii noastre. Înregistrarea acelei conferințe este disponibilă pe pagina noastră de Facebook și îi îndemn pe cei curioși să o urmărească pentru a afla detalii despre scopul, obiectivele și valorile după care ne ghidăm. Pentru că vorbim de atât de puțină vreme despre cine suntem și ce ne propunem cu festivalul, orice prilej de a împărtăși acest informații mi se pare foarte important și mă bucur să primim astfel de întrebări. După mine, ceea ce diferențiază în mod fundamental acest festival de oricare altul este resursa umană pe care se sprijină. Cele mai importante funcții și responsabilități organizatorice revin unei echipe fabuloase, formate din peste 20 de oameni tineri și entuziaști, artiști și profesioniști care activează în teatru și film și au sub 30-35 de ani. Particularitatea incredibilă a festivalului nostru rezidă în acest fenomen. Suntem oameni care am crescut împreună în facultate și în proiecte anterioare, ne cunoaștem de aproape 10 ani, ne leagă prietenii și crezuri comune, dar cel mai important, avem energia și pasiunea de a construi împreună ceva durabil. Mă emoționez de fiecare dată când conștientizez cât de mult muncim ca să aducem împreună artiști și creații din generații și zone de expresie distincte. Pe de o parte, îi promovăm pe cei care termină acum facultatea și le suntem alături la început de drum, impulsionându-i să rămână împreună la fel cum am făcut-o noi. Pe de altă parte, privim în urmă la reperele care ne-au format și le aducem în fața publicului pentru ca ele să nu cadă în uitare. Acest festival este făcut de tineri care sprijină oameni și mai tineri ca ei, iar în același timp, creează o punte cu trecutul pe care avem datoria să ni-l cunoaștem și să-l onorăm pentru marile sale realizări. Chiar ieri, când amenajam curtea festivalului, atârnând de ziduri afișe ale unor spectacole de teatru legendare precum Visul unei nopți de vară regizat de Alexandru Darie la Teatrul de Comedie cu mai bine de 30 de ani în urmă, citeam distribuția și mă gândeam la toți cei care nu mai sunt, îmi imaginam că veghează asupra noastră și aplaudă ceea ce facem în amintirea lor și pentru viitorul nostru.

În programul de anul acesta se regăsesc și sesiunile de Q&A. Cui se adresează, cine ar trebui să fie în public la aceste sesiuni?

Decizia de a include în program o serie de întâlniri cu tinerii artiști care-și prezintă creațiile în cadrul secțiunii competiționale de teatru și film a apărut la finalul ediției precedente, când ne-am dat seama că trebuie să înlesnim comunicarea între artiști, dar și între artiști și public. Așadar, aceste sesiuni de Q&A sunt o invitație adresată atât participanților, cât și spectatorilor dornici să descopere îndeaproape cum gândesc și lucrează cei care, în zece sau douăzeci de ani, vor reprezenta breasla teatrală și cinematografică din România. Aceste dialoguri sunt un imbold pentru artiștii invitați să se cunoască între ei, dar rămân, totodată, deschise publicului larg, fiindcă sunt de părere că oamenii din afara domeniului nostru au dreptul să vadă, să înțeleagă și să pună întrebări despre ceea ce creăm pentru ei. 

Ca orice festival serios, și Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” are incluse în program expoziții ale artiștilor plastici și concerte. De ce acești artiști în programul de anul acesta?

Am conturat viziunea ediției a treia în jurul sloganului la fel. aproape la fel. altfel., pornind de la observația că lumea de azi este măcinată de conflicte ireconciliabile între tot felul de tabere adverse care-și revendică dreptatea absolută. Trăim într-o societate lipsită de nuanțe, înghițită de prejudecăți și dominată de multă ură. Un festival ca al nostru nu susține diluarea perspectivelor într-o masă amorfă de așa-zisă toleranță, ci încearcă să asigure o ofertă culturală cu adevărat diversă, în care fiecare spectator să-și poată găsi zona de interes și, simultan, să fie provocat de descoperiri noi. De aceea, la fel ca restul secțiunilor, EXPO și CONCERT au în componența lor evenimente foarte diferite. În ce privește artele vizuale, am acoperit o plajă eterogenă, de la fotografie și până la caricaturi semnate de artistul Ion Barbu și creații de artă murală. Iar la capitolul muzică, avem trei concerte din trei genuri distincte. La 2 Mai vor veni taraful Șaraimanii din Clejani, trupa de rock alternativ Omul cu Șobolani și Ada Milea și Bobo Burlăcianu. Alegerea tuturor acestor artiști a fost foarte facilă din clipa în care am știut ce ne dorim de la tema acestei ediții.

E un festival cu premii. Ce poți să ne spui despre ele?

Cum juriul unic de teatru și film din acest an este format din artiști ale căror specializări se întind de la scenografie (Velica Panduru) și dramaturgie (Mimi Brănescu) și până la actorie (Maria Popistașu) și regie (Vlad Cristache), am considerat că ar fi oportun să le dăm juraților libertatea de a decide decernarea a trei premii speciale pentru teatru, respectiv pentru film, în funcție de ceea ce le va atrage atenția. Iar în această manieră, posibilitățile nu se vor limita doar la distincțiile obișnuite, ci ar putea apărea, dacă va fi cazul, și premii pentru artiști a căror muncă este mai puțin recunoscută ca, de pildă, lighting și sound desingerii. Dincolo de aceste șase premii, rămân valabile cele de anul trecut: un premiu mare pentru un spectacol și un premiu mare pentru un scurtmetraj, de asemenea, decernate de juriu. În plus, vor mai exista și câteva premii surpriză, oferite de organizatori, dar despre asta vom dezvălui mai multe la momentul potrivit.

Tu ce-ai învățat despre tine lucrând pentru ca acest festival să prindă viață?

Mai mult decât orice, am înțeles încă o dată cât de mult iubesc să lucrez înconjurată de oameni pe care îi admir, alături de care am crescut și continui să mă dezvolt. Sunt mândră că fac parte dintr-o asemenea echipă și nu concep cum s-ar putea face proiecte culturale de anvergură în lipsa unor comunități solide de artiști. În aceeași măsură, mă bucur că am ocazia să muncesc într-un domeniu adiacent celui studiat, îmbinând cunoștințele mele din regia de teatru cu managementul cultural și comunicarea. Lecția supremă cu care rămân în urma acestui festival este că solidaritatea și efortul depus pentru un scop comun depășesc satisfacțiile pe care ți le poate aduce o realizare personală.

***

Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” (22-29 iulie 2023) – 2 Mai

Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii

Realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Limanu prin programul Cultura la Liman

Co–producător: Teatrul de Stat Constanța

Sponsor principal: DEDEMAN

 

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura