Cursurile de măiestrie Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES sunt în plină desfășurare. Pe lângă atelierele camerale în care participanții sunt expuși la experiența și cunoștințele Cvartetului Arcadia, se continuă și seria de concerte din cadrul evenimentului.

Următorul concert, ce va avea loc în 13 august 2023, ora 18 la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, face parte din ineditul ediției prezente. Este vorba despre concertul Cvartetului Artis din Viena. Acest cvartet a stat la baza formării și dezvoltării Cvartetului Arcadia, fiind în același timp și mentorii care le-au deschis calea către performanță.

Cu o activitate concertistică de peste patru decenii, Cvartetul Artis din Viena continuă și împlinește tradiția muzicii de cameră, în capitala austriacă. Una din particularitățile cvartetului este și interpretarea „integralelor” de cvartet ale compozitorilor vienezi, de la Mozart la Schubert, Brahms sau Webern.

Școliți la Viena, sub îndrumarea lui Hatto Beyerle și Alfred Staar, cei patru membri ai cvartetului, care cântă împreună de 38 de ani, au adunat în palmaresul formației prestigioase premii internaționale (Cambridge, 1983, Evian, 1984, Yellow Springs, 1985). Cariera lor i-a condus către cele mai prestigioase scene de concert ale lumii, de la Carnegie Hall și Library of Congress, la Wigmore Hall și Concertgebouw, Tokio, Paris sau Berlin. Discografia lor cuprinde peste 40 de imprimări la cele mai reputate case de discuri: Nimbus Records, Sony Classical, CBS/Sony, Orfeo, Accord, Koch/Schwann și Camerata Tokyo.

Dintre cele mai importante preocupări ale lor este aceea de a transmite cunoștințele și experiențele dobândite generațiilor tinere, astfel își oferă cu generozitate expertiza lor artistică în diferite cursuri de măiestrie.

Programul oferă publicului o bogată diversitate stilistică prin opusurile compozitorilor Haydn, Șostakovici și Zemlinsky. Câteva idei despre fiecare lucrare în parte oferite de muzicologul Tatiana Oltean:

„Cvartetul de coarde în Sol major, op. 33, nr. 5, Hob III:41 de Joseph Haydn face parte dintr-un ciclu de cvartete cunoscute sub denumirea de Cvartetele Ruse, dedicate arhiducelui Paul al Rusiei și interpretate în seara de Crăciun a anului 1781, la Viena. Maestru nedisputat al genului de cvartet de coarde, Haydn realizează câte un nou „upgrade” cu fiecare opus dedicat acestuia, iar op. 33 sunt cvartetele în care experimentează forma de rondo în partea finală (în locul structurilor fugate), elemente de tip „surpriză” și jocul cu expectanțele auditive ale publicului, dar mai ales elementul comic, preluat din bogata sa activitate componistică în genul operei, la Curtea Prințului Esterházy. Cvartetul nr. 5 al acestui opus reflectă preocuparea compozitorului pentru stilul narativ al temelor care evoluează ca veritabile „personaje” de-a lungul discursului muzical, pentru echilibrul vocilor prin emanciparea liniilor violoncelului, prin încredințarea materialului tematic și hașurarea rolului său tradițional de suport armonic și de acompaniament.

Compus în doar trei zile la Dresda, un oraș aflat încă în ruine după cel de-al Doilea Război Mondial, în luna iulie a anului 1960, Cvartetul de coarde nr. 8, op. 110, de Dmitri Șostakovici a devenit o creație iconică nu numai în genul cvartetului de coarde al perioadei postbelice, ci cu precădere în creația compozitorului. Lucrarea a fost inițial dedicată victimelor fascismului și războiului, dar respiră un puternic caracter autobiografic, ca un epitaf al propriului eu al său, pe care era convins că nimeni nu îl va celebra vreodată, făcând apel, în toate cele cinci părți ale sale, interpretate fără pauză, la anagrama muzicală a numelui lui Șostakovici (DSCH: re-mib-do-si). Lucrarea este un epitom muzical al suferinței; de-a lungul discursului muzical, compozitorul „ascunde” în paginile ei referiri muzicale la alte lucrări ale sale (simfonii, un trio cu pian, Concertul pentru violoncel și orchestră, o arie din opera sa Lady Macbeth din județul Mțensk). Limbajul muzical frizează disonanțe tăioase, elaborări imitative, o varietate de texturi, dar și teritorii ale grotescului, disperării, deznădejdii. Dintre cele 15 cvartete de coarde ale sale, acesta este cel mai celebru și mai des interpretat.

Primul cvartet de coarde al lui Alexander von Zemlinsky – compozitor, dirijor și profesor – a fost scris la Viena sub îndrumarea și mirajul lui Johannes Brahms, al cărui elev a fost. Ultimul, Cvartetul nr. 4, op. 25, oglindește o lume sonoră care nu se mai regăsește în stilul său postromantic ancorat în cel al lui Brahms și Mahler, ci unul care reflectă abuzul nazismului și exilul compozitorului, cu sonorități de la cele mai delicate, la cele mai rogozive, cu disonanțe ancorate încă în tonalitatea extinsă și cu un vocabular de tehnici de atac la coarde variat expresiv. Lucrarea a cunoscut o primă audiție, în mediu privat, în interpretarea Cvartetului Kolisch, dar prima sa interpretare publică a mai avut de așteptat timp de trei decenii (Viena, 1967). Cvartetul pornește de la structura Suitei lirice de Alban Berg, în șase părți, grupate în perechi, acoperind o sferă expresivă de la stări meditative, nostalgice, depresive, la dansul energetic și culminează cu fuga dublă din ultima parte.”

La concertul Cvartetului Artis intrarea este liberă, dar, deoarece locurile sunt limitate, cei interesați sunt rugați să confirme participarea completând următorul formular: https://forms.gle/x8gazFPUCRAoKvX57

Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES se desfășoară în perioada 8-16 august și cuprinde cursuri de măiestrie și concerte de muzică de cameră.

ACMC este organizat de Asociația Arcadia Quartet. Proiect finanțat în cadrul evenimentului Transylvanian DonorSphere și sprijinit de Niște Oameni. Partenerii acestui eveniment sunt Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Radio Cluj, având ca sponsori Secpral și TPA Group, și parteneri media Radio România Muzical, TVR Cluj, Kolozsvári Rádió, Radio Renașterea, Szabadság, Bookhub.ro, Zile și Nopți Cluj-Napoca, Info Trafic, I Like Cluj, cluj4ever, cluj.media.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura