Teatrul Dramatic „Fani Tardini” invită publicul la spectacolele programate la sfârșitul acestei săptămâni.

Vineri, 17 mai, ora 20.00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, în cadrul Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest”, ediţia a – XI , ce se va desfăşura în perioada 17-18 mai 2024, va juca spectacolul de licență al Promoției 2024 a Facultății de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, Clasa conf.univ.dr. Florin Toma: ULTIMA ZI DE ȘCOALĂ! de Chiara Boscaro și Marco di Stefano, traducere conf.univ.dr. Ioana Visalon.

Ultima zi de școală” reprezintă textul care stă la baza spectacolului de licență al anului trei, promoția 2024, Facultatea de Arte din Galați, un text scris foarte bine, o dramă care are partituri actoricești extrem de ofertante și extrem de dificile în același timp, mai ales pentru niște actori aflați la început de carieră.

Iată cine sunt actorii din distribuție: Marius Avramescu, Dorina Iuliana Necula, Darie Laurențiu Gabriel, Cristian Gheorghiu, Valentina Iumen

Regia și scenografia: conf.univ. Florin Toma, asistent regie Asist.univ.drd. Paul Nedelcuta; Regia tehnică: Gigel Busuioc; Lumini: Marian Tarazi; Proiecție: Teodor Besoiu; Sunet: Dan Nedelescu; Recuzită: Carmen Frunză

Dramă | +14 ani | 1 h 15 min | Sala Studio (public pe gradene)

Spectacolul este o coproducție Universitatea „Dunărea de Jos” Galați (Facultatea de Arte) – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, 2024, realizată în cadrul programului managerial INTER care vizează interdisciplinaritatea prin realizarea de proiecte și evenimente în parteneriat sau în regim de coproducții.

Sâmbătă, 18 mai, ora 19.00, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” se va juca spectacolul O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ, o comedie care spune povestea unor eroi, a unor oameni simpli dintr-un târg din Moldova secolului al XIX-lea care au vrut să devină actori și să joace în limba română într-o vreme în care la modă erau spectacolele în limba franceză sau în limba germană. Regia: Cristian Ban.

Scenografia: Andreea Săndulesc, Asistență regie: Lavinia Eiler.

O repetiție moldovenească

În distribuție: Radu Horghidan ( Caragiali ), Ionuț Moldoveanu (Greceano), Oana Mogoș (Domnișoara Marghiolița), Elena Anghel (Domnișoara Homiceanu) , Vlad Ajder (Idieru), Ștefan Forir (Bonciu), Răzvan Clopoțel (Anton), Florin Toma (Boian), Cristina Uja Neagu (Doamna Mase), Cristian Gheorghe (Directorul Mase).

Facem povestea unor eroi. Sunt niște oameni care au făcut prima trupă de teatru românesc la Iași și repetau în niște condiții foarte precare și financiare, și ca spațiu, aveau foarte puțin timp și, cu toate astea, au reușit să înființeze această trupă de teatru românesc, să adune publicul la reprezentații în limba română. Atunci se juca mult în limba franceză. Publicul prefera spectacolele franțuzești sau nemțești. Și este și un fel de omagiu adus acestor oameni. Iar piesa prezintă cumva frustrarea lui Caragiali legată de contextul în care el lucra și arată într-un fel foarte comic felul în care ei se chinuiau să ducă la capăt un spectacol.”, a declarat regizorul Cristian Ban.

Comedie |1h și 50 minute| Sala Mare

Duminică, 19 mai, ora 19.00, pe scena gălățeană se va juca comedia premiată VRABIA , un spectacol care împrumută elemente din viața personală a regizoarei Leta Popescu și urmărește evoluția de la copilărie până la maturitate a unei fete care crește într-un oraș industrial din România postcomunistă. Pornind de la copilăria și adolescența ei în cartierul Țiglina IV din Galațiul anilor ’90-2000, Leta vorbește, de fapt, despre copilăria și adolescența unei generații, iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăților tranziției.

Spectacolul lucrează cu două puncte contrare: vulnerabilitatea și forța și de aici se naște o atmosferă care poate să doară sau poate să bucure”, dezvăluie regizoarea Leta Popescu.

Textul și regia acestui spectacol sunt semnate de Leta Popescu, scenografia: Bogdan Spătaru, atmosfera sonoră- Oana Hodade, light design: Tudor Nicorici și Bogdan Spătaru.

Vrabia

Din distribuție fac parte actorii:: Oana Mogoș (Ema), Petronela Buda (Ema), Elena Ghinea (Ema), Cristina Uja-Neagu (Ema), Vlad Volf (Anton), Ionuț Moldoveanu (Anton),  Vlad Ajder (Anton), Carmen Albu (Mama), Tamara Constantinescu (Mama), Svetlana Friptu (Mama), Florin Toma (Tata), Aureliu Bâtcă (Tata), Vlad Vasiliu (Tata), Oana Preda (Didi), Mihaela Lecca-Gorea (Mimi), Ciprian Brașoveanu (Nicu, vecinul polițist).

       Premii:

  • Premiul pentru cea mai bună actriță -Oana Mogoș, la Festivalul de Teatru de la Buzău- Săptămâna Teatrului Tânăr ???????????????????????? ???????????????????? ???????????? din spectacolul VRABIA, 2023;
  • Premiul pentru cea mai bună regie acordat ex aequo, la ediția cu numărul 34 a Festivalului Național de Comedie de la Galați 2023 – regizoarei LETA POPESCU, pentru spectacolul VRABIA de Leta Popescu, producţie a Teatrului Dramatic “Fani Tardini” Galaţi;
  • Premiul pentru cel mai bun joc de echipă la ediția cu numărul 34 a Festivalului Național de Comedie de la Galați 2023;
  • Spectacol nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2023 la categoria „Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută”;
  • Spectacol selectat și prezentat la Festivalul Național de Teatru – București, 2022

VRABIA” este un spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan.

Comedie | 2 h | Sala Mare

Biletele la spectacole pot fi cumpărate online de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală din Domnească 59. Informații și rezervări: 0758 049 850.

Programul de spectacole al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” în luna mai poate fi consultat pefanitardini.ro/program.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura