Evenimentul a avut loc aseară, 21 aprilie, la Biblioteca Goethe-Institut București. Blogul apare din dorința de a oferi publicului român cele mai noi informaţii despre literatura de limbă germană, piața de carte de limbă germană fiind considerată, conform statisticilor, drept cea mai puternică din Europa.

Ce este DLITE?

  • un blog de literatură în limbile germană şi română care atrage atenţia asupra tendinţelor şi autorilor actuali din literatura contemporană de limbă germană, precum şi asupra evenimentelor relevante din domeniu. Blogul informează, printre altele, despre beletristică şi lirică contemporană, literatură pentru copii şi tineret, graphic novels şi benzi desenate, romane poliţiste, ecranizări şi cărţi actuale de non-ficţiune, pe teme culturale şi sociale relevante.
  • se dedică şi receptării literaturii române în spaţiul de limbă germană
  • se adresează tuturor persoanelor interesate de literatură, dar şi editorilor şi traducătorilor, criticilor literari şi jurnaliştilor.

„Pentru noi, DLITE reprezintă o excelentă oportunitate de a intra în parteneriate încă şi mai strânse cu toţi partenerii români interesaţi de noutăţile de pe piaţa de carte de limbă germană” – Bettina Radner, directoarea Bibliotecii Goethe-Institut din Bucureşti, coordonatoarea proiectului.

Cine se ocupă de DLITE?

Marius P. Weber, designer multimedia, care a condus reviste şi a lucrat ca lector de editură; Dana Bergheş, curator de evenimente la Manasia Hub și autor pe muzică la revista de cultură urbană SUB25; Marina Neacşu – coordonatoarea programe culturale în cadrul Goethe-Institut Bucureşti; Bettina Radner, directorul Bibliotecii Goethe-Institut Bucureşti.

Prima impresie

Pare wow. La o privire rapidă, am găsit un interviu relaxat cu Bogdan Coşa, care spune sincer în legătură cu relaţia sa cu poezia: M-am grăbit cu publicatul și-am stricat acel prim volum de versuri, care ar fi putut fi un volum strălucit. Mi-am dat 14 ani – șapte, să mă căiesc și să integrez răul pe care l-am făcut, șapte, cu voia cerurilor, ca să renasc. Şi am remarcat şi vestea apariţiei noului roman al lui Cătălin Dorian Florescu, Der Mann, der das Glück bringt (“Omul care aduce norocul”), “o poveste tragicomică despre destine paralele între New York și Delta Dunării”. Pe lângă acestea, am aflat detalii despre laureaţii din 2016 a două distincţii literare prestigioase și am citit un interviu cu Ursula Ackrill – autoare germană, originară din România.

Prin structură, iniţiatorii proiectului par să fi prevăzut cam tot ce se poate gândi spre promovarea literaturii din spaţiul german în România şi a celei româneşti dincolo. Găsiţi totul la adresa: http://blog.goethe.de/dlite/, unde vă veţi convinge că iniţiativa este chiar grozavă. Şi dacă nu funcţionaţi fără facebook, DLITE are şi pagină în această reţea de socializare: aici.

„Există o tradiţie a interferenţelor româno-germane, mai ales că literaturile noastre împart şi o laureată a Nobelului literar, pe Herta Müller. Cu toate acestea, astăzi, despre cartea de limbă germană nu se cunosc îndeajuns de multe noutăţi, deşi toată lumea e de acord cu faptul că există enorm de subiecte care ar merita comunicate către publicul de limbă română. Acesta este motivul pentru care ne-am hotărât ca, în următorii ani, promovarea literaturii germane să constituie pentru Goethe-Institut o prioritate – în acest demers urmând, fireşte, să mergem alături de autorităţile române care se vor strădui să promoveze literatura de limba română către publicul german, în vederea unei prezenţe reuşite la Leipzig Buchmesse în 2018”- Evelin Hust, directoarea Goethe-Institut Bucureşti (foto)

Succes, DLITE!

Share.

About Author

Absolvent de Jurnalistică ("Lucian Blaga", Sibiu) şi de academie militară (tot Sibiu), scriu de câţiva ani despre cărţi pe diverse bloguri - acum mă mai găsiţi la constantinpistea.ro - şi, recent, prin reviste (Accente şi Timpul).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura