UPDATE:

Concursul este câştigat de Dana Dumitru. Felicitări!

Dana, la contact@bookhub.ro, te rugăm să ne scrii adresa la care vrei să primeşti cartea.

—————————————————————————————————————

Trenul-fantomă către Răsărit a apărut în colecţia Hexagon. Cartea de călătorie a Editurii Polirom (şi în ediţie digitală), în traducerea şi cu notele Corneliei Marinescu.

Poţi să câştigi un exemplar dacă ne povesteşti despre locul în care îţi place să revii în vacanţe. Nu aşteptăm o compunere, ci câteva rânduri convingătoare. Cine este mai convingător primeşte cartea.

Perioada de desfăşurare a concursului: 3-10 august 2015 (cu finish la ora 12.00 în ziua de 10 august). Succes!

Elefant.ro

DESPRE CARTE

În septembrie 1973, Paul Theroux părăsea gara londoneză Victoria pentru a porni într-o călătorie cu trenul de-a lungul Europei şi Asiei, pînă în Japonia şi înapoi. După 33 de ani, Theroux repetă această aventură, observînd cum s-au schimbat între timp atît zonele pe care le străbate din nou cu trenul, cît şi el însuşi. Trenul-fantomă către Răsărit descrie noua călătorie, printr-o Europă de Est încă buimăcită de comunism, prin tensionata, dar înfloritoarea Turcie, prin Caucaz, unde Georgia pare să meargă înapoi spre feudalism, în timp ce Azerbaidjanul se desfată în capitalismul alimentat de petrol. În timpul voiajului, Paul Theroux are ocazia să discute cu incisivul laureat al Premiului Nobel Orhan Pamuk şi să se plimbe prin Tokyo cu Haruki Murakami, dar şi să străbată singur străzile oraşelor vizitate sau să bea cot la cot cu oameni obişnuiţi în expresul transsiberian.

„Theroux călătoreşte, observă şi ne spune ce vede şi ce simte. Puţini fac asta mai bine ca el.” (The Times Literary Supplement)

Din cuprins:

Feribotul spre Beşiktaş • Trenul de noapte spre Baku. Transcaucazianul • Expresul Shan-e-Punjab spre Delhi • Trenul de noapte spre Bangalore. Expresul Udyan • Trenul-fantomă spre Mandalay • Trenul de noapte spre Singapore. Expresul Lankawi • Cu vasul Sontepheap spre Phnom Penh • Expresul Mekong • Trenul de zi spre Hanoi • Trenul de noapte spre Hokkaido. Superexpresul Hayate • Trenul de noapte spre Kyoto. Twilight Express • Expresul transsiberian • Trenul de noapte spre Berlin şi mai departe

Un fragment din carte – aici.

 

DESPRE AUTOR

Paul Edward Theroux s‑a născut pe 10 aprilie 1941 în Medford, Massachusetts. Este autorul a numeroase cărţi de călătorie şi romane. Şi‑a terminat studiile la University of Massachusetts, iar la Syracuse University s‑a pregătit pentru a deveni membru al Peace Corps. A predat limba engleză în Malawi, unde a fost implicat într‑o lovitură de stat eşuată şi a trebuit să părăsească Peace Corps. S‑a întors în Africa pentru a preda la Universitatea Makerere din Kampala, Uganda. Aici l‑a întîlnit pe V.S. Naipaul (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2001), care i‑a devenit mentor. A mai predat la Universitatea din Singapore, unde s‑a hotărît să devină scriitor profesionist. Este membru al Royal Society of Literature şi Royal Geographic Society din Marea Britanie. A scris articole pentru Christian Science Monitor, Esquire şi Atlantic Monthly şi cîteva romane de succes, cîş­tigînd numeroase premii. Dintre volumele publicate, menţionăm: The Old Patagonian Express (1979), The Kingdom by the Sea (1983), Sailing Through China (1983), The Imperial Way: By Rail from Peshawar to Chittagong (1985), Riding the Iron Rooster (1988), To the Ends of the Earth (1990), The Happy Isles of Oceania (1992), The Pillars of Hercules (1995), Sir Vidia’s Shadow (1998), Fresh Air Fiend (2000), Dark Star Safari (2002), The Tao of Travel (2011), The Last Train to Zona Verde (2013). În prezent locuieşte, împreună cu soţia sa Sheila, în Hawaii şi Cape Cod. La Editura Polirom a mai apărut Bazarul pe roţi. Cu trenul prin Asia (2015).

Sursa foto: wallpas.com
Share.

About Author

7 comentarii

  1. cosmina marginean on

    In vacante nu revin intr-un loc anume. Sunt prea putine zile de vacanta pentru marea mea sete de cunoastere, ca sa imi permit luxul de a reveni in acelasi loc. Pentru mine vacanta inseamna ” nou”. Locuri noi, oameni noi. Explorez, caut.
    Daca e sa vorbim de reveniri, revin intr-o tara. Locuri diferite din aceeasi tara. Austria.mi se pare o tara creeata sa fie vizitata. sunt tari care exista pentru a fi locuite si tari care exista pentru a fi vizitate. Austria este din ultima categorie. merita explorat fiecare colt. Plina de inedit si de frumos. Important este sa ai ochii si mintea calme si linistite.

  2. Locul unde mi-a ramas o buna parte din suflet este Piatra Craiului.Nu mai pot urca si face crestele ca pe vremuri, dar macar sa ajung in preajma ei sa o pot contempla.
    N-as refuza nici Maramuresul si nici Sulina….avem o tara tare frumoasa, e pacat sa nu o recunoastem…
    Si pana nu imi stiu bine de tot propria tara, altele serios ca nu ma intereseaza…

  3. Deocamdată nu revin în locurile deja vizitate, ci îmi place să descopăr destinaţii noi. Peste ani însă mi-ar plăcea să revin la Sintra în Portugalia pentru că palatele şi grădinile de aici sunt absolut demenţiale (mai ales Quinta da Regaleira) şi în Mexic pentru poporul atât de primitor şi monumentele civilizaţiei aztecă şi mayaşă.

  4. Mihai Tanasie on

    Revin in vacanta ori de cate ori pot in fostele tabere scolare, Pestisani, Pauleasca etc., pentru ca aceste locuri ma transforma in copilul de altadata, de fapt gust din placerea de a fi copil, de a uita de griji si de lumea in care traiesc.

  5. Radu Dobre on

    Imi place mult sa vizitez locurile unde s-au nascut bunicii, dar si unde am copilarit, pentru ca aceasta lume ma insoteste mereu!

  6. Satul meu este deosebit si totdeauna il vizitez, pentru ca acolo este lumea naturala, vorba simpla a oamenilor de pe ulite este simpla si originala, mirosul naturii este splendid, diminetile au aroma copilariei de altadata si asta ma determina sa vizitez cel mai des satul meu, Marasesti.

  7. Preferata mea e Mangalia, am sentimentul de “acasa”, cu toate cele de-ale noastre, romanisme.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura