Stăteam într-o seara în fotoliu și treceam de pe un program pe altul la televizor, încercând să găsesc un film la care să mă uit pentru a mă relaxa înainte de culcare. Am nimerit pe un canal de filme, unde rula o producție intitulată „Viața secretă a albinelor”. Mi s-a părut un titlu ciudat, dar foarte interesant. Imediat m-am gândit că era o metaforă și am devenit foarte curioasă să aflu despre ce ar fi vorba. Nu îmi place să văd un film de la jumătatea lui, așa că, de obicei, trec mai departe, dar țin minte titlul și încerc să îl văd altădată, de la început. De data asta însă nu am făcut așa. Am rămas să-l vizionez de unde era și l-am adorat.

Câteva zile mai târziu, una dintre profesoarele mele a venit la clasă cu câteva cărți și m-a întrebat dacă vreau să aleg vreuna să citesc. Am observat o copertă frumoasă, colorată ca și cum ilustra un vis, cu un titlu foarte familiar: „Viata secreta a albinelor”. Nu știam că filmul fusese făcut după o carte și am rămas uimită de faptul că acea carte a venit înspre mine. Am decis să o citesc.

Cartea m-a captivat de la primele cuvinte și, pentru prima oară când citesc o carte după ce am vizionat ecranizarea ei, am uitat filmul. Pur și simplu am citit și m-am bucurat de poveste; felul în care este scrisă mi-a creat impresia că citeam un jurnal găsit în podul unei case vechi, printre cufere pline de obiecte, de povești, de amintiri. Este superbă.

Nu vreau să dau prea multe detalii despre poveste, așa că voi spune doar că este despre o adolescentă de 14 ani, orfană de mamă, care fuge de acasă împreună cu o negresă și ajunge să stea într-o casă cu alte trei negrese, într-un alt oraș. Călătoria ei începe ca o excursie către libertate și către regăsirea urmelor mamei ei, dar devine un drum către autocunoaștere, înțelegere, iertare și vindecare. Acțiunea se petrece în Statele Unite ale Americii în anii ‘60, perioadă intens marcată de prejudecățile rasiale și discriminările bazate pe culoarea pielii. Mișcarea pentru drepturile civile nu este intens dezbătută în carte, având doar mici pasaje dedicate, dar segregarea și fierberea socială, încă mocnită, se simte în fundal. Prin contrast, proprietatea cu casa roz pare a fi un loc dintr-o altă lume, unde răul nu este omniprezent, frica nu există, iar viața este prețuită, indiferent de persoana sau creatura care trăiește sau doar trece pe acolo.

„Am băgat o monedă de zece cenți în automat și am luat un ziar, întrebându-mă dacă nu cumva scriseseră și despre noi. M-am lăsat pe vine pe lângă Rosaleen și am deschis ziarul; am trecut cu atenție peste fiecare pagină, dar erau pline cu articole despre Malcom X, Saigon, Beatles, despre turneul de tenis de la Wimbledon și despre un model din Jackson, Mississippi, pe care preferaseră să-l închidă decât să accepte clienți negri, dar nimic despre mine și Rosaleen.”

Fata ajunge să afle întâmplări din viața mamei ei, înțelegând astfel cine este ea însăși și de unde vine, însă învață și multe despre viață, fiind ajutată de surorile cu nume de luni (April, May, June, August). Lily învață să se ierte pe sine, să își ierte părintii și să înțeleagă de ce viața ei a fost cum a fost.

Marea lecție care se desprinde din această carte este să înțelegem că indiferent de cât de grea ni se pare viața la început, ea se poate îmbunătăți și chiar vom găsi locurile în care să ne fie mai bine, oamenii care să ne iubească și momentele în care să fim fericiți și să înțelegem, să iertăm și să vindecăm durerile de până atunci.

Mi-a plăcut foarte mult cartea datorita stilului, care îmi amintește destul de mult de o alta carte superbă, „Winnetou” de Karl May. Mi-au plăcut personajele, mi-a plăcut felul în care Lily vorbea cu ea și își făcea observație când mințea și mi-a plăcut mult personajului lui August Boatwright, negresa care o ajuta pe Lily să afle tot ce are nevoie, atunci când este ea pregatită, și o ajută să ierte, întâi pe mama ei și apoi pe sine. Este o carte potrivită pentru orice vârstă, deoarece cu toții avem nevoie să învățăm să iertam, mai ales pe noi înșine.

Metafora din titlu? Va las plăcerea de a o descoperi singuri.

viata-secreta-a-albinelor-4582-4Editura: Polirom

Colecția: Junior

Traducerea din limba engleză și note: Victor Ghica

Anul apariției: 2016

Nr. de pagini: 352

ISBN: 978-973-46-6427-6

Cartea poate fi achiziționată de pe elefant.ro, Libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Pasionată de filme de mică, recent am dezvoltat o pasiune pentru cărți și călătorii. Am o curiozitate imensă de a afla lucruri noi, pentru a cunoaște și înțelege lumea în care trăiesc. De câteva luni am descoperit și că ador să mă plimb și să fac fotografii, orice subiect ar avea, peisaje, obiecte sau chiar mâncare frumos aranjată. De câțiva ani scriu și constat că îmi place din ce în ce mai mult să mă exprim așa, inspirația găsind-o peste tot în jurul meu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura